Çok sayıda inek cinsi mevcut olup, dünya genelinde ortalama 750’den fazladır. Holstein, simental ve jersey inek cinsleri ilk sırada olmak üzere çok farklı inek cinsi yetiştirilmektedir.
Holstein Cinsi
Kökeni Hollanda’nın Frizya kesimi olmaktadır. Almanya’da yer alan Holstein eyaleti bu cinse adını vermektedir. Süt yönünden ıslah edilen kültür inek cinsleri arasında Holstein bulunmaktadır. Hollanda'da bulunan Holstein cinslerinin şekilleri etçi bit yapı gösterir. Ancak Amerika’da ki şekilleri daha fazla sütçü yapıya sahip olmaktadır. Boyları tüm süt veren inek cinslere kıyasla farklıdır. Çünkü Holstein cinsi uzundur. Derileri yumuşak ve ince olup boyunlarında vertikal kıvrımlar vardır. Dayanıklı kemik yapıları bulunmaktadır. Holstein inek cinslerinin, memeleri büyük, yumuşak yapılı ve iyi şekil almıştır. Karın altı ve arkadan yukarıya dek düzgün bir biçimde uzayarak bağlanmıştır.
Avrupa genelinde süt ineğinde düşüş yaşanmaktadır. Bundan dolayı Holstein inek cinsleri, et cinsi boğalar ile tohumlanmaktadırlar. Böylelikle et niteliği çok fazla boğalar üretilmektedir.
Cinsi soğuk hava koşullarına dirençliliği iyi, sıcak hava koşullarına uyum sağlama kabiliyetleri iyi değildir.
Holstein inek cinslerinin canlı cüsseleri ortalama yedi yüz elli- sekiz yüz kilogramdır. Cidago yükseklikleri yüz kırk beş- yüz altmış beş santimetredir. Boğalarıysa bin kilogram canlı cüsseye erişebilmektedir. Yedi bin- on bir bin kilogram süt üretebilir. Laktasyonda yaklaşık süt randımanı senede ortalama sekiz bin kilogram olmaktadır. Yağ miktarları % 3,5 - 4 olmaktadır. En randımanlı vakitleri ilk altı senedir.
Sımental İnek Cinsi
Kökeni İsviçre olmak ile birlikte daha fazla Avusturya ve Almanya’da bakılmaktadır. Evrende ve yaşam sürdüğümüz ülkede süt inekçiliğinde simental öne çıkmaktadır. Sayıları yönünden simental inek cinsi, 2. sırada yer almaktadır. Holstein cinek cinsi, sayı olarak en öndedir. Kombine inek olma niteliği taşıyan Simental inekler sütü ve eti için bakılmaktadır.
Simental inek cinsleri görüntü olaraki albenisi olan inek olarak halk arasında bilinmektedir. Baş tipik olarak beyaz renk tonundadır. Bedenleri kırmızı beyaz alaca ve kırmızı lekeler vardır ayriyeten sarı alaca renk tonlarıyla farklı bir görünüme sahip olmaktadırlar. Bu yönleriyle inek yetiştirici kişilerin her zaman ilgisini çekmektedirler.
Simental inek cinsleri besi içerisinde aranılan inek cinslerinden olmaktadırlar. Besiye dahil edilen simental inekler günlük canlı cüsse yükselişi ortalama bin yüz ile bin üç yüz gramdır. Bunun yanı sıra yaşam sürdüğümüz ülkenin çevre ve iklim koşullarına uyumu dolayısı ile seçilmektedir. Simental inek cinsleri, et verimleri yönünden iyidir. Yüzde altmış- altmış iki civarında et verimi oluşturmaktadırlar.
Simental inek cinslerini süt randıman yönleriyle ele alacak olursak, laktasyon zamanı 300 gün olmaktadır. Bir laktasyon evresinde ülkemiz bakım koşullarında yaklaşık inek süt randımanı altı bin kilogramdır. Sütlerindeki yağ seviyesi %3,5 – 4 civarında olmaktadır. İlk buzağılama yaşları otuzuncu ay olmaktadır.
Yaşam sürdüğümüz ülkenin çevre ve iklim koşullarına oldukça iyi uyum sağlamaktadırlar. Rahatsızlıklara karşı başka cinslere kıyas ile daha dirençli olmaktadırlar. Tüm kesimlerde bakılabilir haldedirler.
Jersey İnek Cinsi
Jersey inek cinsi, süt kalitesi yönünden Dünya genelinin en popüler ineklerinden bir tanesidir. Kökeni olan Fransa ve İngiltere arasındaki Jersey Adası ‘ndan öteki ülkelere yayılım göstermiştir. Yaşam sürdüğümüz ülkeye ilk defa bin dokuz yüz elli sekiz senesinde Amerika’dan Samsun şehrine getirilmiş ve Karadeniz Bölgesi, Jersey bakım yeri olarak belirlenmiştir. Jersey inek cinsinin yetiştirilme tarihi çok eskilere dayanmakta olup en önemli sütçü olan inek cinsidir. Ancak Jersey bakım olarak çoğu ülkede tercih edilmektedir.
Jersey inek cinslerinin renk tonları değişken olup, açık kahverenginden siyaha kadar olabilmektedir. En yaygın renk tonları geyik rengi olmaktadır. Burunlarının çevresinde beyaz bir halka yer alması ve göz yapılarının dışarıya çıkık olması bu cinsin karakteri olmaktadır.