İnekler Neden Birbirini Emer?
Süt sığırcılığı ile uğraşan yetiştiricilerin en çok karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri de emme anormallikleridir. Emme anormallikleri, buzağıların birbirlerini ve ineklerin hem kendilerini hem de diğer inekleri emmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu davranış bozukluğu her inek ırkı için geçerli olan bir durumdur. Ancak bu davranış bozukluğu simental ırkta daha fazla rastlanılabilen bir durumdur. Buzağılar birbirlerinin göbeklerini ve kulaklarını emerler. Bu emme sonucunda da göbekte apse ve göbek yangıları meydana gelebilmektedir. Buzağılarda ortaya çıkan bu davranış bozuklukları bir alışkanlık haline geldiğinde yetişkinlikte de devam etmektedir.
İneklerin birbirini ya da kendisini emme problemi “süt hırsızlığı” ya da “süt çalma” olarak da adlandırılmaktadır. Emme davranış problemi mastitise ve süt kaybının yaşanmasına sebep olmaktadır. Yaşanan bu problem sonucunda ineğin sürü içerisinden ayrılması gerekebilir.
Bilim insanlarına göre iki ana nedene bağlı olarak bu problem ortaya çıkmaktadır. İlk sebep ırkın bu soruna yatkın oluşudur. İkinci sebep ise hayvanın yaşadığı stres durumlarıdır. Buzağıların sıkışık ve kalabalık ortamlarda bulundurulması strese sebep olabilmektedir. Simental ırka sahip olan buzağıların yaşam şartları kötü ise birbirlerini emme problemi daha büyük bir sorun halini almaktadır. İneklerin birbirini ya da kendi kendilerini emmesi genellikle Trueperella pyogenes mastitisine sebep olmaktadır.
İneklerin Birbirini Emme Sorunu İçin Çözüm Önerileri Nelerdir?
Özellikle simental inek ırkı yetiştiren kişilerin kalabalık ve sıkışık olan ahır ortamlarını oluşturmaması ve uzak durması gerekmektedir. Yaşanabilecek her türlü stres durumları bu davranış bozukluğunun ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Eğer stres durumu kaçınılmaz ise stres giderici uygulamaların yapılması önerilmektedir. Buzağılarda bu davranış gözlendiği taktirde hemen sürü içerisinden ayrılması gerekmektedir. Bunun sebebi ise diğer ineklerin ve buzağıların bu davranışı görerek taklit etmelerini engellemektir.
Buzağıların beslenmesinde buzağı besleme ünitesinin kullanılması etkili bir çözüm olacaktır. Bir diğer uygulama ise içerisinden süt gelmeyen emziğin kullanılmasıdır. Buzağı emziği çektikten sonra bir hareket gelmediğinde bu davranıştan bir süre sonra vazgeçecektir.
İneklerde ise bu soruna çözüm olarak burunsalık takılması akıllara gelen ilk yöntemdir. Buruna takılan çivi tarzındaki materyal sayesinde ineğin emmesine diğer inekler canları yandığı için izin vermez. Fakat bazen bu uygulama da sonuç vermeyebilir.
İneklerde bu davranış bozukluğu için en etkili çözüm cerrahi operasyondur. Operasyon yardımı ile ineğin dili daraltılır. Bu sayede inek dilini yeteri kadar uzatıp emme eylemini gerçekleştiremez.
Simental inek ırkını yetiştiren kişiler kesinlikle inekleri ve düveleri aynı ortamda bulundurmamalıdır. Sıkışık ve kalabalık olan ahır ortamı hayvanlarda stres oluşturarak emme problemlerinin yaşanmasına yol açacaktır.
Etiketler: inekler neden birbirini emer
Aralık 22, 2022
Listeye dön