İneklerde Doğum Anı Yönetimi ve Acil Durum Hazırlıkları
İneklerde doğum anı yönetimi ve acil durum hazırlıkları, hayvan yetiştiriciliği bakımından çok önemlidir. İneklerin doğum süreci annenin sağlığı ve de yeni doğacak buzağının sağlığı açısından titizlikle yönetilmelidir. Hem doğum anında hem de doğum sonrasında alınacak tedbirler, sağlıklı bir yavrunun doğmasına ve ineklerin iyileşme sürecine katkı sağlamaktadır. Acil durum hazırlıkları ineklerdeki doğum sürecinin bir parçası olmakla birlikte beklenmedik komplikasyonlara karşı avantaj sağlamaktadır.
Doğumu gerçekleştirecek olan ineklerin sağlıklı bir biçimde doğumlarını yapabilmeleri için önem vermeleri gereken bazı mühim hususlar yer almaktadır. Bir çiftlikte doğum sezonunda doğum yapacak ineklerin hazırlığının aşağıdaki gibi yapılması gerekir.
* Doğumu yapacak olan inek doğuma ortalama bir hafta kala diğer hayvanlardan ayrı bir alana götürülmelidir. Hamile ineğin yer aldığı mekanın hijyenik ve sakin tutulması gerekir. Eğer mümkünse ineğin serbest bırakılması gerekmektedir ve altlarına bol ölçüde kuru altlıklar yerleştirilmesi gerekir.
* Bütün ineklerin doğumları başlamaya yakınsa ya da baş suları gelmemiş ise beklenmesi gerekmektedir. Normal bir doğumun ıkınmalarla birlikte otuz dakika içinde kendi kendine ortaya çıkması beklenmektedir. Baş sularının gelmiş olmasına rağmen suyun gelmesinin üstünden iki-üç saat geçmiş ise ters gelme ya da diğer pozisyon problemlerine karşı temiz elle kontrolü temin edilmesi gerekir. İki bacak ve arasında baş yer almayan durumlarda katiyen zorlama olmamaktadır. Bu biçimde bir halde veteriner hekim ile irtibat halinde olunur. Pozisyon ideal ise ıkınmayla eş vakitli olarak çekme gücü sol ve sağ bilek bölümünden birbirlerinden farklı uygulanmaktadır. Bazı vakitlerde inek doğum sedyeleri ya da inek doğum krikolarına gereksinim duyulabilir.
* Buzağılar alındıktan sonra soluk alabilmeleri için burun içi uyarısı uygulanır ya da soğuk sular bol bir şekilde dökülmektedir. Doğumu yeni yapmış buzağıların soluğu çok hırıltılıysa bir-iki dakika baş aşağı olacak biçimde tutulmaktadır. Bu uygulamanın yapılma nedeni yavru suyunun akciğerlerden akıtılması olmaktadır. Bu tür durumlarda doğum krikolarının yanınızda yer alması, ineklerin doğumu esnasında sizlere çok fazla kolaylık temin edecektir.
* Doğum krikoları özellikle balgam yutma durumlarında buzağıyı baş aşağı olacak şekilde asmak gerektiğinde rahatlık sağlamaktadır. Eğer buzağı içeride fazla kalmış ve balgam yutmuş ise bu halin çözümü yavrunun kafası aşağıda olacak biçimde asıp tuttuğu balgamın dışarı çıkmasını sağlamak son derece önemlidir. Çünkü bu işlemin yapılmadığı durumda ciğere kaçmış olan sıvı sebebiyle yeni doğmuş olan buzağılar yaşamını yitirebilir.
* Doğumdan sonra buzağının en fazla üç ay boyunca süt emmesi gerekir. Buzağı gelişmeye başladıkça sütün düşürülmesi gerekir.
Etiketler: İneklerde Doğum Anı Yönetimi ve Acil Durum Hazırlıkları
Şubat 27, 2024
Listeye dön