Buzağılarda Göbek Kordonu Bakımı ve Enfeksiyon Önleme Yolları

buzağılarda göbek kordonu bakımı

Buzağıların göbek kordonlarının temizliği, doğumun ardından mühim bir evredir ve uygun bir biçimde yapılması, buzağıların sağlıklı bir biçimde gelişmelerini temin eder. Yeni dünyaya gelen buzağıları öncelikle hijyenik bir yere almalısınız. Bu yer, buzağıların konforlu bir şekilde kurulanabilmelerine ve sıcak kalabilmelerine destek olmalıdır. Bu durum için buzağı battaniyeleri gibi yeni dünyaya gelen bakım malzemelerinden yararlanabilirsiniz. Doğumun hemen ardından, buzağıların ayağa kalkabilmelerine ve annelerinin memelerini bulabilmelerine yardım edilmelidir. Bu durum, buzağıların doğal olarak süt emebilmelerine ve beslenmelerine imkan sağlar.

Çok doğum hallerinde, ineklerin ilk buzağıya ilgi göstermesi pek mümkün olmayabilir. Bu halde, buzağının bir miktar bez parçasıyla silinmesi gereklidir. Bu, buzağıların kurumalarını temin eder ve bunun yanı sıra sinir ve kas sistemlerine uyarı verir. Kurulama işlemi esnasında, buzağıların burunlarının ve ağızlarının iyi bir şekilde temizliği yapılmalı ve konforlu bir solunum yapılması temin edilmelidir.

Doğumun ardından ilk yirmi dört- otuz altı saat içerisinde, inekle yavru arasında kuvvetli bir bağlantının kurulabilmesi oldukça mühimdir. Bu bağlantı, yavru ölümlerini düşürmede kritik bir rol üstlenir. Göbek kordonlarının bakımları da bu evrede büyük önem arz eder. Şayet yavrunun göbek kordonu henüz kopmamış ise, vücutta üç- beş santimetre kalacak biçimde kesimi gerçekleştirilmelidir. Sonrasında göbek kısmının, yüzde iki- yedi iyot çözeltisi ya da hafif dezenfektanlar ile temizliği yapılmalıdır.

Göbek kordonu bakımından sonra, yavrulara yeterli ölçüde kaliteli kolostrumlar verilmelidir. Bu durum, buzağıların bağışıklık sistemlerini kuvvetli hale getirecek ve sağlıklı bir şekilde gelişmelerine destek olacaktır. Göbek kordonu kısmı irritan maddelerden uzak durulmalı ve yaş olmayan, hijyenik bir mekanda tutulmalıdırlar. Bu aşamaların bütünü, buzağı göbek kordonu temizliğini temin etmek için oldukça mühimdir. Bu evrenin çabuk bir şekilde ve doğru yapılması, buzağıların sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerine destek olacaktır.

Göbek Kordonu Rahatsızlıkları Nelerdir?

Göbek kordonu rahatsızlıkları, yeni dünyaya gelen canlılarda mühim sağlık problemlerine yol açabilen bir dizi hali barındırır. Bu rahatsızlıklar içerisinde göbek yangıları, göbek apsesi ve fıtık yer alır. Ayriyeten, göbek kordonlarından dolayı kaynaklanan problemlerin beraberinde, başka komplike rahatsızlıklar da meydana gelebilir. Yeni dünyaya gelen canlının göbek kordonunun uygun biçimde hijyenini sağlamak, bu rahatsızlıkları engellemek için kritik bir aşamadır. Göbek kordonları, atardamar, urachus ve toplardamarı barındıran bir yapıdır. İyot içeren bir dezenfektan tercih ederek rutin hijyenini temin etmek, göbek kordonuyla alakalı sorunların tehlikesini minimuma düşürür.

Göbek kordonunun şişmesi, yangısı ya da iltihap kapması halinde ayrıntılı bir muayene yapmak oldukça önem arz eden bir durumdur. Ultrason gibi ileri görüntüleme tekniklerini tercih ederek, doğru bir tanı yapılabilir ve buna uyacak bir tedavi planlaması yapılabilir. Göbek kordonu rahatsızlıklarının birtakımı, mikropların kordon içerisinde dolaşarak türlü organları zarara uğratması ile daha ciddi problemlere neden olabilir. Tedavi gayeli, göbek kordonunu iyot içeren dezenfektanlarla hijyenini sağlamanın beraberinde kordonunun sıkıştırılması da tavsiye edilir. Bu durum, mikropların yayılmasını önleyebilir. Ayriyeten, yangı giderici ve antibiyotik tedavi yöntemlerinin yapılması göbek kordonu rahatsızlıklarının tedavisinde tesirli olabilir.

Antibiyotik tedavi yöntemi genel olarak beşle yedi gün aralığında sürer. Göbek kordonu rahatsızlıkları, buzağı sahibi olan kişiler tarafından dikkatli bir şekilde gözetilmelidir ve gerekli görülür ise veteriner doktora danışılabilir. Erken tanı ve tedavi, bu rahatsızlıkların daha ciddi komplikasyonlara neden olmasını engelleyebilir.

Göbek Bağı Temizliğinin Ardından Kolostrum Verilmesi

Buzağıların göbek bağı temizliğine özen gösterilmesinin ardından, sağlıklı bir şekilde başlangıç yapabilmek için kolostrum verme evresine geçilir. Buzağı kısmına alındıklarında, bilhassa buzağılar annelerinden emzirilmeyecek ise, kolostrumların verilmesi mühimdir. Bu evrede, buzağı biberonlarını tercih etmek, kolostrumları tesirli bir biçimde temin edebilmek için doğru bir alternatiftir.

Buzağı biberonu, kolostrumları emzirebilmek için ideal bir ekipmandır. Göbek bağı temizliğinin temin edilmesinin ardından, sabunlu suyla temizlenen biberonları tercih ederek buzağılara kolostrumu tükettirebilirsiniz. Bunun sayesinde, kolostrum hijyenik biçimde alınabilmesini ve yavruların sağlıklı büyüme göstermelerini temin edebilirsiniz.

Ağız sütlerini tüketen buzağılar, kolostrumun sunmuş olduğu lüks gıda maddelerinin sayesinde bağışıklık sistemlerini güçlü hale getirir. Kolostrumun barındırdığı fazla protein, mineral maddeler ve E, D ve A vitaminleri, buzağıların rahatsızlıklara karşı direnç göstermelerini yükseltir. Bu sebepten dolayı, buzağı biberonları aracılığı ile kolostrumların verilmesi, buzağıların sağlıklı bir şekilde gelişmelerine destek olacaktır.

Buzağılarınıza verilmiş olan süt ölçüsü kontrol altında tutulmalıdır. Buzağıların vücut cüsselerinin 1/10 ‘unu aşmayan bir süt ölçüsü, sağlıklı şekilde beslenme temin edebilmek için mühimdir. Ayriyeten, sütler otuz altı santigrat dereceye dek ısıtılmalı ve bu ısıda tükettirilmelidir. Yavrulara süt tükettirilen biberonlar ve kaplar tüm kullanımın ardından iyi bir şekilde temizlenmelidir.

Etiketler: buzağılarda göbek kordonu bakımı ve enfeksiyon önleme yolları
Şubat 06, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR