Doğal ve Bitkisel Çözümlerle Hayvan Sağlığını Destekleme: Alternatif Yaklaşımlar
Kalite açısından çok iyi olup, sağlıklı, tehlike oluşturmayan ürün isteyen tüketiciler için organik hayvan yetiştiriciliği, en ideal hayvansal üretim gerçekleştirme biçimidir.
Organik hayvan yetiştiriciliğinde hayvanların sağlığı son derece mühimdir. Bu durumu elde edebilmek içinse hayvanlar ideal biçimde bakılmalıdır. Hayvanları temiz kapalı alanlarda büyütmenin yanında büyük ve ferah gezi yerlerinde de bakımı yapılmalıdır.
Organik hayvancılıkta hayvanların besin tüketimleri, sunulan yem ve su oranlarının ideal, ayrıca yemin kalite bakımından iyi olması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Hayvanlara sunulacak suyun temizlik bakımından, insanların tükettiği içme suyu ile aynı seviyede olanı tercih edilmelidir. Hayvanların su alımında sınırlama olmamalı, hayvanın su tüketmeyi arzu ettiği vakit kendi içebilmesi adına gereken şartlar oluşturulmalıdır. Organik hayvan yetiştiriciliğinde en mühim durum olan hayvan sağlığı için ana faktörler hava, su ve yem şeklinde sıralanabilir.
Organik hayvan ve hayvansal gıdaların imalatında, hayvan tercihinde bulunurken ırk farklılıkları göz önünde bulundurulmalıdır. Hayvanın hayatını devam ettireceği ortama uyum evresi, meydana gelebilecek hastalıklar karşısında sergileyeceği direnç gibi faktörler ehemmiyete sahiptir. Organik bir biçimde bakılan hayvanlar açık alanlarda otlatılmalı ve bu belli vakitlerde devamlılık sağlayacak şekle getirilmelidir.
Organik hayvancılığın ilk kuralı hayvanlara tükettirilen yemlerinde doğal olması konusunda dikkatli olmaktır. Türkiye’de doğal olarak yem alım satımı neredeyse yok denilecek seviyededir. Bu sebepten dolayı doğal hayvan imalatında bulunan yetiştiricilerin, hayvanların aldığı yemi kendi bünyesi içinde imal etmek durumunda olacaktır. Yem imalatı yapmak için ise şayet ki büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyorsa, hayvan başına yaklaşık 6 dekar seviyesinde, toprağı izlenebilecek alana gereksinim duyulmaktadır.
Doğal olarak bakılan hayvanlara kesinlikle antibiyotik harmanlı yem tükettirilmez. Antibiyotik tedavisi tıpkı insan bedeninde olduğu gibi hayvan bedeninde yer alan faydalı bakterilerin de yok olmasına yol açar. Bu halde antibiyotik tedavisi görmüş hayvan eti ve ürünü alındığı taktirde dolaylı olarak da insanlara geçmesi mevzu bahis olur.
Tüm bu işlemler gerçekleştirilirken, bütün aşamaların her bir adımı kontrollü ve sertifikalı olarak gerçekleştirilmesi mecburi olmuştur.
Bütün bu şartlar doğrultusunda doğal olarak bakılan hayvanlar, insan sağlığına faydalı et ve hayvansal besinlerin alınmasına imkan sunar.
Etiketler: doğal ve bitkisel çözümlerle hayvan sağlığını destekleme alternatif yaklaşımlar
Ocak 31, 2025
Listeye dön