Kaç Çeşit İnek Türü Vardır?

kac ceşit inek

Türkiye’de inek türleri genel olarak süt üretimi yapabilmek amacı ile yetiştirilmektedir. Ülkemizin kendisine ait yetiştirdiği inek çeşitleri olduğu gibi, dünyanın farklı bölgelerinden gelerek ülkemizin havasına adapte olan ve yetiştirilen çeşitler ile Türkiye’de yetişen ırklarda melezleme ile ortaya çıkarılan inek türleri de yer almaktadır.

Yerli Sığır Türleri

Yerli kara: Adından da anlaşılacağı gibi rengi kara olan bir inek türüdür. Boyu kısa olan bu türün bedeni uzun bir yapıya sahiptir ve boynuzları kısadır. Ancak bu türün et ve süt verimi çok yüksek değildir, güzel bir besi tutmaz.

Boz ırk: Bu çeşit Marmara ve Ege bölgelerinde yaygın olup, rengi açık olan bir inek türüdür. Bu türe ait olan bazı ineklerin rengi kül renginde olmasına rağmen genel olarak gümüş renk hakimdir. Bu türün göz çevresi siyah renkli halkalar ile çevrilidir. Ayrıca çok iri bir yapıya sahip olan bu inek türünün en belirgin özelliği ise iyi besi tutmaları ve yapılarının sağlam olmasıdır.

Doğu Anadolu kırmızısı: Yer aldığı bölgeden ve rengi sebebi ile bu şekilde adlandırılmıştır. Bu inek türü Doğu Anadolu Bölgesinde çok daha yaygındır. Bu ırka ait olan ineklerin rengi ise açık kırmızıdan kestaneye doğru değişmektedir. Boynuzları kısa olan bu ineklerin boynuz kısımları ön tarafa doğru eğridir. Bu türün göğsü ve bedeni oldukça dardır. Küçük bir yapısı olan Doğu Anadolu Kırmızısı yavaş gelişen bir türdür fakat güzel besi tutar. Ülkemizde en fazla bu inek türünün eti tüketilmektedir.

Güney Anadolu kırmızısı: Genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen bir inek türüdür. Bu türün rengi ise açık sarıdan koyu kırmızıya farklılık göstermektedir. Hızlı bir gelişim sergileyen bu tür 3 yaşında doğum gerçekleştirmektedir. Güney Anadolu kırmızısı inek türünün süt verimi ise son derece iyidir.

Yöresel İnek Türleri

Zavot Sığırı: Kars’a Kafkasya’dan getirilen bir inek türüdür. İsviçre esmeri ve simental ırkının melezlemesinden ortaya çıkan bir inek ırkıdır. Bu türün süt verimi ise yaklaşık olarak 1500 kilogram kadardır.

Maraş Sığırı: Maraş’a ait olan bu tür ufak bir yapıya sahip olup kırmızı bir renge sahiptir. Doğu Anadolu Kırmızısı, Yerli Kara ve Güney Anadolu kırmızısının melezlemesinden ortaya çıkarılmıştır.

Kırım Sığırı: Kırım Bölgesi’ne ait olan bu inek türü iri bir yapıya sahiptir ve kırmızı renk tonuna sahiptir. Yaklaşık olarak 1500 kilogram kadar süt üretebilmektedir.

Kültür İnek Türleri

Jersey: Bu türün anavatanı Avrupa’da yer alan Jersey Adası’dır. Ülkemize bu inek türü Amerika’dan getirilmiştir. Bu inek türünün üretimi ülkemizde Karadeniz’de yapılmaktadır. Hassas yapıya sahip olan bu tür küçüktür. Bu türün renk tonları ise açıktan koyu kahveye doğru farklılaşmaktadır. Süt verimi oldukça yüksek olan bu türün sütü oldukça yağlıdır.

Holstein: Ülkemizde Marmara ve Ege’de yaygın halde olan bu inek türü daha sonra Akdeniz Bölgesi’de de yaygınlaşmıştır. Bu türün deri rengi siyah ve beyaz olduğundan dolayı kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir. İri bir yapıya sahip olan bu tür ülkemizde Amerika ve Hollanda’dan getirilmektedir. Amerika’dan getirilen türün süt verimi iyi olurken Hollanda’dan getirilen türün ise et verimi yüksektir.

Simental: Et verimi son derece yüksek olan bu tür İsviçre’ye aittir.

Etiketler: kaç çeşit inek türü vardır
Ekim 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR