Danalarda görülen ishaller işletmelerde problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi hallerde kolay bir müdahaleyle netice alınabildiği olmaktadır. Ancak bazen uzun zaman alan, netice alınamayan haller de mevzubahistir. Diğer tüm hayvanlarda olduğu gibi danalarda da ishale neden olacak birbirinden farklı faktörler yer almaktadır. Yemleme yanlışlarının beraberinde bakterilerin, virüslerin, küf ve mantar toksinlerinin, iç parazitlerin ve farklı faktörlerin ishale neden olacağını bilmek gerekmektedir.
Danalardaki ishaller iştahın düşmesine, süt randımanın azalmasına, kilo vermeye ve üstelik ölüme neden olabilmektedir. Tedavi giderleri mühim rakamlara erişebilmektedir. İshaller kayıplar ve giderler ile beraber süt sığırcılığı işletmelerinde büyük giderlere neden olabilmektedir. Tedavilerin tanıya dayanma gösteremediği hallerde, tedavi girişimlerinin vakit ve para kaybı getirdiğini, netice alınamayan durumlarda dananın tedavisinin ilerleyerek daha zor hale geldiğini görmekteyiz. Bu neden ile ishallerin türlü faktörlerden olabileceğini, tedavinin tanıya dayalı olması gerektiğini öğrenmek gerekmektedir.
Viral faktörler ishal nedeni olup, antibiyotik işlemleri etken üstünde tesirli olmamaktadır. Örnek verecek olur isek; Koronavirüsün rol almış olduğu kış ishali, BVD, Coryza, Torovirüs’ün neden olduğu ishallerde antibiyotik tedavi tekniklerinden bir netice alınamamaktadır.
Danaların kanlı bağırsak rahatsızlığında küf toksinleri ve klostridyumlar ile beraber çalıştıklarından dolayı yine, antibiyotiklerden umut edilen faydalar elde edilememektedir.
Danalarda problem meydana getirebilecek ishaller içerisinde paratuberkülosis ve salmonellosis mühim yer almaktadır.
İshal farklı rahatsızlıklar ile birlikte de seyredebilmektedir. Metritis, mastitis, peritonitis ishalle kombine olabilmektedir.
Koliform mastitis hoş olmayan kokulu bir ishalle karşımıza çıkabilmektedir.
Koliformların endotoksinleri, Staph. Aureus'un ekzotoksinleri ishale neden olabilmektedir.
İç parazitler ishal nedeni olabilmektedir. Üstelik bazı rahatsızlıklar, bazı mineral ve vitamin eksiklikleri ishale yatkınlık ortaya çıkartabilmektedir. Örnek verecek olur isek; metritis rahatsızlığı, salmonella ishalleri için, A vitamini noksanlığı her çeşit ishal için yatkınlık ortaya çıkartabilmektedir.
Zehirli olan bitkiler, bilhassa arsenik kapsayan bitkiler, ishale neden olabilmektedir. Danalarda ishale yol açan birtakım faktörler bazen kana karışarak dananın ölümüne bile sebep olmaktadır. İshaller ani bir şekilde meydana gelen, yanı kronik ya da akut olabilmektedirler. İşkembe asidozları, çürüyen, küflenen, bozulan besinler, her çeşit mikotoksinler ishale neden olmaktadırlar.