Besicilik Yapmak İçin Ne Gerekli?
Besicilik yapmak için temel olarak hayvanların bakımının yapılacağı barınak, yem, su, veteriner hekim ve pazarlama stratejileri gerekmektedir.
Besicilik son dönemlerin en mühim sağlıklı beslenme şartları içerisinde gelmektedir. Daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için, kaliteli olduğundan emin duyduğunuz hayvansal tarım malzemelerini yemeniz gerekmektedir. Besicilik yapmak için ne gerekir sualini sormadan ve yaşamımıza besi hayvanlarını dahil etmeden evvel besicilik neticesi meydana gelen kaliteli malzemelerinin elde edim yerlerini bilmenizde yarar vardır.
Büyükbaş hayvanların et randımanlarını yükseltmek için besi sığırcılığı yapılmaktadır. Tecrübeli bir besicilikle, hayvanlara tükettirilen yemler kaliteli ve maliyeti düşük etlere çevrilmektedir. Besicilikte büyükbaş hayvanların yaşı, hangi cins olduğu, türü, sağlığı ve görünümü oldukça mühimdir. Besiye dahil edilen büyükbaş hayvanlar ya kapalı ahırda ya da çevreye uygun biçimde sarılı açıkta beslenir veya meradan faydalanarak besi yapılmaktadır. Bunlar birlikte de uygulanabilmektedir.
Büyükbaş besi hayvanları teker teker ya da toplu bir şekilde yemlenmektedirler. Gün içinde 2 ya da 3 defa yemleme işlemi yapılmaktadır. İlk yemleme işlemi sabahları erken, son yemleme işlemi ise karanlık çökmeden evvel yapılması gerekir. 3 defa yemleme işlemi yapılacak ise ikinci yemleme işlemi öğlen vakti yapılması gerekmektedir. Yemleme işlemleri sürekli olarak daha evvel planlanmış ve eşit aralıklı yemleme vakitlerinde yapılması gerekir. Yemleme vakitlerinin farklılaştırmamakta son derece önemlidir.
Genç ve sağlığı yerinde olan inekler ve tosunlar çok çabuk bir şekilde kilo almaktadırlar. Bu durum için yemi protein ağırlıklı olması gerekmektedir. Besiye dahil edilen büyükbaş hayvanlara tükettirilecek yemin içinde büyükbaş hayvanların günlük enerji, protein ve diğer besin gereksinimlerini giderecek seviyede besin maddelerinin yer alması gerekir. Bu besinler arpa, buğday, pamuk tohumu küspesi, kepek, kireç taşı, tuz, ayçiçeği küspesi, mineral ya da vitamin karması olabilir. Bu besin maddesinden hangisi elde mevcut ise bir zooteknist ziraat mühendisi ya da veteriner hekimin tecrübesine müracaat edilerek bu duruma göre hayvanların gereksinimi olan yemler hazır edilir.
Besicilik yapmak için;
Büyükbaş hayvanların yaşları, cinsiyetleri, vücut yapıları, cüsselerinin yükseliş ölçüsü ve çabukluğu çok mühimdir. Bunun yanı sıra hayvanların belli bir zaman içinde büyüyeceği şartlara uygun yemleme planlaması hazır edilmelidir. Büyükbaş hayvanların ne kurallar halinde yemlendikleri ve yemlerin cinsi, aynı biçimde mühim bir besi yetiştiriciliği konusu olmaktadır.
Etiketler: besicilik yapmak için ne gerekli
Şubat 16, 2024
Listeye dön