Hayvanlardaki Metabolik Hastalıklar ve Beslenme Yönetimi

hayvanlardaki metabolik hastalıklar

Sağlığı yerinde olan sürüler, uygun beslenme ve vaktinde tanı ile mümkündür.

Hayvanların vücutlarında yaşanan kimyasal evrelerin dengesiz olma neticesinde meydana gelen hastalıklara metabolik rahatsızlıklar denilmektedir. Metabolik rahatsızlıklar özellikle beslenmede bozukluklar, yeterli bir şekilde vitamin ve mineral alınmaması ya da fizyolojik stres etkenleri sebebi ile gelişme gösterir. Metabolik rahatsızlıklar hem küçükbaş hem de büyükbaş canlılarda randıman eksikliklerine, üreme sorunlarına ve üstelik yaşamlarını yitirmelerine neden olabilir.

Hayvanlarda En Fazla Karşılaşılan Metabolik Rahatsızlıklar Nelerdir?

Aşağıda sıralamış olduğumuz hastalıklar hayvanlarda en fazla yaşanan metabolik rahatsızlıklardandır.

Ketozis Rahatsızlığı: Çoğunluk ile doğumun gerçekleşmesinden sonra sütleri randımanlı olan ineklerde yaşanabilir. Yeterli düzeyde enerji alınmaması neticesi hayvanların vücutlarındaki yağlar parçalanmaya başlar, bu hal de kanlarındaki keton cisimlerinin yükselmesine sebebiyet verir.

Hipokalsemi Rahatsızlığı: Doğumun gerçekleşmesinin ardından kalsiyum gereksiniminin fazlalaşması ile kanlarındaki kalsiyum seviyesi azalır. Canlılar yatar şekilde kalırlar, kas kasılmaları zayıf hale gelir.

Asidoz Rahatsızlığı: Çok ölçüde karbonhidrat barındıran yemler ile beslenen canlılarda rumen pH’ı azalır. Bu hal canlıların sindirim sistem dengelerini bozar, iştahları düşmeye başlar, randımanları azalır.

Alkaloz Rahatsızlığı: Çok fazla proteini olan rasyonlar ya da dengeli bir şekilde yemlenmeme neticesi meydana gelir. Rumen yeri alkali duruma gelmeye başlar, sindirimleri bozulur.

Laktasyon Tetani Rahatsızlığı: Magnezyum eksikliği ile ilişkili olarak bilhassa ilkbahar mevsiminde otlatılmış olan canlılarda yaşanır. Canlıların kaslarının kasılması hali, sinirsel semptomlar ve ani kayıplar ile seyreder.

Metabolik Rahatsızlıklardan Korunma Teknikleri Nelerdir?

Hayvanların yaşayabileceği metabolik rahatsızlıklardan korunma yöntemleri farklılık göstermektedir. Bunlar;

  • Rutin ve seviyeli beslenme programı planlanmalıdır.
  • Mineral ve vitamin takviyeleri aksatılmamalıdır.
  • Randımanı fazla olan canlılar farklı bir gözetim yerine yerleştirilmelidir.
  • Doğumun gerçekleşmesinden evvel ve doğumun gerçekleşmesinin ardından olan evrelerde metabolik testler ile gözetilmelilerdir.
  • Rasyon işlemi kesinlikle uzman kişilerin kontrolleri doğrultusunda hazır edilmelidir.

Metabolik rahatsızlıklar, erken tanı ve uykun teknik ile tavsiye edilebilir. Bilhassa küçük olmayan sürülerde bu gibi hastalıklar domino tesiri gerçekleştirebilir. Bu sebepten bakım, beslenme ve veteriner hekim gözetimini tüm bir şekilde ele almak gerekir. Canlıların refahları ve randımanları için bu rahatsızlıklara karşı bilgili olmak son derece önem arz eder.

Etiketler: hayvanlardaki metabolik hastalıklar ve beslenme yönetimi
Nisan 17, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR