Hiç Doğum Yapmamış Bir İnek Süt Verir Mi?
Doğum yapmayan ineğin süt vermesi için öncelikle gebe kalması gerekir. Doğal yollar ile doğum yapması sağlanamıyor ise suni seçenekler ile birçok inek küçük yaştan itibaren gebe bırakılmaktadır. Bunun için kullanılan yöntemlerin her geçen gün gelişmesi ineklerin sütlerinden yararlanma amacını güder. Bu sebep ile de birçok ineğe sadece süt ineği olarak bakılmakta ve bu sebep ile de 2 yaşını dahi doldurmadan süt vermeleri için suni seçenekler kullanılmaktadır. Suni tohumlama olarak bilinen bu yöntemde erişkinlik dönemine girmemiş ineklerin süt verebilmesi için dışarıdan destek uygulanır. Doğum yapmayan ineğin sütünü alabilmek için ineğin doğum yapması gerekir.
Doğuma Ne Kadar Kala İnekten Süt Gelir?
İnekten süt gelme zamanı çoğunlukla 60 gün öncedir. Doğumdan iki ay önceye kadar dolmaya başlayan sütlerin boşaltılması önem taşır. İneğin şişkinliğin alınması için uygulanan bu yöntemde, ticari amaç güdülmemesi önemlidir. Doğuma 60 gün kala karşılaşılan süt gelmesi durumu gebelik ve anne sağlığına göre de değişmektedir.
Sütün zamanında gelmesi için anne ineğe doğru bakılması, sağlık kontrollerinin yapılması ve beslenmesine dikkat edilmesi gerekir. Bu unsurlara dikkat edildiği zaman gelen sütün kalitesi de yüksek olacaktır. Aynı zamanda tüm bu unsurlar, yavruyu da olumlu yönde etkiler. Bu dönemde gebe ineklerden, erkekler uzaklaştırılmalı ve mümkün ise ayrı yerlerde bakılmalıdırlar.
Gebe İneklerin Kuruya Çıkarılması Ne Anlama Gelir?
Gebe ineklerin kuruya çıkarılması doğumdan 60 ila 75 gün önce gelen sütün alınması anlamına gelir. Gebe ineklerde doğumdan önce süt oluşur. Bu sütün gebe inekten alınması ineğin kuruya çıkarılması olarak isimlendirilir. Gebe ineğin kuruya çıkarılması esnasında uygun yöntemlerin kullanılması ve ineğe bu süreçte zarar verilmemesi gerekir. İneğin stresinin yükseltilmemesi önem taşır. Gebe ineklerin kuruya çıkarılması doğumdan önceki son bir haftaya kadar devam edebilir. Ancak doğum yapıldıktan sonra belirli süre ineğin sütünün alınmaması ve yavruya verilmesi önemlidir. Doğum yapmayan ineğin sütü sadece doğumdan önce ortaya çıkar. Gebe kalmamış bir ineğin sütü olmayacaktır.
Yeni Doğum Yapan İneğin Süt Vermemesi Normal Mi?
Yeni doğum yapan inekten süt alamamak son derece normal bir durumdur. Tamamen hormonlar ile ilgili olan bu durumda, ineğin sağılmaya alışması gerekir. Duruma adapte olduktan sonra kolay bir şekilde süt vermeye başlar. Bu süreçte ineğin zorlanmaması ve zarar verecek yöntemlerin uygulanmaması gerekir.
Oksitosin salınımı yeniden sağlandıktan sonra inekler süt vermeye başlayacaktır. Bu noktada oksitosin salınımının yeniden başlaması için zaman tanımak gerekir. İneğin beslenmesinden bakımına kadar olan her bir aşamaya dikkat edilmesi de süt verebilmesi için önemli aşamalardır.
Doğum Yapan İneğin Sütüne Ne Ad Verilir?
İneğin ilk sütünün adı ağız sütü olarak isimlendirilmektedir. Halk arasında ağız sütü olarak bilinen ilk süt, yavrunun hakkıdır. Bu sebep ile de bu sütün alınmaması gerekir. Tıpta ise memelilerin yeni doğumlarının ardından verdikleri süte kolostrum denilir. Kolostrum tüm memeliler için geçerlidir. Kolostrum ya da halk arasındaki adı ile ağız sütü, doğumu takip eden ilk bir hafta boyunca verilir.
İneğin Süt Vermesi için Doğum Şart Mı?
İneğin süt vermesi için gereken tek şart doğumdur. Doğum yapmayan ya da gebe olmayan ineğin süt vermesi mümkün değildir. Memelilerin süt vermesi için gebelik ve doğum şarttır. İneklerde de aynı durum söz konusudur. Doğum yapmayan ineğin sütü sadece gebeliğe 2 ay kalmış ise alınabilir. Gebe olmayan ineklerin sütü de olmamaktadır.
Etiketler: doğum yapmamış bir inek süt verir mi
Ağustos 02, 2022
Listeye dön