Danalarda Hastalık Belirtileri ve Önleyici Yöntemler
Dana rahatsızlıkları birçok başka sebepten dolayı meydana gelebilir. Ancak bilindik olarak denk gelinebilen belli başlı birtakım sebepler bulunur. Örnek vermek gerekirse bakımlarının ihmal edilmesi ve güzel beslenememe gibi nedenlerden dolayı danalarda enfeksiyon rahatsızlıklarının yanında virüs, bakteriyellerden kaynaklı veya bağışıklık sistemlerinin bozulmalarıyla türlü fungal rahatsızlıklara denk gelinebilir. Birkaç rahatsızlıkların nedeni son dönemde tamamı ile açıklığa kavuşmazken bazılarının genetikten dolayı olduğu bilinir. Bazı cins danalar hastalıklara karşı daha dirençlidirler. Bazı cins danalarsa rahatsızlıklara karşı son derece duyarlıdırlar. Bu nedenden dolayı dana rahatsızlıklarının önüne geçilmesi yönünden cins tercihlerinden bakımlara, beslenmelerinden aşı işlemlerine dek birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.
Dana Vebası
Dana vebası tesiriyle danaların sindirim sistemlerinde yaralar meydana gelir. Bunun yanı sıra danalar kanlı ishal olabilirler. Son derece riskli bir rahatsızlık olan dana vebası, ölüm seviyesi fazla bir rahatsızlıktır. Vücutlarının sıvılarından öteki danalara geçmesi sebebiyle rahatsızlanan danaların sürü yerlerinden ayrılmalıdırlar. Bunun beraberinde uzun müddetli tedavi görmelidirler. Ancak tedavi yönteminin maliyetinin fazla olması sebebi ile rahatsız danalar zorunlu olarak kesilebilirler.
Verem
Verem rahatsızlığı, danalarda meydana gelen bulaşabilen ve kronik olan bir rahatsızlıktır. Bunun beraberinde tüberküloz olarak da adlandırılan verem hastalığı, bireylere de geçebilir. On ila elli gün aralığı olan bir zamandan sonra ortaya çıkan rahatsızlığın en mühim semptomları; solumada zorluklar, derilerinde lezyonlar, aşırı ateşlenme, öksürük şeklinde görülür. Bu hastalığın önüne geçmek için danalara test uygulanmalıdır. Bunun beraberinde havalandırma işlemi yapma, iyi bir şekilde beslemeler ve bakımlar danaların sağlıklarını muhafaza etmeye olanak temin eder.
Şap Tabak
Bu rahatsızlık; danaların ağızlarında akıntı, aşırı ateşlenme, ayaklarında ve ağızlarında dökülen yaralar biçiminde semptomları ile ortaya çıkarır. Bulaşabilen bir rahatsızlık olanşap tabak hastalığı, danaların beraberinde vahşi olan canlılarda da meydana gelebilir. Süt ve et randımanına kötü açıdan etki eden problem meydana geldiği vakit, kesinlikle tarım il müdürlüğü haberdar edilmelidir.
Dana rahatsızlıklarının tümü ile önüne geçilmesi mümkün olmasa da riski minimuma düşürebilmek için birçok tedbir bulunur. Bu tedbirler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Barınakların iyi bir biçimde havalandırılmış olması son derece mühimdir.
- Barınakların hijyenik olmasına dikkat edilmelidir.
- Salgın rahatsızlık riski olduğu vakit, güç olsa bile sürünün tümü kesilmelidir.
- Aşı işlemleri vaktinde yapılmalıdır.
Etiketler: danalarda hastalık belirtileri ve önleyici yöntemler
Kasım 09, 2024
Listeye dön