Hayvanlarda Göz Hastalıkları ve Tedavisi

hayvanlarda göz hastalıkları

Büyükbaş canlıların gözleri hangi sebepten dolayı kızarmaya başlar? Büyükbaş canlılarda ortaya çıkan göz rahatsızlıkları nelerdir? Büyükbaş canlıların gözlerinin akıntısı nasıl oluşur? Büyükbaş canlıların gözleri nasıl çapaklanmaya başlar? Büyükbaş canlıların gözlerinde meydana gelen rahatsızlıklar hakkında merak duyduklarınız ya da bilgi sahibi olmak istediğiniz tüm sualleri bu blog yazımızda bulabilirsiniz.

Hayvanlarda göz hastalıkları, fark edilmediği veya tedavisi uygulanmadığı takdirde çok ciddi görme kayıplarına neden olmaktadır. Göz iltihabı, kornea ülseri, glokom ve katarakt hayvanlarda yaşanan göz hastalıklarından birkaçıdır. Gözde kızarıklık, akıntı, kaşıma isteği ve ışığa karşı hassasiyet ise ayvanlardaki göz hastalıklarının belirtilerindendir. Erken teşhis ve rutin veteriner kontrolleri, hayvanların sağlıklı bir görme yetisine sahip olmalarında etkilidir.

Büyükbaş Hayvanlarda Pembe Göz Rahatsızlığı Hangi Sebepten Meydana Gelir?

Büyükbaş canlıların gözünde meydana gelebilecek akıntı ve kızarmalara sebep olan rahatsızlığa pembe göz rahatsızlığı adı verilir.

Bu göz rahatsızlığının faktörü Moraxellabovis şeklinde isimlendirilen bir mikroorganizmadır. Moraxellabovis enfeksiyonlarına genel olarak yaz mevsiminde karşılaşılır. Bu durumun beraberinde canlılar içerisinde sineklerden de bu rahatsızlık bulaşabilir. Kış mevsiminde ise bu rahatsızlığa nadir bir şekilde karşılaşılır. Kış mevsiminde karşılaşılan rahatsızlığın faktörüyse Moraxellabovoculi enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar genel olarak yemlik ve tozların ön kısmına düşen gözyaşlarıyla yayılım gösterir.

Büyükbaş canlılar içerisinde pembe göz rahatsızlığının yayılma göstermesine pisipisi otları, ot tohumu, güneş ışıkları ve deve dikenleri gibi otlar sebep olur.

Pembe Göz Rahatsızlığın Nasıl Önüne Geçilir?

Bu göz rahatsızlığı büyükbaş canlılar içerisinde az müddet içinde yayılım gösterebilir. Bu durumun beraberinde hijyenik olmayan ahır yerlerinde bu rahatsızlık yayılım göstererek başka rahatsızlıklara da yol açabilir. Bu göz rahatsızlıklarının önüne geçmek için uygulamanız gerekli olan tedbirleri aşağıdaki şekilde maddeler halinde siz okurlarımız için sıralama yaptık.

  • Klinik bir mekanda rahatsızlığın tanısı koyulmuş olan canlıların sağlıklı canlılardan uzak tutulması ve farklı bir yerde tutulmaları gerekir.
  • Yaz mevsiminde IBR aşılarını aksatmamak gerekir.
  • Sineğin çok fazla yer aldığı mera yerlerinde İBK aşılarıyla canlılar aşılanmalıdırlar. Bu aşılar canlıları tamamı ile sinekten muhafaza etmese bile mevcut olan sineğin sayılarını düşürerek rahatsızlığı engellemeye yardımcı olabilir.
  • Gözleri zarara uğratabilecek kısa olmayan otları kesmek gerekir.
  • Büyükbaş canlıların yer aldıkları mekanlarda en az düzeyde toz ve polenin mevcut olması gerekir.
  • Sürülere yeni dahil olacak büyükbaş canlıları ilk önce karantina altına almak gerekir.
  • Mera alanında sinekler ile devamlı şekilde savaş halinde olmak gerekir.
Etiketler: hayvanlarda göz hastalıkları ve tedavisi
Nisan 24, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR