Besicilik Nedir? Temel İlkeler ve Uygulamalar
Besicilik, hayvanların bilinçli bir şekilde yemlenmesi ile birlikte, hayvanın mevcut ağırlığında artış meydana getirerek, hayvandan alınan et oranı ve kalite seviyesini yükseltmektir. Bu sayede ideal yem oranı, doğru hayvan cinsi ve kriterleri ile hayvandan alınan verim seviyesi yükselecektir.
Bilinçli bir biçimde gerçekleştirilen besicilik uygulamasında, hayvana verilen yemin hem hayvana faydalı hem de uygun fiyatlı olmasıyla hayvandan alınan canlı et miktarı yükseltilir. Besicilikteki en mühim konulardan biri hayvanın ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlık durumu, ağırlığı ve vücut yapılarıdır. Besiciliğin başarılı bir şekilde neticelenmesi için bu hususlarda dikkatli olmak gerekmektedir. Aksi halde verim elde edilmesinin imkanı yoktur. Bu noktalar göz önüne alınarak hareket edildiğinde istenilen verim elde edilecektir.
Ülke ekonomisinde hayvancılıkla beraber besicilik mühim bir role sahip olmuştur. Hayvancılık piyasasında, besicilik ile beraber istihdam imkanları sunması, toplumda sağlıklı, yeteri kadar, uygun fiyatlar ile, kaliteli bir şekilde beslenmeyi sağlaması açısından büyük bir öneme sahiptir.
Besicilik topluma hayvancılık piyasasında değer kattığı gibi diğer bir taraftan da doğru orantılı olarak tarım piyasasında da üretim seviyesinin yükselmesi, istihdam ve verim seviyesinin artış göstermesi bakımından da yarar sağlamaktadır. Besicilikte uygun fiyatlı ve düzgün kaliteye sahip yemin kullanılması tarımdan sağlanan ürünler ile elde edilir.
Ülkemizde hayvancılık üretimi küçük işletmeler şeklinde gerçekleştirilmektedir. Hayvancılıkla uğraşan bireyler, kendi imkanları doğrultusunda materyallerden faydalanır. Ayrıca hayvanın beslenme düzenini de kendisi planlar. Bunun neticesi olarak da hayvancılıkla uğraşan işletmelerin gider düzeyleri yüksek olmaktadır. Bilinçli bir şekilde yapılmayan hayvan yetiştiriciliğiyle de ürün beklenen kalitede olamaz. Yetiştirdiği ürünlerden verim ve kar elde etmesi mümkün olmamaktadır.
Besiciliğin Yararları
Besiciliğin en temel yararı üretime sunduğu katkılardır. Hayvanlar için gider düzeyi düşük diğer taraftan değeri yüksek işlenen yemlerin üretime sunduğu etkidir. Diğer taraftan düşük gideri olan yemlerle beslemesi gerçekleştirilen hayvanlar üzerinden elde edilen etin kalitesi ve miktarının yüksek olması gelir üzerinde doğru yönde bir etki meydana getirir. Oran olarak az et veren, düşük kaliteli et üretimi yapan zayıf hayvanlardan daha fazla verim elde edilme imkanı sunar. Diğer bir taraftan, besi hayvanlarının üretimini gerçekleştirdiği dışkıyla gübre üretimi üzerinde yarar sağlanmaktadır. Bu gübreler sayesinde toprağın kalite düzeyi artırılır.
Etiketler: besicilik, besi
Haziran 11, 2023
Listeye dön