İnek Neden Geç Doğum Yapar?
İneğin geç doğum yapma nedenleri gebelik şartlarına bağlı olarak değişebilir. Gebelik süresi ineklerde 9 ila 11 ay arasındadır. Çoğunlukla 200 – 280 gün arasında doğum yapılsa da bu süreç 300 güne kadar da uzayabilmektedir. Bu durum karşısında ineklerin dışarıdan yapılacak olan müdahaleler ile doğuma zorlanması da mümkündür. İneklerin doğumu eğer 280 günü geçmiş ise bu durumda mutlaka profesyonel destek alınması gerekir.
Veterinerler ya da bu alanda uzun zamandır çalıştığı için deneyim kazanan çiftçiler de uzayan gebelik süreci ile ilgili destek olabilmektedir. İneğin geç doğurmasına sebep olan etkenlerden biri de gebeliğin hangi şartlarda gerçekleştiğidir. Gebelik sürecinde eğer doğru bakım ve besleme yapılmaz ise bu durumdan yavru inek de olumsuz etkilenebilmektedir.
İneğin Normal Gebelik Süresi Ne Kadar?
İneğin ortalama gebelik süresi en fazla 11 aydır. Çoğunlukla 11 ay dolmadan önce inekler doğum yapmaktadır. 9 ve 11 aylık süreçler ineklerin doğum yapması için ideal olan sürelerdir. Bu aylarda hala doğum yapılmamış ise suni sancı gibi yöntemler uygulanır. Gebelik çok nadir de olsa 280 günden daha fazla sürebilmektedir. Dış etkenlere, beslenmeye ve anne ineğin sağlığına göre bu sürelerin değişiklik göstermesi normaldir.
Memelilerin doğumlarında net süre vermek çoğunlukla yanlış sonuçlara neden olabiliyor. Araştırmalardan elde edilen bulgular ile gebeliğin tam olarak ne kadar sürmesi gerektiği bulunsa da işleyişte süreç değişebilir. Bu sebep ile gebe ineklerin doğum süresi 9 ila 11 ay olarak geniş bir aralık ile aktarılır.
Bir İnek için Erken Doğum Kaç Ayda Olur?
İneklerde erken doğum çoğunlukla karşılaşılmayan bir gelişme olmasına karşın nadir de olsa erken doğum görülebilmektedir. Bir ineğin doğum anının erken olarak isimlendirilebilmesi için 9 aydan önce doğum yapılması gerekiyor. İneklerde 9 aylık süreç ideal olarak görülmektedir. 9 aydan daha erken gerçekleşen gebelikler inekler için erken doğum olarak kabul edilir. İneğin geç doğurması için ise 11 aydan daha uzun süre gebeliğin devam etmesi gerekir. Geç doğum ile karşılaşılma oranı erken doğuma göre daha fazladır.
Düveler Kaç Ayda Doğum Yapar?
Düvelerin doğum yapması ineklerin doğum yapmasından daha uzun sürebilmektedir. İlk doğumunu yapan bir inek, 13 ayda yavrusunu doğurabilmektedir. Düvelerin doğum süreleri ineklere göre daha fazla olabilmektedir. Bu geç doğum ile ilk kez karşılaşanlar bunun bir sorun olduğunu düşünse de temelde bu bir sorun değildir. Düvelerin doğum yapması, ilk kez karşılaştıkları bir durum olduğu için vücutlarının adaptasyonu ve doğum süreci 13 ayı bulabilmektedir.
Bir İneğin Doğumu Ne Kadar Gecikir?
İneğin doğumunun gecikmesi çoğunlukla uzun bir süreyi ya da farkı kapsamaz. İnekler 3 ila 5 beş gün arasında erken doğum ya da geç doğum yapabilmektedir. Beklenen net bir doğum tarihi olsa dahi doğumun gecikmesi ve erken olması her zaman ihtimal dahilindedir. Bu sebep ile de ineklerin doğum zamanı yaklaştığında ineklerin diğer hayvanlardan ayrılması önerilir. İşletmenin şartları elverişli ise inekler için bir doğum alanı oluşturulması önerilir. İneğin doğumu için diğer ineklerden ayrılması, diğer hayvanların strese girmelerinin önüne geçer.
İneklerde İkiz Doğumu Gecikir Mi?
İneklerin ikiz doğurması çoğunlukla karşılaşılan bir durumdur. İnekler ikiz doğurduklarında ikizler arasında doğum farkı olabilir. İkiz yavrular peş peşe doğabilecekleri gibi 1 ila 2 saatlik farklar ile doğmaları da mümkündür. İneğin geç doğurmasında çoğunlukla 5 günlük bir gecikme söz konusudur.
Etiketler: inek geç doğum
Temmuz 29, 2022
Listeye dön