Besicilik Nasıl Yapılır?

besicilik

Besicilik son dönemlerde popüler sağlıklı beslenme koşulları arasında yer almaktadır. Daha sağlıklı ve temiz bir hayat için hayvansal tarım ürünlerinin tüketimi büyük bir önem taşımaktadır.

Sığırlarda et verimini artırabilmek için besi sığırcılığı yapılmaktadır. Besicilikte hayvanın cinsiyeti, ırkı, sağlığı, görünüşü ve yaşı büyük bir önem taşımaktadır. Besiye alınan hayvanlar kapalı veya açık ahırlarda bakılmaktadır. Bunun yanı sıra meralardan da faydalanılabilir.

Besicilikte hayvanlara yapılan günlük yemleme iki veya üç kez olmalıdır. Yapılacak olan ilk yemleme sabah erken saatlerde olmalıdır. Yapacağınız son yemleme ise akşam karanlığı çökmeden yapılmalıdır.

Yemlemeyi eğer üç kez yapacaksanız eğer ikinci yemlemeyi öğlen saatlerinde yapabilirsiniz.

Yemlemeler kesinlikle eşit aralıklar ile olmalıdır. Ayrıca yemleme saatlerini kesinlikle değiştirmemelisiniz. Yemleme saatlerinde herhangi bir aksilik olursa eğer hayvanların sindirim sistemlerinde bir düzensizliğe veya çeşitli hastalıklara neden olabilirsiniz. Sağlıklı hayvanlarınızın hızlı bir şekilde kilo aldığını zaman içerisinde fark edebilirsiniz. Bu durum tamamen besleme düzeniniz ile alakalıdır. Bu nedenle hayvanlarınıza vereceğiniz yemlerinizin protein ağırlıklı olmasına özen göstermelisiniz.

Besiye aldığınız hayvanların günlük yemlerinin içerisinde enerji, protein ve diğer gıda ihtiyaçlarının kesinlikle olması gerekmektedir. Diğer gıda maddeleri ise şu şekildedir; mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi, arpa, buğday, ayçiçeği küspesi, tuz, vitamin, kireç taşı ve son olarak mineral karmasıdır.

Besicilik Yapabilmek İçin Neler Gereklidir?

Besicilik yapabilmek için hayvanın cinsiyeti, ırkı, vücut yapısı, vücut ağırlığı, yaşı ve hızı büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca besicilik yapabilmek için hayvan için en uygun yemleme planının yapılması gerekmektedir.

Yemin cinsi, hayvanın hangi kurallar içerisinde yemlendiği  besi yetiştiriciliği için oldukça önemlidir.

Besicilik Nasıl Yapılmaktadır?

Profesyonel bir besicilikte hayvana verilen yemin kaliteli ve ucuza mal edilmesi önemlidir. Bilgili besicilikte yemin ucuza mal edilmesi gerekmektedir.

Besicilikte yerli ırklar kar etmemektedir. Türkiye’nin yerli ırklarının besicilikte bir faydası ve karı yoktur. Yerli ırklar ne kadar iyi beslenirlerse beslensinler canlı ağırlıklarında herhangi bir artışı maalesef olmamaktadır. Yerli ırkları kültür ırkları ile melezlerseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Etiketler: besi
Ağustos 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR