Mera yönetimleri otlatma için oldukça mühimdir, bunun sebebi sezon süresince canlıların randımanları mera randımanı ile ilişkilidir. Pek çok etken ile bağlantılıdır, yemlerin ölçüleri ve kaliteleri, otlatmalar, doğal şartlar ve benzeri. Yeterli mera yönetim sistemi karmaşık dönemi optimize edebilmeye destek olur. Bu blog yazımızda, bu işlemin hangi manada olduğunu, hangi nitelikleri sunmuş olduğunu ve mümkün olduğu kadar tesirli duruma getirebilmenin yöntemlerini açıklayacağız.
Mera yönetimi, canlılara yem otu veya baklagiller temin etmek ve toprağı tutarak karı yüksek hayvancılık elde edimi için bir işlemdir. Otların sağlıklarını ve yem elde edimini iyi hale getirmek, sağlığı yerinde bir ekosistemi devam ettirmek ve elde edim maliyetini düşürmek için stratejiler tanımlar.
Başarı, bütün parçaların birbirleri ile ilişkisinin sonucudur. Bu konuyu örneklemek gerekirse, merada otlayan inekler otların gelişmesine etki ederken, bu durumdan yabani ot sayısı da etkilenmektedir. Çiftlik elde edimi için su akışı çevreye de hayvanların sağlıklarına etki eder. Bu sebepten, mera iyileştirme her bir yönün tesirli bir biçimde kontrol edilmesi ile ilişkilidir.
İlkbahar Mevsimi Mera Yönetimi
İlk görüşte, ilkbahar mevsimi yağmurundan kurtulan meralar otlatmaya uygun gibi gözükür, fakat durum böyle değildir. Arazi daha zamana gereksinim duyar, bu sebepten mümkün ise ineklere saman tükettirmeye devam edin ve aşağıda verilen mera yönetimi engelleyici tedbirleri uygulamalısınız.
- Toprak Randımanını Kontrol Etmelisiniz
Toprak randımanının sonbahar ve ilkbahar mevsimi analizi, gübreleme işlemi için en iyi alternatifleri belirlemenizi temin eder. Her 2 evrenin gözetilmesinin neticelerini karşılaştırabilmek son derece tesirlidir.
Mera yönetiminin en kritik aşaması pH kontrolü olarak bilinir. Hem yonca hem de yem otu, diğer baklagillerin istikrarlı gelişmesinde çok etkilidir. Ayriyeten kireç uygulaması da yapabilirsiniz. Bu genel olarak sonbahar mevsiminde uygulanır, fakat bu işlemin zamanı hava şartlarıyla bağlantılı olarak farklılaşabilir.
- Yem Yönetimi ve Yabancı Ot Kontrolü
İlkbahar mevsiminde pek çok yabani otların meydana geldiği bir dönemdir. Bu sebepten bunları vaktinde tanısını koyup öldürmek mühimdir. Birtakım yabani otların daha tesirli bir biçimde püskürtüldüğünü unutmamalısınız. Bu halde, mera yabani ot kontrolleri için herbisitleri dikkatli bir biçimde tercih etmelisiniz. Bu gibi kimyasallar, otlatma ve tekrardan ekim kısıtlamalarını barındırabilir.
Otlak randımanı büyük oranda canlı otlatma kalitesi ile bağlantılıdır. Optimum uzunluk bitkilerin yabani otlar ile mücadelesinde etkili olurken, sıcak hava koşullarında sağlıklı kalmalarını yardımcı olur. Ayriyeten, ilkbahar mevsiminde otlatma yönetimi ile çiftçi kişiler gübreleri bütün yere eşit biçimde dağıtabilir ve otlatmayı kontrol altında tutabilir.
Mera Yönetim Uygulamaları
Her bir tanesi dezavantaj ve avantaja sahip türlü otlatma stratejileri bulunur. Bir örnek verecek olursak, belli bir yerin uzun müddet süresince devamlı kullanımı olabilir. Bu halde, yeterli olmayan otlatma ya da çok fazla otlatma tehlikesi bulunur. Bu duruma karşılık, ufak parsellerde rotasyon tercih eden bir rotasyonlu mera yönetme sistemi, bitkilerin iyi hale gelmesini temin ederek otlatma sezonunu uzatabilir. Her bir tane örneği yakından inceleyelim.
Bu sistem, bütün bir sezon süresince tek bir tane tarlanın kullanılmasını barındırır. Bu mera otlatma yönetimlerinin ana avantajı, yönetimde kolaylık ve genel giderin minimuma düşürülmesidir. Bunun yanı sıra, bu sistem otlatma ve gübre dağıtımlarının optimum kullanımının garantisini vermez. Ayriyeten, çiftçi kişilerin canlıların hangi bitkileri yediği üstünde hiçbir kontrolü olmadığından dolayı yem kalitesi azalır.
Rotasyonel otlatma mera yönetiminin stratejisi, canlı otlatmak için türlü yerler tercih edilir. Avantajları, yem bitki örtülerinin elde edimini fazlalaştırma ve otlatma sezonunu uzatma kabiliyetidir. Çiftçi kişiler ayriyeten canlıları hareketlendirerek gübreyi bütün yere dağıtabilirler. Bunun yanı sıra, rotasyonel otlatma yönetimi mesela çitleme gibi ilave maliyetler de gerektirir.
Bu sistem ile çiftçi kişiler tarlayı birden çok padoklara böler. Önceki modelin yararlarına ilaveten, mekanik yem hasadına olan gereksinimi mühim oranda düşürür. Bu sistem, bütün mera yönetim çeşitleri içerisinde en fazla elde edimi temin eder bunun sebebi canlılar dönem başında oldukça fazla yem yerler. Fakat, bu sistem başta detaylı gözetleme ve daha çok maliyet gerektirebilir.
Mera Yönetim Planının Önemi Nedir?
Otlatma planlaması, mera bakımı yönetimlerini kurabilmek için gereksiniminiz olan ilk maddedir. Sistemdeki dayanıklılıkları ve zayıflıklarını belirlemeye yardımcıdır, böylelikle ayarlamalar vaktinde uygulanabilir. İyi bir plan ile çiftçi kişiler sınırlı olan kaynakları, bilhassa da yem otlarını daha iyi bir şekilde kullanabilirler. Yapılan planın neticeleri, onların ilerleyen senelerin stratejilerini düşünmelerini temin eder.
Mera yönetim planlaması için haritalama yazılımı gereklidir. Çiftçi kişiler, üstünde otlatma yapılacak tarlaların sınırlarını çizerler. Yapılan harita, mera şartlarının daha güzel gözetilmesini ve etkinliklerin farklılaşan şartlara göre ayarlanmasını temin eder. Haritalama esnasında, yeri, bütün mera yönetim yollarının doğru olmadığı, var olunan ve kiralanan arazilere bölünmelidir. Ayriyeten, tercih edilen dönümleri belirlemek de mühimdir.