İneklerin sütten kesilmemiş yavruları buzağı olarak adlandırılmaktadır. Buzağının doğumunun ardından nefes alıp almadığının kontrolü yapılmalı ve sonrasında ağız ve burnundaki kalıntılar temizlenmelidir. Doğumun ardından inek buzağıyı yalayarak hem kan dolaşımının hızlanması da hem de temizlenmesine yardımcı olur. Şayet inek yavrusunu temizlemiyor ise buzağıya az miktarda tuz sürülerek annenin yavrusunu temizlemesi teşvik edilmelidir.
Buzağı doğduktan yaklaşık olarak 30 dakika sonra annesini emmeye çalışır. İlk 24 saatlik zaman içerisinde buzağının annesini emmesine müsaade edilmeli ancak sonrasında ayrılmalıdır. Bunun sebebi ise buzağı annesini emerse inek sağım esnasında devamlı yavrunun emmesini arzu edeceğinden dolayı sağım işlemi güç bir hal alır. Buzağının hangi miktarda kolostrum tükettiğinin bilinmesi ve sağım uygulamasının güç bir hal almaması için sütün sapılarak yavruya verilmesi gerekmektedir. Biberon ile yavruya içirilecek olan sütün 38 derece olması gerekmektedir.
Ağız sütü, ineğin doğumunun yaklaştığı son haftalarda süt bezlerinde salgılanmaktadır. Buzağının doğum anında ağız sütünün salgılanması son bulur. Normale kıyasla çok daha fazla mineral, protein ve katı kuru madde üretimi yapılır. Ağız sütü buzağının ihtiyaç duyduğu vitamin ve enerjiye sahiptir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayarak buzağıyı hastalıklara karşı muhafaza eder. Hijyenik ve koyu renge sahip krema kıvamındaki kaliteli kolostrum yavru için büyük bir öneme sahiptir. Buzağıların öğünlerindeki aralıkların eşit olması gerekmektedir. Soğuk havaların olduğu zamanlarda süt takviyesi ya da mama takviyesi yapılmalı, buzağıların önünde her daim temiz su bulundurulmalıdır.
Buzağıların sağlıklı bir gelişim sergileyebilmeleri için işkembe, bu sebepten dolayı 8 hafta ya da daha uzun bir zaman boyunca sütle beslenmemelidir. Gerçekleştirilen araştırmalar sütle birlikte tahıl ya da başlangıç yemi tüketen buzağılarda işkembe gelişiminin çok daha fazla olduğu görülmüştür. Buzağıların nefes borusuna kaçma ihtimali olduğundan dolayı toz tahıllardan kaçınmak gerekir. Buzağıların doğum ardından dinlenmeleri için kuru, temiz ve hijyenik bir barınma ortamına ihtiyaç vardır. İneklerin yer aldığı ortamda parazitler ve zararlı mikroorganizmalar bulunmasına yönelik tedbir olarak buzağıların yetişkin hayvanlardan ayrı bir ortamda barındırılması gerekmektedir. Buzağı kulübelerinin olumsuz hava şartlarına karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Buzağılar grup hayatına alışabilmek için 8 hafta ardından buzağıların bulunduğu kulübelere taşınmalıdır. 8 haftalıktan büyük olan buzağıların tek başına bir kulübe içerisinde tutulmaması gerekir. Buzağılar için uygulanacak bakımlar ve beslemeler genel olarak bu şekildedir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.