İnek Neden Yavru Atar?

inek sağlığı

İnekler tıpkı insanlar gibi bazen düşük yapabilirler. Bunun pek çok nedeni olması mümkündür. Gebeliğin 42 gün içerisindeki yavru atma olayına erken embriyonik ölüm adı verilmektedir. Daha sonraki evrelerde meydana gelen yavru atma olayına ise abortus adı verilmektedir.

Eskiler bu duruma sıkıt adını vermektedir. Çiftçiler ise yavru atma adını vermişlerdir.

Yavru atma olayına sebep olan pek çok etmen vardır. Bunların genellikle pek çoğu enfeksiyöz sebeplerdir. Bazı durumlarda ise ineğin yediği otlardan kaynaklı olabilmektedir.

İneklerde yavru atma tıpkı insanlardaki gibi strese bağlı olabilir. Bunun yanı sıra kimyasal maddelerden de kaynaklı yavru atımları meydana gelebilir. İnek karnındaki fetüs 2 aylıkken fare, 3 aylıkken sıçan ve 4 aylıkken küçük bir kedi gibi olmaktadır. Fetüs 5 aylık olduğu zaman yetişkin bir kedi gibi olur. 6 aylık olduğunda köpek yavrusu büyüklüğüne ulaşır. 6 aylıkken fetüs hafif tüylenmeye başlar ve 7. Ayda tüylenme daha da artar. 8. Ay dolduğunda ise vücudu tamamen tüylenmiş olur. Kesici dişleri ise hafif bir şekilde ortaya çıkmaya başlar.

İneklerin Yavru Atma Nedenleri

İneklerin yavru atma nedenleri arasında prostaglandin içeren ilaçlar yer almaktadır. Gebeliğin son aylarında hayvanlara verilen kortizonlu ilaçlar yavru atmaya neden olabilir. Ayrıca şiddetli travma geçiren, bilmeden rahim içi müdahaleye girişilmesi, mineral ve vitamin eksikliği gibi sebeplerden hayvanların yavru atmasına neden olmaktadır.

Tiroid ve genetik bozukluklar da hayvanların yavru atmasına neden olmaktadır.

Hayvanların yavru atmasına neden olan travmalar ise çoğunlukla hayvanların birbirine vurması ile alakalıdır.

Etiketler: inek
Şubat 11, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR