Yeni Başlayanlar İçin Dana Bakımı Tavsiyeleri

yeni başlayanlar için dana bakımı

Ahırınızda danalarınıza nasıl baktığınız ve nasıl besleme yaptığınız güzel bir inek olabilmesi için oldukça önem arz eden bir durumdur. Danalarınızın inek oldukları vakit süt randımanlarına mühim bir bakımdan etki eden beslenme şekilleri, özenli bir biçimde yapılması son derece önemlidir. Düve adaylarına da beslenme ve bakım imkanları temin edilmiş olur ise hamile kalmaları ve süt randımanları güzel açıdan etki görebilir.

Damızlık uygulaması için sınıflandırılmış olan danalara da daha dikkatli bakımlar yaparak bakılmaları önemlidir. Damızlık uygulaması randımanına etki ettiği için danalara karşı özenli olmalısınız. Buzağılardaysa beslenme şeklinin ve bakımın ardından randıman elde edilemiyor gibi gözükmüş olsa bile, büyümesinin ardından randıman temin edilmeye başlanmış olacaktır.

Mera ortamlarında bakımı uygulanacak danalar şayet mera ortamının kalitesi pek de iyi değil ise bunun yanı sıra kaba yemler ile beslenmelerinin yapılmaları uygun olacaktır. Mera ortamlarında bulunmayan danalar ise oldukça iyi bir şekilde beslenmeleri gerekli olacaktır. Yemlerinin yanında, kaliteleri oldukça iyi kuru ot ve yoncalar da yedirilmelidir. Keşif yemlerin seviyesi günde yarımla iki kilo aralığında yedirilmesi uygun olacaktır.

Yeni gelişim göstermeye başlamış dişi ve erkek danalar aynı mekanlarda yer almamalıdırlar. Aksi takdirde hamile kalma ihtimalleri yükselebilir ve bu hiç istenmeyen bir durumdur. Başka mekanlarda bakımlarının uygulanması doğru olacaktır. Güzel beslenmelerinin haricinde bakımlarının nasıl uygulandığına da özen göstermek gerekli olacaktır. Danaların bakım uygulamalarında ilk olarak bakımın gerçekleştiği mekanın ya da ortamın kirli olmaması ve kuru olması gerekmektedir. Danalar sekizinci aylarına geldiklerinde aşı işlemleri uygulanmalı ve hayatlarını devam ettirdikleri mekanın ısısına da dikkat etmek uygun olacaktır.

Danalarınızın beslenme uygulaması yapılır iken tercih edilmiş olan yemlerin seviyesine ve iyi kalitede olmasına karşın özenli olunmalıdır. İhmal edilmemesi gerekir ki danalar basit bir biçimde yağlanabilecek hayvan grubundadır. Kolayca yağlanabilecek olan bu danalar güzel olmayan bir hayat sürdürebilirler ve bu kesinlikle iyi olmayan bir haldir.

İlerleyen zamanlarda süt inekleri olacak danalarının bakım uygulamaları ve beslenme şekilleri süt ineklerine nazaran daha basittir ve giderleri son derece düşüktür. Bu dönemde ekonomik beslenme şekilleri ile danaların normal gelişmeleri temin edilmelidir.

Damızlık uygulaması için danalarınıza kaliteli kaba ve keşif yemler ufak yaşlarda yeterli olacak düzeyde yedirilerek geliştirilmelidir. Ancak son derece enerji barındıran yemlerin yedirilmesi uygun olmaz. Bu durumun nedeni çok fazla enerjinin alınması danaların yağlanmalarına sebep olur, böyle bir durumun sonucunda da meme bezlerinin gelişmelerine güzel yönde etki etmez, üremede sorunları meydana getirir. Danaların çok fazla enerji almaları, olacağından daha önce erginliğe erişmelerine neden olur. Bu yüzden süt emme evrelerinin ardından da gün içerisinde cüsse artışı yedi yüz- sekiz yüz gram civarında olması uygun olacaktır ve cinsel olgunluk yaş grupları kontrol altına alınmalıdır. Bu gibi bir durum için, danalarınızın karma yemleri yemeleri sınırlı oranda, kaba yemleri yemeleri sınırı olmayacak şekilde yedirilmelidir.

Danalara En İyi Yem Türleri

Danaların yaşamlarını devam ettirmeleri, danalardan randıman sağlanabilmesi gayesiyle 1 veya birden fazla ham maddelerin birleştirilmesi dana yemi olarak adlandırılır. Dana yemlerinin amacı, danaların bakımlarıyla ilgilenecek olan insanların baktıkları danalar üzerinden daha fazla randıman sağlamasıdır. Danaların gezinmeleri kadar kısıtsız bir biçimde otlanmalarının önemli olduğu uygun dana bakım uygulamalarında, kısıtsız bir biçimde otlanabilmelerinin dışında seçilen dana yemlerinin neler olduğuna bu blog yazımızda hep beraber göz atalım.

Danaların Kaliteli Yemlerinde Olması Gerekli Olan Nitelikler

  • Yemler danalara hangi gayeyle yediriliyorsa o gayeye ulaştıracak tüm gıda öğelerini, gereken düzeyde sunmaları uygun olacaktır. Yeterli oranda yem yedirilmemiş danalarda, fazla randımana erişilmeyecek ve güzel bir besi yetiştiricilik işlemi yapılmayacaktır.
  • Danaların vücutları tarafından kolayca sindirim yapılabilecek ham maddelerin kullanılması gerekli olacaktır. Kolayca sindirim yapılabilen gıdaların sayesinde bakımları uygulanacak danalardan elde edilecek ürünlerin kaliteli olmaları yükselir. Sağlığı yerinde olan danalar bakabilmek için göz önüne alınması gerekli olanlar içinde kolayca sindirilebilecek gıdalar bulunur.
  • İyi kaliteli yemlerde birleşimlerin tam olması doğru olacaktır. Danalara yüz gram yem yedirilecek olsa, beş yüz gram yem yedirilecek olsa bile aynı gıdaların eşit düzeyde dağıtılmış olmasına karşın dikkatli olunmalıdır.
  • Kalitesi güzel yemlerin barındırdığı içerikler değişkenlik gösterir. Şimdi elde edilen yemlerle üç ay bir zamanın geçmesinin ardından elde edilecek yemlerin kalitelerinin aynı düzeyde olması gereklidir. Danalara yedirilecek yemlerde meydana gelecek kalitenin farkı yemlerin tatlarının az olmalarına ve bu yüzden danaların randımanlarının azalmasına sebep olacaktır. Bu halin neticesindeyse gerek üreten kişiler gerek de tüketen kişiler eşit düzeyde etki görecektir.
  • Yemlerin barındırmış olduğu içerikte bulunan ham maddelerin sindirilmesi iyi olmalıdır. Düzgün bir şekilde sindirimi yapılamamış yemler danalarda gazları ortaya çıkarmasına yol açar. Ortaya çıkan gaz ile danalar serbest otlamalarda zorluk yaşayacak ve dolaşmalarının önüne geçilmiş olunacaktır.
  • Seçilmiş tüm ham maddelerin bayat olmaması doğru olacaktır. Ham maddelerin kalite düzeyinde düşüş ortaya çıkmaya başladıkça gıda değerlerinde de azalmalar görülür. Yemlerin kaliteleri bozulmaya başlar ve küflenmiş olur ise danaların zehirlenmelerine sebep olur. Zehirlenme durumunun ortaya çıkmasıyla üreten kişiler ve tüketen kişiler kötü açıdan etki görebilir. Bu durumda en önemli olan ise kişinin sağlığı üstünde kötü bir tesir ortaya çıkartır ve zehirlenmelere sebep olur.
  • Yemler için küf tutmayan, kokmayan ve etiketlerindeki, elde edim vakitleri üzerinden fazla zaman geçmemelidir.
  • Üretilen hayvansal yiyeceklerin kişilerin gıda alımlarında tercih edildiği göz önüne alınarak, yararlı olmayan gıda maddeleriyle temas etmemiş olmalarına karşın dikkatli olunmalıdır.
  • Yemlerin satışları çoğunluk ile açık olmayan paketler içerisinde uygulanır. Yemlerin paketlenmelerinin düzgünce uygulanması doğru olacaktır. Tercih edilmiş olan ambalajların kapalı olmaması, delinmiş olması veya daha evvel kullanılmamış olması doğru olacaktır. Yem etiketlerinde gösterilen bilgilerin doğru olduğundan emin olunması gereklidir.
  • Depolama şartları hususunda da dikkatli davranılmalıdır. Nemin ortaya çıkmaması ve kullanma zamanının geçmemesi yemler için oldukça önem arz eder.
Etiketler: yeni başlayanlar için dana bakımı tavsiyeleri
Aralık 24, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR