Hayvanların soğuk mevsimlerde yaşamlarını devam ettirebilmesi için daha fazla vücut ısısı sağlaması gerekmektedir. Hayvanların normal metabolik hareketleri vücut sıcaklığını korumak için yeterli olacaktır. Böylelikle ineğin metabolizmasındaki hız ve deri altı yağ dokusu artar. Bunun sonucu olarak deri üzerinde kalın bir tüy tabakası oluşur. Kış aylarında yükselen enerji gereksiniminden dolayı enerji veren beslenme ürünlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer bu enerji ihtiyacı karşılanmazsa ineğin bünyesi zayıflar ve hastalıklara açık bir hale gelir.
İneğin sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için kış koşullarına uygun bir beslenme şeklinin uygulanması gerekmektedir. Uygun bir beslenmenin yapılması halinde inekler soğuktan etkilenmeyecektir.
İnekler soğuk havadan etkilenmezler. Fakat ıslak deri ve tüy, metabolizmayı etkileyerek soğuğun şiddetli bir şekilde hissedilmesine yol açmaktadır. Soğuk havadan ziyade ineklerin rüzgardan korunması gerekmektedir. İnekler rüzgara maruz kaldığında soğuk stres seviyesinde artış meydana getirerek vücut sıcaklığının düşmesine sebep olmaktadır. Eğer ineğin metabolizmasında yavaşlama meydana geldiyse, soğuktan etkilenerek hypotermi ortaya çıkabilir ve ölümle sonuçlanabilir.
İnekler düşük hava sıcaklıkları ile karşı karşıya kaldığında birtakım faktörlerden etkilenmektedirler. Etki eden bu faktörlerin ilk sırasında hijyenik olmayan ahır ortamları gelmektedir. Ahırın temiz ve kuru olması oldukça büyük bir öneme sahiptir. Ahır ortamında kuru ve temiz altlık bulunmaması sebebiyle memelerde ıslanma durumu oluşabilir. Islanan deri ve tüyler ise soğuktan daha fazla etkilenmesine neden olmaktadır. İneklerin soğuk stresine dayanma yeteneğine doğrudan ve olumlu bir etkisi olan faktör ise yataklıkların kuru olmasıdır.
Kış dönemlerinde ineklere ek besleme yapılmalıdır. Daha fazla enerji oluşumu sağlayacak olan besinlerin verilmesi gerekmektedir. Eğer besleme yapılan yemler nemli ise donmadığından emin olunmalıdır. Mısır silajı dış ortamda bulunduğu için donma riski sebebi ile homojen karışım elde edilip donmuş partikül olmamasına dikkat edilmelidir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.