Yem bitkileri ile hayvan yetiştiriciliğinin ayrı düşünülmesi mümkün değildir. Hayvanların beslemesinde kullanılan yem bitkileri arasında yonca bitkisi de yer almaktadır. Yonca yem bitkilerinin kraliçesi olarak adlandırılmaktadır. Yoncanın özelliklerini şu şekilde sıralanabilir:
* Yonca besin maddesi açısından son derece zengindir.
* Birim alanda çok fazla ürün alabilmek mümkündür. Ürün miktarı gübreleme, toprak, sulama ve hasat şartlarına göre farklılaşmak ile beraber dekar başına ortalama 200-250 kilogram yonca kuru otu alınabilmektedir.
* Yonca hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir.
* Fazla çeşide sahip olduğundan dolayı farklı iklim koşullarında yetiştirilebilmektedir.
* Yeşil gübre ya da toprak ıslah eden bitki olarak kullanımı tercih edilebilir.
* Kök kısımları fazla derine inebildiğinden dolayı derinlerdeki su ve besin maddelerinden kolay bir şekilde faydalanılır. Besin maddelerini toprağın üst tabakalarına doğru taşır. Bu şekilde kendisinden sonra ekilecek saçak köklü bitki türleri için toprağın üst katmanlarında besin maddelerinin birikimini sağlar.
* Yonca yetiştirilen topraklar azot bakımından zengin bir hale gelir. Bunu elde edebilmek için yonca tohumu ekilmeden evvel bakteri kültürü ile aşılanması gerekmektedir. Aşılanan tohumlar hemen ekilmeli veya ekim yapılana kadar serin ve nemli bir mekânda saklanmalıdır.
* Genellikle, Ege ve Güney Anadolu gibi kış mevsiminin ılık geçtiği bölgelerde senelik 8-10 biçim, kış aylarının sert geçtiği Orta Anadolu’da 5 biçim ve Doğu Anadolu’da ise 3 biçim alınabilmektedir.
* Yonca çok yıllık bir bitki türüdür. 8-10 yıl kadar verim alınabilmektedir.
* PH ayarlamasında problem olması sebebi ile, yonca silajı yapılması pek önerilmemektedir. Ph değerinin düşmesi silaj kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ph değeri ayarlanmamış yonca silajı ile beslemesi yapılan ineklerde işkembe ve tırnak sorunları yoğun bir biçimde yaşanmaktadır. Bu sebepten dolayı, yoncanın kurutulmuş bir şekilde hayvana verilmesi daha doğrudur. Ancak iklim koşulları sebebi ile yonca silaj yapılmak isteniyorsa, pH dengesini ayarlayacak katkıların kullanılması gerekmektedir.
Yonca süt sığırlarının beslemesindeki her dönemde önemli olan bir bitki türüdür. Buzağılar 2 haftalık yaşa eriştiklerinde yonca kuru otunun verilmeye başlanması gerekmektedir. Fakat buzağıların tüketeceği yoncanın kıyılarak verilmesi önerilmektedir. Bu şekilde buzağılar erken süreçte kaba yeme alıştırılarak işkembe gelişimlerine destek olunmaktadır.
Bir süt ineğine günlük olarak en çok 40-45 kilograma kadar soldurulan yeşil yonca verilebilir. Günlük olarak verilebilecek kuru yonca otu miktarıysa en çok 8 kilogramdır. Fakat yeşil yoncanın hayvanlarda şişmeye sebep olduğu göz önüne alınarak, yoncanın her zaman soldurulmuş ya da kuru bir şekilde verilmesi uygun olandır.