İneklerde Metritis Rahim İltihabı ve Tedavi Protokolleri
Metritis hastalığı döl veriminde azalma, kısırlık ve süt veriminde düşüş gibi çok ciddi semptomlara sebep olan rahatsızlıklardan bir tanesi olup, doğum sonrasındaki süreçte ortaya çıkabilir ve zamanla kronik hale dönüşebilmektedir.
Rahatsızlığın oluşmasında:
- Uterus hasarına sebebiyet veren ölü doğumlar, ikizlik, zor doğum, sezeryan işlemi, yavru zarlarının dönmesi ve rahmin ufalmasında gecikmeler
- Metabolik rahatsızlıklardan süt humması, Ketozis, dördüncü midenin sol tarafa alan değiştirmesi
- Çevre temizliğinin iyi olmaması gibi etkenler, metritis hastalığının oluşmasında etkin rol oynarlar.
Rahatsızlık Semptomları
Klasik gruplandırmaya göre doğumun ardından on dördüncü güne dek olan enfeksiyon akut endometritis ve doğumun ardından on dördüncü günün ardından görülen enfeksiyon subakut- kronik endometritis şeklinde gruplandırılır.
- Puerperal metritis: Genel olarak doğumun ardından on gün içinde rahmin bakteriyel enfeksiyonu ile ilişkili meydana gelen rahatsızlık tablosudur. Kahverengi- kırmızı renk tonunda ve akışkan rahim akıntıları, aşırı ateş ile seyreden bir rahatsızlıktır.
- Şiddetli olaylarda: Süt randımanlarında düşme, keyifli olamama, yemek yememe isteği, fazla nabız ve belirgin sıvı eksikliği görülür.
- Klinik endometritis: Sistemik semptom vermeyen ve doğumun ardından yirmi bir gün içerisinde ya da ardından meydana gelen rahim enfeksiyonudur. Sümüksü ya da iltihaplı rahim akıntıları ortaya çıkabilir. Genel hal iyidir.
- Subklinik endometritis: Rahimlerinin iç zarlarında yangılar ve bazı olaylarda irinli vajinal akıntılar görülebilir. Genel olarak döl tutamama görülebilir.
Teşhis
Doğumun ardından on gün içinde metritis teşhisi koyabilmek nispeten basittir. Beden sıcaklığında yükselme, akıntının var oluşu, karakteri ve rahmin önceki durumunu almasının gecikmesi klinik teşhis için mühimdir.
Subakut ve klinik metritisini teşhis etmek daha güçtür. Kesin teşhis için ayrıntılı bir klinik muayenenin beraberinde laboratuvar testlerinin uygulanması şarttır.
Tedavisi
İneklerde endometritis tedavisinin gayesi, var olan bakteriyel enfeksiyonların ve devam etmesinin önüne geçilmesidir. Rahatsızlığın tanısı koyulur koyulmaz tedaviye başlanılmalıdır. Tedavi protokolü yanlış olmayan bir anti- bakteriyel malzemeyi barındırmalıdır.
İnek Rahatsızlıklarını Engellemek İçin Ne Yapılabilir?
İneklerdeki rahatsızlıkları engellemek için aşağıdaki belirtmiş olduğumuz hususlara dikkat etmek gerekmektedir
- Ahırlar daima hijyenik tutulmalıdır.
- Kaldıkları ahırlar iyi bir şekilde havalandırılmalıdır.
- Bozulmuş besinleri tüketmemelidirler.
- Karneleri ve soyları belirli olan inekler alınmalıdır.
- Aşılar vaktinde yaptırılmalıdır.
Etiketler: ineklerde metritis rahim iltihabı ve tedavi protokolleri
Şubat 21, 2025
Listeye dön