Sürü Takip Sistemleri ve Faydaları

sürü takip sistemleri

Sürü takip sistemleri hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlar için kullanılmaktadır. Bu hayvanların sayısından sağlık durumuna, konumundan hareketlerine kadar bütün bilgilerinin takip ya da izlenmesini sağlayan sürü takip sistemleri, birçok fayda sağlamaktadır. Sürü takip sistemleri genel olarak çip, küpe yahut GPS tabanlı teknolojilerle çalışmaktadır. Modern hayvancılık uygulamalarında verimliliği ve kontrolü artıran sürü takip sistemleri zaman ve iş gücünden tasarruf sağlamaktadır.

Aşı, doğum ve hastalık gibi hemen hemen bütün süreçlerin dijital olarak izlenmesini sağlayan sürü takip sistemleri ile hayvanların konumu sürekli takip edilebilmektedir. Süt ve kilo artışı gibi üretim verilerinin doğru şekilde takip edildiği sürü takip sistemleri son dönemlerde hayvan yetiştiriciliğinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.

Süt işletme yerlerinde süt randımanları, genetik etkenler ve ortam koşullarına göre farklılaşır. Genetik etkenlerin süt randımanlarına olan tesiri % otuz kadardır. Bu sebep yüzünden süt işletmeciliğinde çevre şartları en iyi şartlara getirilmelidir. Bilhassa işletme yerinde günlük yapılan işler kontrollü ve planlı bir şekilde uygulanmalıdır. Bu meydana gelebilecek tehlikelerin minimuma düşürülmesi yönünden mühimdir. İşletme yerindeki canlıların kişisel kayıtlarının tutulmuş olması canlılarda meydana gelebilecek problemlerin görülebilmesine ve çözülebilmesine imkan sağlayacaktır.

İşte sürü takip programının fayda temin ettiği haller şu şekildedir:

  1. Hayvan Kayıtları

Küçük ve büyük ölçekli süt işletme yerlerinde sürü takip programının kullanımıyla çiftlik yerlerinin daha kaliteli yönetimlerinin temin edilmesi ve randıman yükselişi amaçlanır. Kişisel olarak kaydı yapılan hayvanlar kayıtları ile işletmelerdeki canlıların ve üreme performanslarının takibinde basitlik temin eder. Bu gaye ile ilk olarak canlıların kişisel olarak kayıtları olmalıdır.

  1. Tohumlama Bilgi Girişi
  • Tohumlama bilgisi
  • Tohumlamanın uygulandığı zaman
  • Hayvanların kaçıncı defa tohumlandıkları hakkında bilgiler

Netice raporlamaları bölümünde canlıların tohumlama bilgisinden faydalanılarak hayvanların hamilelik kontrol zamanlarının, kuru çıkarma zamanlarının ve doğum zamanlarının raporlanması temin edilir.

  1. Yem Alma Uygulamaları

İşletme yerinde alınan yemlerin hangi yerlerden alınmış olduğu, ölçüleri ve maliyetleri hakkında işletme yerini bilgilendirir. Böylece işletmelerde satın alınan yemlerin hangi zamanlarda alındığı temin edilerek yem stok hallerinin hesap edilmesi temin edilir. Bunun yanı sıra yem formunun ne olduğu ve satın alınan yemlerin birim fiyatlarını göz önüne sergilediğinden dolayı ekonomik yönden daha uygun olan yemleri seçme olanağı tanır.

  1. Kasa Hali

İşletme yerindeki kar ve zararların gözetilmesi yönünden son derece önemlidir. Gerekli olduğunda zararların neler olduğu ya da karların neler olduğu sorgulanıp problemlerin yok edilip daha gelirli hayvansal üretime imkan temin eder.

  1. Günlük Yapılması Gereken İşlerin Raporu

Sürü takip sistemine girişle beraber gün içerisinde uygulanması gereken gündelik uygulamalar mevcutsa program sizlere gösterir. Tohumlama işlemi için hazır olan canlıların listelenmesi, hamilelik kontrolü için vakti gelen canlıların belirlenmiş olması ve kuruya çıkmaları gerekli olan canlıları vaktinde tespit edilmesi, süt işletmeciliği için son derece mühimdir.

Etiketler: sürü takip sistemleri ve faydaları
Nisan 14, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR