En Yüksek Et Verimi İçin Danalar

en yüksek et verimi için danalar

Etçi dana cinsi olarak isimlendirilen danaların doğru şekilde beslenmesi ve bakımının yapılması, bu hayvanlarda sağlıklı ve hızlı büyüme sağlamaktadır. Yalnızca et randımanı bakımından geliştirilmiş olan dana cinslerinde, iyi bir beslenme ve bakım stratejisi ile maksimum et verimi elde edilmektedir.

Mevzubahis olan et verimi yüksek dana cinslerinin sütleri ise genel olarak sağım yapılmamaktadır ve ticari amaç ile tercih edilmemektedir. Bu hususta dana cinslerinin sütleri yalnızca buzağılarına yeterli olacak kadar tercih edilmektedir. Etçi dana cinsleri için süt veriminden ziyade, etçi yönleri ile geliştirilmektedir. Bu cinsler daha fazla geniş mera, çayır ve otlakların yer aldığı kesimlerde tercih edilmektedir.

Yaşam sürdüğümüz ülkede de etçi dana cinsleri, et randımanı amacı ile sık sık seçilen bir cins olmaktadır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de etçi dana cinsi olarak isimlendirilen ve bakımı gerçekleştirilen birden çok cins var olmaktadır. Etçi dana cinslerini ve ön plana çıkan niteliklerini aşağıda bulmanız mümkün.

Shorthorn

Kökeni İngiltere’nin Durham ile York kesimi olan shorthorn dana cinsi, durham cinsi ile shorthorn cinsinin melezleştirilmesinin sayesinde daha etçil hale gelmiştir. Kırmızı ve beyaz renk tonu ile dikkat çeken Shorthorn ırkı danaların et verimi olağanüstüdür. Ağızlarının etrafı beyaz renkte olan shorthorn ırkı genel olarak kısa yüzlü olmaktadır. Güç koşullara uyum sağlayabilen shorthorn cinsi kısa boynuzlu ya da boynuzsuz olmaktadır.

Brangus

Brangus dana cinsi öncelik ile bin dokuz yüz on iki yılında Amerika’daki yetiştirici kişiler tarafından 3/8 Brahman cini, 5/8 Angus cinsi dana birleşimi ile elde edilmiştir. Bu cinsteki ana gaye angus cinsi kadar kuvvetli, brahman cinsi kadar güç koşullara dirençli bir yapıya ulaşmaktır. Genel olarak brangus cinsi siyah ya da kırmızı renk tonu ile öne çıkmaktadır. Brangus cinsinin dişi ve erkeklerinin doğuştan boynuzları olmamaktadır.

Brahman

Anavatanı Hindistan olan ve ülkemizde de her geçen gün rağbet gören Brahman cinsi danalar, en yüksek et verimi olan danalardır. Olağan dışı hayat kabiliyetleri ile öne çıkan brahman ırkı bunun yanı sıra, az beslenmede, rahatsızlıkta, güç hava koşullarında ve bakımsızlıkta da dirençli olmaktadır. Brahman cinsinin en belirgin olan nitelikleri ise boyunlarının üstündeki hörgüç olmaktadır.

Angus

Angus dana cinsinin kökeni İskoçya olarak bilinmektedir. Et verimi yüksek olmalarının beraberinde etlerinin kaliteli de çok yüksek olan Angus danalar, bu özellikleri ile tercih edilmektedir. ABD’de angus cinsi oldukça popüler olmaktadır. Etçi cinsler içerisinde en fazla seçilmiş olan cinslerin başında angus cinsi var olmaktadır. Angus cinsin etleri bunun yanı sıra yağ seviyesinin az olmasıyla bilinmektedir.

Belçika Mavisi

Belçika Mavisi dana cinsi, sıra dışı kas yapıları ve yüksek et verimiyle tercih edilen ırklardan bir tanesidir. Çift kaslanma özelliği ile ön plana çıkan Belçika Mavisi danalar, diğer ırklarla kıyas edildiğinde daha fazla kas kütlesine sahiptir. Et üretimi için sıklıkla tercih edilen Belçika Mavisi dana cinsi, doğru bakım ve besleme ile fazlası ile et verimi sağlamaktadır.

Etiketler: en yüksek et verimi için danalar
Eylül 20, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR