Büyükbaş Hayvan Yıkanır Mı?

büyükbaş hayvan

Sıcak su ve sabun ile yıkanan inekler, sinek ve kenelere karşı ilaçlanıyor... kış mevsimi süresince ahırlarda yaşayan ve soğuk olması sebebi ile temizlikleri yapılamayan inekler de havaların ısınması ile sahipleri tarafından yıkanmaktadır.

İnekleri yaz mevsimlerinde stresten kurtarabilmenin en basit yöntemi de yıkamak. Yıkanan bir ineğin olduğundan daha mutlu ve süt randımanının fazla olduğunu tespit edilmiş bir gerçektir. Bu sebep ile üreticilerin gerek ineklerin sağlığını gerek de randımanlarının yükselmesi için ineği yaz ayları süresince soğuk duş aldırmalarını tavsiye ediyoruz.

İneklerin memeleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir, kolayca mikrop kapabilir. Bu durum için sık sık kontrol ettirilmeli, sağmadan evvel su ile temizlenmesi gerekir.

İnekler rahat bir şekilde dolaşmaktan, yayılmaktan hoşnut olurlar. Her zaman otlaklara götürülüp taze otlar tüketmesi temin edilmelidir.

Asalak ve haşereler inekleri rahatsız etmektedirler.

Mera ve çayırlardaki otları ve yoncaları tüketen inekler, düzenli bir şekilde beslenmelidirler. Taze su gereksinimleri giderilmeli ve hamilelik evrelerinde daha özenli davranılmalıdır. İnekler evde beslenilmeye müsait canlılar değillerdir. Bu nedenden dolayı evin altında veya yanında yer alan ahırda beslenerek, çok yeşillik olan yerlerde otlatılmalıdırlar.

Sıcak su ve sabun ile temizlenen inekler, sinek ve kenelere karşı ilaçlanıyor... kış mevsimi süresince ahırlarda yaşayan ve soğuk olması sebebi ile bakımı yapılamayan inekler de havanın ısınması ile sahipleri tarafından yıkanmaktadır.

İnekler gün içerisinde kırk-altmış kilo aralığında su tüketmektedirler. Bir kiloluk sütü elde etmek için üç litre su tüketmeleri gerekmektedir. Besini keşif ve kaba yem olarak iki türdedir. Yemin üçte ikisi yonca gibi kuru otlardan elde edilmeli ve fabrika yemi en çok üçte bir ölçüsünde verilmesi gerekir.

İneğin beslenmesi cüsselerinin kırkta biri kadar seviyesindedir. Beslemek için tercih edilen malzemeler ne kadar doğal olur ise, o kadar kaliteli süt malzemesi meydana gelir ve sağlıklı buzağılar doğar.

Kuru madde olarak, ineğin canlı cüssesinin yüzde 1,5’i kadar kaba yem tükettirilmesi günlük gereksinimlerini giderir. Kuru otlar, yeşil yemler, silajlar, hasıllar, hasat atıkları ve sanayi yan malzemeleri süt ineğine tükettirilen kaba yemlerdir.

Normal olarak bir süt ineğinin rasyonu yüzde altmış keşif yem, yüzde kırk kaba yem olmaktadır. Bir ineğin gün içerisinde yiyeceği kaba yem ölçüsü canlı cüssesinin yüzde iki buçuk ile yüzde dört buçuk kadardır. Gün içerisinde silaj yemi yemesinin otuz- otuz beş kilogramı geçmemesine önem verilmelidir. Günlük keşif yem ölçüsüyse vücut cüssesinin yüzde iki-üçü kadardır. İneklerin doğumlarının ardından başlayan laktasyon süreci 285 ile 305 gün sürmektedir.

Etiketler: büyükbaş hayvan yıkanır mı
Eylül 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR