Süt Humması Nedir? Neden Olur? Çözümleri Nelerdir?
Süt humması veya bir diğer adı ile hipokalsemi, kandaki kalsiyum seviyesinin düzenleyen paratiroid adlı hormonun doğum sonrasında artık işlev göstermemesi sonucunda oluşmaktadır.
Doğum felci yüksek süt verimli sığırlarda genellikle doğum sonrasında oluşan metabolik bir hastalık olarak görülmektedir. Doğum yaptıktan sonra sağılan hayvanın sütü ile birlikte fazla miktarda kalsiyum da dışarıya atılmaktadır. Süt humması hastalığının en önemli çıkış nedeni doğumdan hemen sonra yapılan ilk sağım ile birlikte kalsiyumun azalmasıdır.
Süt Humması Neden Olur?
Süt humması, doğum öncesi yanlış beslenme, yüksek süt verimi, genetik yatkınlık ve kalsiyum miktar fazla olan yemlerle ile beslenmesi sonucu oluşmaktadır.
Bunların yanı sıra hipoparatiroisi, malabsorbsiyon, pankreatit, renal yetmezlik ve hipoprotidemi gibi durumlarda da süt humması görülebilir. Doğum yaptıktan sonra hayvandan hemen alınan süt ile birlikte fazlaca kalsiyumda alınmaktadır. Bu sırada kan kalsiyum seviyesini ayarlamak için paratiroid hormonunu devreye sokmak ister fakat hormon devreye giremez ve süt humması denilen doğum felci meydana gelir.
Bunların oluşmasını engellemek için gebe hayvanlar kalsiyum ve fosfor açısından zengin yemler ile beslenmelidir.
Süt Humması Çözümleri Nelerdir?
Süt hummasını engellemek için gebe hayvanları kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan besin maddeleri ve yemler ile beslemek gerekmektedir.
Doğum sonrasında sağıma alınan hayvandan fazlaca kalsiyumda dışarı atılmaktadır. Kalsiyum seviyesini düşürmemek için gebe hayvanların kalsiyum açısından zengin yemler ile beslenmesi gerekir.
Hayvanların süt humması adı verilen doğum felci geçirmemesi için beslenmeleri oldukça önemlidir.
Etiketler: süt
Ağustos 02, 2021
Listeye dön