Buzağı Titremesi Neden Olur?

buzağı titremesi

Çiftlik hayvanlarında meydana gelen titreme pek çok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Titreme genel olarak sinirsel bir belirti olup kesinlikle yalnız başına olmamaktadır. Titreme ile birlikte başka belirtiler de ortaya çıkabilir.

Büyükbaş hayvanlarda Koriza, Üçgün hastalığı, Ketosis, Çayır Tetanisi, Anthrax, Koksidiyoz, Nitrat Zehirlenmesi, Ot Zehirlenmesi ve Aspergillus zehirlenmesi titreme belirtisi ile ortaya çıkmaktadır. Titreme tüm vücutta olacağı gibi bazı kas gruplarında da görülebilir. Özellikle bozuk silaj nedeniyle ortaya çıkan Listeriosis hastalığı dudak titremesi ile anlaşılmaktadır. Süt humması ve doğum felci gibi vakalarda kas seğirmeleri ve titremeler görülmektedir. Alerji ve anafilaktik şok gibi vakalarda ise kabarıklık ile birlikte titreme meydana gelebilir.

Hipotermi geçiren hayvanlarda yani vücut sıcaklığının aniden düşmesi durumunda da titreme meydana gelebilir.

Ayrıca ineklerin gangrenli mastitis olgularında ilk belirti olarak titreme de meydana gelebilir. Küçükbaş hayvanlarda ise titreme bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Titreme ile birlikte körlük, ayakta duramama, aşırı salya akıntısı, kasılmalar, dönme gibi belirtiler de olabilir. Küçükbaş hayvanlarda meydana gelen titreme Şarbon, Çayır Tetanisi, Gebelik Zehirlenmesi, Border Disease, Listeriosis, Delibaş Hastalığı ve Hipotermi gibi hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır.

Buzağı Titremesine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Hayvanların hastalanmaması için gereken aşıların ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bozuk yemlerden şüphe duyduğunuz an yemlerin verilmemesi gerekmektedir.

Ayrıca hayvanlara vitamin ve mineral desteği kesinlikle verilmelidir. Aynı zamanda parazit mücadelelerinin de yapılması gerekmektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan gözlemler oldukça önemlidir. Titreyen kuzu ve buzağıların özellikle hipotermiye karşı korunması gerekmektedir.

Etiketler: buzağı
Nisan 04, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR