Kepek, arpa, buğday ve fabrika yemleri gibi yem maddelerini işkembesi olan inekler tek bir defada çok fazla ölçüde tüketirler ise midelerinde meydana gelen asitler kana geçerek ineklerin yaşamlarını yitirmelerine sebep olabilmektedir. Fakat veteriner hekim tarafından yapılacak olan acil bir müdahale de inekler kurtulabilmektedir.
İnekler normalin üstünde kepek yediklerinde sindirim sorunları, şişkinlik ve enerji dengesizliği gibi daha birçok olumsuzluk yaşanmaktadır. Bu olumsuzlukların yanı sıra, uzun süreli aşırı kepek tüketimi mineral eksikliğine de yol açmaktadır.
Kepek, büyükbaş yetiştiriciliğinde karbonhidrat, mineral ve protein desteklemesi için tercih edilmektedir. Kepek, buğday, pirinç ve yulaftan hazır edilmektedir. Eleme ve öğütme gibi uygulamalardan geçerek yem şekline dönüşmektedir.
Kepek, bilhassa ineklere enerji vermesi için tercih edilmektedir. Rasyonda öteki uygun olan yem maddeleriyle bir araya gelerek verilir. Kepekler, at yetiştiriciliğinde ve bilhassa besicilikte kullanılan en gözde olan yem maddelerinden bir tanesi olmaktadır. Kepekler aslına bakılır ise buğday tanelerinin muhafaza edici dış bölümünü kapsayan bir yem maddesi olmaktadır.
Buğday kepekleri ise protein ve vitamin yönünden çok zengin olmaktadır. Buğday kepekleri sık sık besi sığırı ve süt sığırı işletmesinde tercih edilen bir yem maddesi olmaktadır. Bunun yanı sıra buğday kepekleri, pelet kalitelerini de iyi hale getiren bir niteliğe sahip olmaktadır.
Kepekler, fosfor ve magnezyum yönünden fakir olmayıp, kalsiyum ve enerji yönünden ise zengin olmamaktadır. Kepekler, buğday tanelerinin en üst katmanlarını oluşturmaktadırlar. Kepekler, buğdayların değirmende öğütülmeleri ile hazır edilmektedir. Buğday kepekleri bilhassa geviş getiren ineklere sık sık tükettirilen yem maddelerinden bir tanesi olmaktadır.
Kepekler, çok eski zamanlardan itibaren inek yemi olarak işletmelerde sık sık tercih edilen bir yem maddesi olmaktadır. Buğday kepeklerinin kapsamış oldukları fakir olmayan besin maddeleri sebebi ile iki ana diyetik nitelikleri yer almaktadır. Kepekler, ağır ve yoğun yem karmalarını hafif hale getirip daha lezzetli olmalarını temin etmektedir. Ayriyeten, yumuşatıcı bir tesire sahip olmaktadırlar. Bu sebep ile ineklerin yemlerinde sık sık tercih edilmektedirler.
İneklere uygun pozisyonlarda tükettirilen buğday kepekleri, ineklerde şeker rahatsızlığına karşılaşma tehlikesini yok etmektedir. Kepekler bunun yanı sıra kalp ve sindirim sistemleri kaslarının dokularının muhafaza edilmelerinde mühim bir alana sahip olmaktadır.