İnek Yavrusunu Neden Yalamaz?

inek yavrusunu neden yalamaz

Yeni doğan buzağılar için bulundukları çevre koşullarının temiz ve korunaklı olması gerekmektedir. Buzağı ve anne için hazırlanan ortamın sessiz ve diğer hayvanlardan ayrı bir bölmede olması gerekmektedir. Bu dönemi anne ve buzağının sağlıklı bir şekilde atlatabilmesi oldukça önemlidir. Buzağılar doğduktan sonra ilk birkaç günü atlattıktan sonra ölüm tehlikesi ortadan kalkmış olur. Ancak 3 aylık süre zarfı boyunca buzağıların sağlığı için yine de elinizden gelene yapmanız gerekmektedir.

Buzağıların doğduktan sonra her türlü hastalık türünden uzak tutulması gerekmektedir. Bu nedenle temiz ve bol altlığı olan bir bölmede rahat bir şekilde yaşam sürmesini sağlamalısınız.

Büyük bir sürüye sahipseniz eğer doğum bölmelerinin ve buzağıların anneleri ile kaldıkları bölmelerin günlük olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. İnekler genellikle yardımı ihtiyaç duymadan tek başlarına doğum yapabilmektedir. Ancak buzağının hayatının tehlikeye girdiği durumlarda veya doğum zamanının gecikmesi gibi durumlarda yardıma ihtiyaç duyabilirler. Bunun yanı sıra buzağının ters pozisyonda gelmesi gibi durumlarda da gebe inekler yardıma ihtiyaç duyabilir. İnekler doğum yaptıktan hemen sonra yavrusunu yalamaya başlar.

İnek yavrusunu yalarken bir yandan yavrunun kurumasını sağlarken bir yandan da yavrunun kan akşını ve solunumunu kolaylaştırmaktadır. İnek doğum yaptıktan sonra eğer yavrusunu yalamazsa buzağının burun yollarındaki membran ve mukoz maddelerinin temizlenmesi gerekmektedir. Bunlar temizlenerek buzağıyı kuru bir bezle ovalayarak temizlemeniz gerekmektedir.

Yeni doğan buzağılardaki göbek kordonu enfeksiyon hastalıklarının vücuda girmesi için oldukça uygun bir yoldur. Bu nedenle doğumdan sonraki süreçte göbek kordonunu tentürdiyot ile temizleyerek göbek kordonunu bağlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde ödem veya apse gibi problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bağladığınız göbek kordonu birkaç gün sonra kuruyacaktır. Kuruyan göbek kordonunun fazlalık olan kısmını kesebilirsiniz. Yeni doğan buzağılar annelerinin de yardımı ile birkaç saat içerisinde ayağa kalkabilmektedir. Buzağı annesini emmeye başlamadan önce annenin meme bölgesinin ılık bir sabunlu su ile dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Dezenfekte edilen ve yıkanılan bu bölgenin temiz bir bezle kurulanması gerekir. Yeni doğan buzağının hastalıklara karşı korunabilmesi için annesinden emeceği ilk süt oldukça önemlidir.

Yeni doğan buzağının annesinden emeceği ilk süt kolostrum süt olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra bu süte ağız sütü adı da verilmektedir. Ağız sütü buzağıları bütün hastalıklara karşı koruyacak bağışıklık kazandırmaktadır.

Etiketler: inek
Haziran 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR