Sıkça duyulan şap hastalığı keçi, koyun ve sığır gibi hayvanlarda görülen bir hastalıktır. Şap hastalığı ayrıca hayvanların et ve süt verimlerini azaltmaktadır.
Bulaşıcı bir hastalık olan şap hastalığı, akut seyirli ve zoonotik karaktere sahip viral enfeksiyondur. Hastalığın kısa sürede bulaşma oranı oldukça yüksektir. Bu hastalık ticari, siyasi ve ekonomik yönlerden dolayı büyük bir önem taşımaktadır.
Şap hastalığının etkeni Picornaviridae familyasının Aphtovirus alt grubunda yaşayan şap virüsüdür.
Şap Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Şap hastalığının bir diğer adı ise dabak hastalığıdır. Bu hastalık hasta hayvanların salyası, yapağı veya derisi vasıtası ile diğer hayvanlara bulaşabilen bir hastalıktır.
Hasta hayvanların burun akıntıları, süt, idrar, vajinal akıntı, salyası ve deri döküntüsü ile bulaşabildiği gibi bir diğer yandan rüzgar nedeni ile de kısa sürede hızlıca yayılabilir. Ayrıca hayvanların bakımı yapan insanlar ile de bu hastalık yayılabilir.
Şap Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Şap hastalığı belirtileri arasında yüksek ateş, ağızdan akan ipliksi salya, burun akıntısı, memede oluşan mercimek büyüklüğünde ki içi sıvı kesecikler, tırnak arasında oluşan yaralar, tırnak düşmesi, yürümede ve hareket etme de zorlanma ve diz çökerek yürüme gibi belirtiler ile hastalık anlaşılabilir.
Şap Hastalığından Hayvanları Nasıl Koruyabiliriz?
Hastalığın bir hayvanda olduğu anlaşıldığı zaman hasta hayvanı sağlıklı hayvanların yanından hemen ayırmak gerekmektedir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için hasta hayvana karantina altına almanız gerekir.
Ayrıca hasta hayvanın bakımını ve tedavisini yaparken üzerinize koruyucu önlük ve çizme giymeniz gerekir. Daha sonra diğer hayvanların yanına giderken hastalığı üzerinizde taşımamanız için önlükleri çıkarmanız ve dezenfekte olup bu şekilde sağlıklı hayvanların yanına gidebilirsiniz.
Ayrıca şap hastalığının olduğu anlaşıldığı zaman bütün hayvanlarınızı aşılamanız gerekmektedir. Özellikle sağım yapılan hayvanların meme temizliğine ve sağım makinelerin de temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Şap hastalığının sonlarında ahırın tamamını kireç ile boyamanız gerekmektedir.
Şap Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?
Şap hastalığı hayvandan insanı bulaşır. Hastalığı taşıyan hayvanın derisi ve ağzı ile temas eden bir kişiye hastalık bulaşabilir. Yalnız bu hastalık insandan insana bulaşmaz. Hastalık bulaşan kişide yüksek ateş, aşırı yorgunluk hissi, boğaz ve gırtlakta oluşan kesecikler, kol ve bacaklarda oluşan ağrılar bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır.