Büyükbaş Hayvancılık En Çok Hangi İklimde Yapılır?

büyükbaş hayvancılık

Büyükbaş hayvancılık en çok ılıman ve nemli iklimlerde yapılmakta olup, bu iklim koşulları en verimli sonuçların alınmasında son derece etkilidir.

Türkiye'de büyükbaş hayvancılık faaliyetleri, sanayi ve tarıma bağlı olarak gelişir. İki bin yirmi yılından beri Türkiye’deki büyükbaş hayvanların sayıları ortalama olarak on sekiz milyon civarındadır. En fazla büyükbaş hayvanlarının yer aldığı alansa Erzurum ilidir.

Bu hayvancılık uygulaması, çoğunlukla hayvancılık faaliyetinin bilindik biçimde uygulandığı kesimlerde yapılır. Türkiye’de Karadeniz, Doğu Anadolu, Marmara, Ege ve İç Anadolu kesimlerinde büyükbaş hayvancılık sektörü gelişim göstermektedir. Büyükbaş hayvancılık sektörü uygulanır iken büyükbaş hayvanların bakımı için doğru mevsim ve arazi koşulları olan kesimlerden yana seçimler yapılmalıdır.

Marmara ve Ege Bölgeleri, büyükbaş hayvancılık sektörüyle en çok ilgilenen kesimlerdir. Mera hayvancılığıysa en çok Doğu ve İç Anadolu Bölgesinde uygulanır. Türkiye'de en çok büyükbaş hayvan bakımı yapılan il ise Konya ilidir. Konya şehrinde altı yüz binden çok büyükbaş hayvan bakımı uygulanır. İzmir ilinde bakımı yapılan büyükbaş hayvan sayılarıysa ortalama olarak beş yüz bin civarındadır.

Büyükbaş Hayvancılık Faaliyeti Ne Demektir?

Türkiye’nin çoğunda bakımı yapılan büyükbaş hayvanlar içinde dana, öküz ve inek mevcuttur. Bu büyükbaş hayvanların genelde sütlerinden ve etlerinden faydalanma sağlanır iken, eşek ve atlarsa erişim amacıyla bakımı yapılır. Büyükbaş hayvancılık randımanları üstünde tesirli olabilen birçok etken vardır. Bu etkenlerin ilkinde iklim şartları bulunur. Kış mevsimlerinin fazla soğuk olduğu, yaz mevsimlerinin fazla kurak olduğu kesimlerde büyükbaş hayvancılık uygulamasıyla ilgilenmek son derece zorlaşır. Bu neden yüzünden bu kesimlerde daha çok hindi, tavuk ve horoz gibi kümes hayvancılıklarıyla ilgilenilir.

Büyükbaş hayvancılık uygulamasında randıman üstünde tesirli olabilen faktörlerden bir tanesiyse yem düzeyleri ve kaliteleridir. Günümüzde kaliteli olan yemler ve düzeylerinin de yükselmesi ile birlikte sütlerin ve etlerin satım düzeyleri de artış gösterir. Zirai kesimde yapılan yenilemeler ile birlikte otlağın yarısından fazlasına ıslah uygulanır. Keşfi yapılan yeni ilaç ve aşılar büyükbaş hayvan rahatsızlıklarının oldukça az oranda ortaya çıkmasını temin eder.

Türkiye'nin coğrafi ve mevsim şartları büyükbaş hayvancılık uygulanması için son derece müsaittir. Özellikle bozkır düzeyinin çok olması mera hayvancılık uygulamasının ilerlemesinde önemli bir roldedir. Avrupa kıtalarında, Fransa’dan sonra en fazla büyükbaş hayvanlarının var olduğu ülke Türkiye olmaktadır.

Etiketler: büyükbaş hayvancılık en çok hangi iklimde yapılır
Kasım 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR