Büyükbaş hayvan rahatsızlıkları birçok başka sebep dolayısı ile meydana gelebilmektedir. Ancak bilindik bir biçimde denk gelinen belli başlı birkaç sebep bulunmaktadır. Örnek verecek olur isek bakımları ihmal edilen ve iyi olmayan besleme gibi nedenler, dolayısı ile ineklerde enfeksiyon rahatsızlıkları beraberinde bakteriyel, virüs kaynaklı veya bağışıklık sistemlerinin bozulmasıyla türlü fungal rahatsızlıklara denk gelinebilir. Birtakım rahatsızlıkların nedeni, yaşadığımız dönemde tamamı ile bir açıklığa kavuşmaz iken bazılarının genetik kaynaklı oldukları da bilinmektedir. Bazı cinsler rahatsızlıklara karşı daha dirençli olmaktadırlar. Bazı cinsler ise rahatsızlıklara karşı duyarlılık göstermektedir. Dolayısı ile inek rahatsızlıklarının önüne geçilmesi yönünden cins tercihinden bakıma, beslenmeden aşıya dek birçok faktör ön plana çıkmaktadır.
İneklerde Bulaşıcı Rahatsızlıklar
İnek Vebası Rahatsızlığı
İnek vebası rahatsızlığı tesiri ile ineklerin sindirim sistemlerinde yaralar meydana gelir. Bu durumun beraberinde inekler kanlı ishal olmaktadırlar. Çok riskli bir rahatsızlık olan inek vebası, ölüm seviyesi fazla bir rahatsızlıktır. Vücut sıvılarından başka ineklere geçmesi sebebi ile rahatsızlanmış ineklerin sürüden ayrılması gerekmektedir. Bu durumun beraberinde uzun müddet tedavi olmaları gerekmektedir. Ancak tedavilerinin ekonomik olmaması sebebi ile rahatsız inekler zorunlu bir biçimde kesilmektedir.
Şap Tabak Rahatsızlığı
Şap tabak rahatsızlığı; ateş, ağız akıntısı, ayakta ve ağızda döküntülü yara biçimde semptomlar ortaya çıkar. Bulaşıcı bir rahatsızlık olan şap tabak rahatsızlığı, ineklerin beraberinde koyun, keçi, manda, vahşi hayvanlar ve domuzlarda da meydana gelebilmektedir. Süt ve et randımanına kötü yönde etki eden problem meydana geldiği vakit, mutlaka tarım il müdürlüğüne haber verilmesi gerekir.
Şarbon/ Antraks
Şarbon ya da Antraks ismi verilen inek rahatsızlığı, dalağın şişmesiyle belirti gösteren bir salgın rahatsızlıktır. Bulaşabilen ve ani ölüm ortaya çıkaran şarbon rahatsızlığı, ineklerin beraberinde fil, kedi, keçi, koyun ve köpeklerde de meydana gelmesi mümkün olmaktadır. Bulaşmasından birkaç gün sonra semptom gösteren rahatsızlık fazla ateş, sendeleme, iştahsızlık, solunum problemleriyle görünmektedir. Ölüme neden olan inek rahatsızlığında ineklerin vücutlarından kan gelmeye başlar ve derilerinde püstüller ortaya çıkarır. Bu durumun beraberinde önüne geçilmesi için aşılama çalışmalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Salgına neden olan bir rahatsızlık olması sebebiyle rahatsız ineklerin karantinasına ve defnedilmesine ayriyeten dikkat edilmesi gerekmektedir.
Verem/ Tüberküloz
Verem rahatsızlığı, büyükbaş hayvanlarda meydana gelen bulaşıcı ve kronik bir rahatsızlıktır. Bunun yanı sıra tüberküloz da ismi verilen verem, insanlara da geçebilmektedir. Bu durumun beraberinde bulaşmadan on ile elli gün arası bir zamandan sonra ortaya çıkan rahatsızlığın en mühim semptomları; solunumda zorluk, ateş, öksürük, deride lezyon olarak bilinir. Veremi engellemek için alınan inekleri testten geçirmek mühimdir. Bu durumun beraberinde iyi bakım, beslenme ve havalandırma inek sağlığını muhafaza etmeye olanak sağlamaktadır.
İnek Rahatsızlıklarını Engellemek İçin Neler Yapılır?
İnek rahatsızlıklarının tümü ile engellenmesi mümkün olmasa da riski minimuma düşürmek için alınacak birçok tedbir bulunmaktadır.
* Ahırların hijyenik olması gerekmektedir.
* İneklerin küflü ve bozulmuş gıdaları tüketmemesi gerekmektedir.
* Sıradan bir inekte rahatsızlık semptomlarına denk gelindiğinde direk sürüden ayırmak gerekmektedir. Veteriner gözetiminde gerekli olan karantina önlemlerinin alınması gerekmektedir.
* Salgın rahatsızlığı riskli olduğu vakit, güç olsa bile sürünün tümünün kesilmesi gerekmektedir.