İnek Doğururken Ne Yapmalıyız?

inek doğururken ne yapmalıyız

İnek doğururken ahırlarda karşılıklı kapı ve pencereler ineğin soğuk almaması için açık bırakılmamalıdır. İneğin doğumunda mutlaka uzman bir veteriner hekimden destek alınmalıdır. İneğin sağlıklı bir şekilde doğum yapması için doğumunu veteriner hekim yaptırmalıdır. Doğum için veteriner hekimin istediği ortamı sağlayarak gerekli olan tüm malzemelerin hazır olması gerekir.

 

Doğum yapıldıktan sonra yavrunun eşi denilen zar atıldıktan sonra yavru ineğin yanından hemen uzaklaştırılmalıdır. Yavru zarı takılmalı ya da toprağa gömülmelidir. Çünkü ayrılmayan yavru zarını yiyen ineklerde sindirim sorunları ortaya çıkar.

 

Yavru doğar doğmaz yavrunun yaşayıp yaşamadığı kontrol edilmelidir. Yavrunun yüzündeki yavru zarı ve vücudundaki salyalar temizlendikten sonra yavru kuru bir yerde bırakılmalıdır. İneğin doğumdan sonra yemesine ve içmesine çok dikkat edilmelidir. İneğin içeceği suyun doğumdan sonra ilk 2-3 gün ılık olmasına dikkat edilmelidir. İçerisine kepek, buğday, yulaf veya arpa unu ilave edilmiş ılık tuzlu su (çorba) verilmesi ineğin kısa sürede toparlanmasını sağlayacaktır. İneğe hafif ve şık aralıklarla yem verilmesi gerekir. İlk dört gün hem ineğin dinlenmesi için hem de buzağının ayakta durabilecek hale gelmesi için buzağıya ağız sütü verilmektedir. İnekten sağılan süt biberonda bebeğe verilmesi gerekir. Dört gün boyunca günde 5 ya da 6 defa buzağıya biberonda süt verilerek toparlanması sağlanmalıdır.

 

İneğin Doğumundan Sonra Buzağının Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

İneğin sağlıklı bir doğum yaptıktan sonra buzağının gelişimi açısından bakımı oldukça önemlidir. Buzağıya temizlenmiş, ilaçlanmış ayrı doğum bölmelerinde bakım ve temizlik yapılmalıdır. Buzağı bölmelerinde zemine bol ve temiz yataklık sap serilmesi gerekir. Buzağının barındırıldığı ortam havadar, temiz ve kuru tutulmaya dikkat edilmelidir. Buzağıların bakımını yapan bakıcıların el ve giysilerinin azami ölçüde temizliğine dikkat etmeleri gerekir.

 

Doğumdan sonra buzağılar sütten kesim dönemine kadar annelerinden ayrı bölmelerde barındırılmaları gerekir. Doğumdan hemen sonra en kısa süre içerisinde buzağının biberonda ağız sütü içmeye başlaması sağlanmalı ve bu uygulama 4 gün süre ile devam ettirilmelidir. Buzağıya biberonda içirilen sütün yeterince ve vücut sıcaklığında verilmesine dikkat edilmelidir. Buzağıya süt içirilen biberonların her zaman yıkanarak temiz tutulmalarına özen gösterilmelidir. Günlük süt içirme öğün sayısı en az iki en fazla altı defa olmalıdır.

 

Buzağılarda Yem Tüketimine Geçilmesi

Buzağılar doğumdan sonra ikinci haftadan itibaren ‘Buzağı Başlatma Yemi’ ve kuru çayır otuna alıştırılmaya başlanmalıdır. Buzağılara çiçekli yonca ve keşif yemi verilmelidir. Kesinlikle kaba, geç biçilmiş ve küflü kuru ot verilmemelidir. Kesif ve kaba yemin miktar ve cinsinde ani değişiklikler yapılmadan önce veterinere danışılmalıdır. Doğumdan sonra ikinci haftadan itibaren yem tüketimini geçildiği için buzağıların önlerinde daima temiz su bulundurulmalıdır. Yemde bulunan maddelerden dolayı buzağı süt içse bile vücuduna gerekli olan sıvıyı azaltıcı için su tüketimi buzağılar için oldukça önemli hale gelir.

 

Doğumdan Sonra İneklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Doğum yapan ineğin vücudunun ağır olması dolayısıyla inek çok fazla efor harcadığı için vücudu bitkin düşer. Bitkin düşen ineğin bakımını tam yapmak oldukça önem taşır. İlk önce yavru zarı vücudundan uzaklaştırılarak yavrusu kuru ve temiz bir yere alınır. İneğin vücudu ılık suyla yavru suyundan, kandan ve mukustan güzelce temizlenir. Kuru bir battaniyeyle kurutulan inek temiz bir yere alınır. İneğin kaldığı yerin sıcak olması gerekir. İneğin üstüne battaniye atılarak ısınması sağlanır. Önüne temiz su ve temiz yem ya da kuru yonca konularak kendine gelip güç toplayana kadar beslenir.

Etiketler: inek
Temmuz 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR