Kilis Keçisi Cinsi Özellikleri Nelerdir?

kilis keçisi cinsi

Kilis keçi ırkı özellikle Gaziantep ve Kilis illerimizde yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra Hatay ile yöremizde de Kilis keçi ırkı yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Kilis keçileri ile ilgili olarak Şam keçileri ile Kıl keçi ırkının melezlenmesi sonrasında meydana gelmiş bir ırk olduğu tahmin edilmektedir.

 

Kilis keçileri genel olarak büyük olmayacak gruplar şeklinde bağ ve bahçe çevrelerinde ya da aile işletmelerinde yetiştirilmektedir. Bu keçi ırkında renk genel olarak siyahtır. Ancak gri, kahverengi yahut alacaları da bulunmaktadır. Erkek ve dişi Kilis keçiler, boynuzlu veya boynuzsuz özellikte olabilmektedir. Kulakları uzun, geniş ve sarkık olan Kilis keçilerinin bazı özellikleri farklılık göstermektedir.

 

Vücutları uzun kıllar ile örtülü olan keçi ırkında, göğüs ve sağrı fazla gelişmiştir. Kas ve kemik gelişmesi fazlası ile iyi olan Kilis keçileri, gelişmiş bir memeye ve sütçü tip görünüme sahiptir. Erkek Kilis keçisi 50 ile 60 kg ağırlıktadırlar. Dişiler ise 35 ile 45 kg arası değişen canlı ağırlıktadır.

 

Laktasyon süreleri 210 gün veya 260 gün olan Kilis keçilerinim süt verim potansiyeli ise 200kg ile 300 kg arasında değişiklik göstermektedir. Fazla bakım ve besleme şartlarında ise süt verimleri 400 ile 500 kg’a kadar yükselmektedir. Kıl verimi 500 ile 600 gram olan Kilis keçileri, genç ve yeni sütten kesilmiş oğlakları haricinde etleri çok değerli değildir.

Etiketler: kilis keçisi
Aralık 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR