Gebe İnek Kaç Aylıkken Sütten Kesilir?

gebe inek

İneklerin sütlerini sağmaktan vazgeçip sütlerinin kesilmesini temin etmeye kuruya alma adı verilmektedir. Yaşadığımız dönemde süt sığırcılığı hayvancılık işletmeciliğinde en mühim hususlardan biri de hamile ineklerin vaktinde soğultulup kuruya alınmasıdır. Pek çok işletmelerde bu belirtilen vakit aralığında inek kuruya çıkarılmamakta ya da ne biçimde çıkarılacağı tam anlamıyla bilinmez. Bazı üretici kişiler ineklerini aç bırakıp inekleri kuruya çıkarmakta ve uygulanan bu işlem doğru olmayan bir karardır.

Doğumun gerçekleşmesine altmış gün kala kuruya geçilmesi gerekmektedir. Zaten bu esnada süt randımanı düşmüştür. Tükettirilen yem de bir miktar düşürülür. Böylelikle süt randımanı daha da azalır. Doğumun gerçekleşmesine altmış beş- yetmiş gün kala gün içerisinde iki defa yapılan sağım günde bir defaya düşürülür. Birkaç gün bu şekilde sürer, ardından iki günde bir bire düşürülür ve yedi-on günün sonuna gelindiğinde sağma işlemi tamamı ile durdurulur. İneğin memesinde kalan sütler koyulaşır ve memede şişkinlikler ortaya çıkabilir. Bu hal zaman ile ortadan kaybolur ve doğum gerçekleşene dek hiç sağma işlemi yapılmaz. İnekleri kuruya çıkartmanın yararları aşağıdaki gibi özetlenebilmektedir:

Kuru dönem yaşayan bir ineğin, sonraki sağım sürecinde daha fazla süt vermiş oldukları görülür.

Uzun müddet devam eden sağma sebebi ile vücut yapıları bozulmuştur. Dinlenme sürecinde vücut yapıları düzelip normal doğum gerçekleştirmeye imkan sunar.

Devamlı sağma sebebi ile yitirdiği mineral maddeler vücutlarında yeniden biriktirmeleri için imkan verilmiş olur.

İneklerin tükettiği yemi süt randımanı yerine karınlarındaki yavrunun büyümesine kullanmış olmaktadır.

On ay boyunca devamlı sağılan inekler yorgun hale gelmiştir. Süt üreten organların dinlenmesi gerekmektedir.

İneklerin kuru dönemini iki ayrı gruba ayırmak gerekmektedir. İlki, kuruya alındıktan doğuma iki üç hafta kalana dek geçen erken süreçtir. İkincisiyse, doğumdan iki üç hafta evvelki geç kuru süreçtir.

İneklerin kuruya çıkarılmasının ardından ilk süreçte bol kaba yem ile beslenmesi gerekir. Bu besleme programları kuru dönemin son yirmi gününe dek sürdürülmelidir. İşletmelerde kaliteli yemler bulunuyor ise bu süreçte üç-dört kilogramdan çok keşif yem verilmemesi gerekir. Kuruya alınan ineklere çok ölçüde posa ve silaj gibi kaba yemler tükettirilir ise, midelerinde, yer değiştirme ya da burulma ortaya çıkabilir. Bu sebep ile kuru dönemde kuru kaba yemler tükettirilmeli, hacimli olan kaba yemlerden uzak durulmalıdır.

Etiketler: gebe inek kaç aylıkken sütten kesilir
Ekim 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR