Yem Yemeyen Danaya Ne Yapılır?
Danalarda iştahsızlık sorunu başka nedenlerden ötürü ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin ilk sırasında sindirim sistemleri ve akciğer rahatsızlıkları bulunur. Danalar yem tüketimi yapmıyor, iştahları yerlerinde değil gibi problemlerden dolayı şikayetçiyseniz siz okurlarımız için araştırdığımız blog yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Danaların iştahsızlığına sebebiyet veren sorunları aşağıdaki gibi sıralama yapmak mümkündür:
Yutak ve Yemek Borularının Türlü Nedenlerden Ötürü Tıkanmaları: Danaların rutin beslenmeleri sırasında yem maddelerinin dışında farklı besin maddelerini de yemelerinden dolayı kaynaklanır. Çiğneme yapılmadan yutulmuş olan patates, turp ve elma gibi yumuşak olmayan gıdalar yemek borularında tıkanmalara yol açabilir. Danalarda huzursuzlanma, salyalarını akıtma ve iştahsız sorununa neden olan bu hal, danaların midelerinde şişmeler ortaya çıkartır. Yutakları ve yemek borularının tıkanmalarını önlemek için, danaların otlatıldıkları yerlerde dikkatli olunmalıdır.
Rumen Hipoaktivitesi: Danalarında iştahsızlık halinin geçirilmesine neden olan başka bir sindirim rahatsızlığı rumen hipoaktivitesidir. Danalara tüketimi yaptırılan yemlerin kötü kalitesi, gıdada bulunması gereken element ve proteinlerin olmaması veya bu elementlerin yemlerde sindirimleri güç şekilde bulunması, yemlerde protein ve enerji dengelerinin var olmaması bu rahatsızlığa yol açabilir. İlk dönemlerde danalarda iştahsızlık sorunu görülmese de gıda maddeleri dışındaki besinleri yeme isteklerini yükseltebilir. Karınlarında sarkmalar, danaların vücutlarının orantısı olmayan biçimde gelişmeleri, süt randımanında azalmalar ve yanında ortaya çıkan iştahsızlık sorunu en önemli semptomlardandır.
Rumen Asidozu: Yem tutması şeklinde tanınan bu sindirim rahatsızlığı, şeker seviyesi fazla olan gıdaların danalara tükettirilmesi, tahıl tanesi, un ve kepek atıklarının besinlerde yoğun biçimde bulunması, ekmek atıklarının danalar tarafından kontrolü olmayacak biçimde yemeleri nedenleriyle ortaya çıkar. Rumen asidozu ortaya çıktığında danalarda iştahsızlık sorunu ileri düzeye erişir. Danalar durgun ve hareketsiz olur. Rahatsızlık daha da ileri düzeye eriştiğindeyse ishal haliyle karşılaşılır. Gıda farklılıklarının ani bir şekilde yapılmamış olması, yemleri kuru bir şekilde vermek ve kaba olan yemlerin içine şekerli besinler, ekmek ve tahıl ilave etmemek bu rahatsızlığın meydana gelmesinin önüne geçer.
Danaların yem tüketmeleri için aşağıdaki uygulamalar yapılmalıdır:
- Danaların aşıları vaktinde ve söylenildiği gibi eksiksiz uygulanmalıdır.
- Danalar her zaman gözetilmeli, düzenli kayıtları yapılmalı, yaş olmayan ve hijyenik bir alanda işlem yapılmalıdır.
- İzmineral, vitamin ve mineral yardımları rahatsızlık ortaya çıktıktan sonra değil, proaktif şekilde danalara verilmelidir. Danaların bayat olmayan ve hijyenik sulara her zaman erişimleri temin edilmeli ve suluklar rutin kontrol altında olmalıdır.
Danalar yem yemiyor ve bu durumu sürdürüyorlarsa ilk olarak veteriner hekim kontrolü sağlanmalıdır. Ayrıca sindirim sistemi hastalıkları, stres, hastalık yahut verilen yemlerin farklılaşması gibi sebepler detaylı olarak incelenerek gerekli tedavi ve yem programı uygulamasına geçilmelidir.
Etiketler: yem yemeyen danaya ne yapılır
Kasım 18, 2024
Listeye dön