Besicilik; tüketici kişinin arzularına yanıt verecek şekilde bir karkası, az zamanda ve ekonomik metotlar ile elde etmek amacı ile hayvanların yoğun bir biçimde beslenmesi olarak adlandırılabilir. Doğal besicilik işi ile uğraşan işletmelerden getirilen ve tamamı doğal yerler ile beslenilen, genetik yapısı farklılaştırılmamış, etrafa, iklim şartlarına ve rahatsızlıklara dirençli hayvanlar damızlık olarak kullanılmaktadır.
Doğal besicilik, işletmelerinde hayvanları bağlamayıp serbest bırakırlar. Fakat, hayvan refahı tertiplemeleri göz önüne alınarak görevlendirilmiş kuruluş tarafından hayvanların emniyeti ve refahı için, hayvanların kısıtlı bir zaman için bağlanmasına izin verilmektedir. Hayvanların bölümler halinde yerleştirilmeleri halinde bölümün büyüklüğü; hayvan çeşidinin gelişi dönemlerine ve davranış şekilleriyle ilişkili olup, uzman bir kişinin fikirleri görevlendirilmiş kuruluşça belirlenmektedir. Konvansiyonel üretimde birim yerden fazla ölçüde ekonomik ürünün alınması öncelikli olduğundan dolayı; ürün kalite ve ekolojik dengesinde sağlık ölçütleri bir sonraki plana atılmaktadır. Bunun neticesinde de yaşadığımız dönemde artık konvansiyonel bitkisel üretim gibi konvansiyonel hayvansal üretimin de etrafa, insan ve hayvan sağlığına yararlı olmayan tesirleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu durum için doğal besicilik seçenek mevzusu olmuştur.
Doğal besicilik için hayvanların refahı oldukça mühimdir. Hayvan refahı hayvanın fiziksel ve zihinsel hayat kalitesine ayna olan bir kavram olmaktadır. Büyükbaş hayvanlar sağlıklarının devamlılığı ve besin gereksinimlerinin giderilmesi için yeterli ölçülerde ve yaşlarına, cüsselerine, hareketlerine, fizyolojik gereksinimlerine ve beklenen randımana göre uyarlanmış uygun bir yem ile / rasyonla beslenmesi gerekir. Yaklaşık olarak yem kuru maddesinin %30 kadarı, geçiş evresi maddeleri içermektedir. Geçiş aşamasındaki yem türleri hayvanların yetiştirilmekte olduğu işletmeden elde edilmekte ise durum farklıdır. Bu gibi koşullarda belirtilen seviye %60’a kadar artırılabilir. Bütün hayvanlara, fizyolojik gereksinimlerine uygun olan boşluklarda yeterli ölçüde su ve yeme ulaşabilme olanağı sağlanması gerekir.
Açık Alan Besiciliği ve Hayvan Refahı
Doğal besicilik işletmelerinde bütün hayvanlar, otlak ya da açık hava egzersiz yerlerine, açık barınak yerlerine erişebilmelidir. Hayvanların psikolojik şartları, iklim koşulları ve sahanın durumu müsait olduğu sürece hayvanlar bu gibi alanları rahatlıkla kullanabilmelidir. Hayvanlar, meralara ya da açık hava gezinti yerlerine ulaşabilmelidir. Meralarda ve açık yerlerde birim yer başına gelen hayvan sayısı, üretim birimindeki bitkisel üretime yeteri kadar hayvan gübresi temin edebilecek şekilde sınırlandırılmalıdır. Hayvanların yoğun olması yaygınlaşan azot miktarı açısından, tercih edilen tarımsal yerde 170 kilogram/ha/sene’yi geçmeyecek şekilde olması gerekir.
Doğal büyükbaş besicilik işletmeciliğinde en fazla yer besiciliği yapmak tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise büyükbaş hayvancılık işletmeciliği ile uğraşırken harcayacak maddi eksikliklerini yarısına indirmesidir. Ekonomik bütçeyle çok hızlı ve rahat hazırlanan açık besi projesinde, hayvanların hasta olmaması son derece önemlidir. Rahatsızlanan hayvanların çiftliğe vermiş olduğu zarar oldukça fazla olacaktır. Hayvanların hayat alanlarının kapalı, otlanma ve başka etkinlikleri için ayrılan bölümün açık olmasıyla yapılan büyükbaş hayvancılık sağlık açısından sağlıklı, et üretimi yapılması açısından en fazla tavsiye edilen büyükbaş hayvancılık çeşididir.
Hayvan refahı hayvanın gereksinimlerinin doğal hayatlarına uygun bir biçimde giderilmesine bağlı bir kavramdır. Hayvan yetiştiriciliğinde hayvanların doğal hayat şekilleri, özgün hareketlerine uygun barınak şartlarında ve hayvanın fizyolojik, psikolojik ve biyolojik bütünlüğüne zarar vermeden beslenme gereksinimlerinin giderilmesi, üretim etkinliklerinin hayvan sağlığına zarar vermeyecek, davranışlarını kısıtlamayacak bir biçimde gerçekleştirilmesini amaçlayan hayvansal üretim anlayışıdır.
Hayvan, rahat, sağlıklı, güvenli, iyi beslenilmiş, doğuştan gelen hareketleri ifade edebilmeliler korku, acı ve buna benzer hoş olmayan hallerden dertli değil ise, iyi bir refah halindedir. Kötü olmayan hayvan refahı, rahatsızlık engelleme ve veterinerlik bakımı, ideal olan barınak ortamı, beslenme, insani davranış ve insancıl kesim/ öldürme gerekli olmaktadır.