Ahırların Yerleşim Yerlerine Uzaklığı Ne Kadar Olmalı?

ahırların yerleşim yerlerine uzaklığı

Gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde ahırların yerleşim yerlerine uzaklığında maliyetin mühim bir etken olduğu görülmektedir. Bu nedenle tercih edilecek alanın yerleşim yerlerine 750-1500 metre mesafe arasında olması ve kadastro yoluna en fazla 1000 metre uzaklıkta bulunması mühim faktörlerdendir. Rakım çok mühim bir etken olmamak ile birlikte yaz döneminde besin kaynağından tasarruf yapmak için çayır yerinin tercih edilmesi ve çiftlikte ikamet düşünüldüğünden güneye bakan taraflar seçilme sebebidir. İnşaat yerinde herhangi bir bağlayıcılık bulunmaması için tercih edilecek yerin toprak kalitesinin az olmasına dikkat edilmesi gerekir. İlk aşamada 100 büyükbaş hayvan ile işletme oluşturulması ve giderek işletmenin genişletilmesi düşünülmekte olduğundan 15-20 dönümlük yerin kiralanması akıllara getirilmelidir. İşletme sahibi olan kişi kiralayacağı yerin eğiminin %15’ten fazla olmasını arzu etmemektedir.

Besicilik, birim zamanda en çok canlı ağırlık yükselmesini en uygun maliyetle sağlamayı hedefleyen bir iş sektörüdür. Bu iş sektörünün başarısı; besiye uygun malzeme tercihine, hedefe uyumlu ve besi hayvanlarının gereksinimlerini giderecek barınakların planlanmasına, doğru bakım ve besleme işlemlerine ve ideal korunma sağaltım programlarının hayata geçirilmesi ile bağlantılıdır. Besicilikte üretimi yapılacak nihai ürün olan karkas maliyetini tespit eden en mühim faktörler, besi süresi ve işletmenin dönüş hızı olarak vurgulanmalıdır.

Barınakların Planlanması

Barınak planının yapılmasında hayvan başına kuru altlık yeri, her 100 kilogram canlı ağırlık için en düşük 1 metre kare olmalıdır. Yaklaşık olarak besi sığırı canlı ağırlığını 400 kilogram gibi kabul etmemiz halinde; 4 metre kare kuru ve en düşük bunun iki katı da ek gezinme yerinin mevcut olması gerekir.

Barınakların planının yapılmasında hakim rüzgara karşı muhafaza edilmesi konusunda dikkatli olmak gerekir. Ayrıca düzgün bir havalandırma, hayvanlar için son derece mühimdir.

En düşük çatı yüksekliği, bölgenin iklimine göre tasarlanmalıdır ve bilhassa sıcak yerlerde yüksekliğin yeterli olduğundan ve çatı altlarının yeteri kadar serin ve havadar olduğu konusunda emin olmak gerekmektedir.

Hayvan başına serbest mekanizmalarda en düşük 25 santimetre yemlik yeri bulunması, rekabet olmaması ve yeme rahat erişimin olması bakımından oldukça mühimdir.

Altlıkların yaş olmaması, bilhassa genç hayvanlarda ve çiftliğe yeni alınmış hayvanlarda oldukça mühimdir.

Padokların fazla kalabalık olmaması hem yönetim işlemleri hem de rekabet ve hayvan alımı konusunda avantaj sunar. Padoklarda hayvanların mümkün olabildiği kadar homojen halde olmaları gerekmektedir. Çok ayrı canlı ağırlıkta ve değişik yaş gruplarında hayvanlar birlikte olmamalıdır. Hayvanın sosyal bir ortama uyumunu, sosyal hiyerarşi gereği zorunlu olmadıkça padok değişikliği yapılmamalıdır.

Etiketler: ahırların yerleşim yerlerine uzaklığı ne kadar olmalı
Nisan 22, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR