İnek Yemi Çok Yerse Ne Olur?
Rumen asidozu halk arasında yem çarpması olarak adlandırılmaktadır. Yem çarpması, keşif yemlerin yani fabrika yemlerinin mısır, arpa, buğday gibi tahılların daha doğru bir tabirle nişasta ve şeker açısından zengin yem maddelerinin hayvanlara aniden ve aşırı miktarda verilmesi ile meydana gelen bir durumdur.
Sığırların ya da geviş getiren öteki hayvanların işkembelerinde trilyonlarca mikrop yer almaktadır. Bu mikroplar, almış oldukları yemi hızlı bir biçimde parçalarlar. Bu parçalanma neticesinde; bilhassa tahıl tüketiminin neticesi olarak yüksek oranda asit meydan gelir. Asitlik durumunun belirli bir kısmının geçmesi halinde rumen asidozu, rumen asitleşmesi, işkembe asitleşmesi veya halk arasında daha yaygın bir şekilde kullanılan adı ile yem çarpması durumu ile karşı karşıya kalınır.
Yem çarpması rahatsızlığının en mühim belirtisi, ishaldir. Aniden hayvanda çok süratli suya benzer şekilde ishal baş gösterir. Bazı zamanlarda ilk aşamada kabız gibi olur, daha sonra ise su gibi ishale çevrilebilir. Diğer bir belirtisi ise, bilhassa hayvanların sol açlık çukurluğu yani işkembenin yer aldığı kısmın şişmesidir. Hatta bazı zamanlarda ileri aşamalarda iki taraflı şişme durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Hafif belirtiler arasında ise yemden kesilme, eskisi gibi yem tüketmeme ve iştahta azalma gibi durumlar yer almaktadır. Bilhassa besinin son aşamalarında bunlar, sık sık rastlanılan bir durumdur.
Hayvanların yem çarpmasından korunması için keşif yemlerce zengin beslemede kullanılacak ham maddelerin işkembedeki çözüne bilirlik hızları konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Tahıllar ya da nişasta kaynakları, çok ince öğütülmeden hayvanlara verilmelidir. Magnezyum oksit, sodyum bikarbonat, potasyum karbonat gibi farklı asitleşmeleri ortadan kaldırıcı yem katkı maddelerini kullanarak ya da bunlar ile benzer özellikteki başka malzemeler eklenerek de yem çarpmasına belirli bir oranda engel olunabilir.
İneklere verilecek olan yemlerin miktarı konusunda dikkatli olmak gerekmektedir. Aksi taktirde yem çarpması ile karşı karşıya kalınır. Böyle bir durum meydana geldiğinde hem hayvanlar hem de yetiştiriciler olumsuz yönde etkilenmektedir. Herhangi bir problem durumunun meydana gelmemesi için hayvanlara yapılan bakımlar konusunda titiz davranmak gerekmektedir. Ayrıca kullanılan yemlerin içeriği konusunda da dikkatli olunmalıdır.
Etiketler: inek yemi çok yerse ne olur
Mart 16, 2023
Listeye dön