Süt İneği Ahırı Nasıl Olmalı?
Modern olan hayvancılık uygulaması sağlığı yerinde ve güzel bir şekilde planlanması yapılan ahırlarla olur. Ahırlarla süt inekleri bütün bir şekilde düşünülmelidir. Mevcut olan randımanlı süt inekleri bu biçimdeki ahır yerlerinde yaşam sürmelidir. Ahırlar planlanır iken, süt ineklerinin sayılarının ilerleyen zamanlarda yükseleceği düşünülerek uygulanmalıdır. Ahırlarda süt ineklerinin bakımlarının uygulandığı alan haricinde, yavru buzağıların, gebe olan ineklerin, kuruda olan ineklerin yaşayacakları yerler bunun beraberinde kaba ve karma yem deposu, silaj yerleri, sıvı ve katı gübre deposu beraber planlanmalıdır. Süt ineklerinin sayılarının yükselmesiyle işletme yerlerinde yem hazır etme, dağıtma, otomatik içme suları temin eden ekipmanlar gibi cihaz ve makinelere ihtiyaç hissedilir. Süt inekçilik işleminde ineklerin sayılarına göre sağma makineleri kullanılmalıdır.
Ahır Yeri Hakkında İyi Bir Tercihte Bulunulmalı
Ahırın projesi, ahırın inşa edilecek olan bölgenin imar hali ve çevre şartları göz önüne alınarak planlanması yapılmalıdır. Ahırların yönleri güney veya doğu yönünde olmalıdır. Havalandırma şekli iyi olmalıdır. Yaz ve kış mevsimi yolları daima açık olmalıdır. Haberleşme kesintiye uğramamalıdır. Elde edilen sütlerin toplama merkezlerine taşınabilmesi daha basit, gideri düşük ve güvenilir olmalıdır.
Ahır Proje Doğrultusunda Uygulanmalı
Süt ineklerinin randımanlarına; ahır içerisinde olan havalandırmalar, bağıl nemler, aydınlatmalar, yerin sıcaklık ve atmosfer birleşimleri tesirli olmalıdır. Ahırların tabanları toprak düzeyinden yukarıda uygulanmalıdır. Temellerin derinlikleriyse otuzla kırk santimetre arasında beton uygulanmalıdır. Açık olmayan ahır modelleri düşünüldüğünde ahırların genişlikleri ile ilişkili olarak duvarın yüksekliği iki buçuk- üç metre şeklinde uygulanmalıdır. Bunun yanında sıvalı olmalıdır. Tavan bulunmamalıdır ve çatı örtülerinin atermitten ya da kiremitten elde edilmelidir. Duvarın senede iki defa kireç badanası yapılmalıdır.
Havalandırma uygulamasının sayesinde mekandaki temiz olmayan ve ısısı yüksek atmosfer, yararlı olmayan gazlar, hoş olmayan kokular dış tarafa atılmalıdır. Aydınlatmalarla yemleme ve işlerin kolay olması temin edilir. Ahırda yeterli ölçüde aydınlatma temin edilmesi için iklim şartlarına göre ahırların taban yerlerinin 1/15 veya 1/20 büyüklüğünde olan pencerenin belli aralıklarla konumlandırılmalıdır. Pencere süt ineklerinin sırtlarından yukarı tarafta bulunmalıdır. Üst taraftan iç kısma açılacak biçimde olmalıdır. Doğal olmayan aydınlatmalar tabanın bir metre karesine iki buçuk- üç wattlık lamba veya floresan takılabilir. Kapı çift ve tek kanatlı olmalıdır. Bunun yanında süt ineklerinin sığacakları büyüklükte olmalıdır.
Yüksek ısı ve nem bu hayvanların randımanlarında azalma ortaya çıkartır ve rahatsızlanmalarına sebep olur. Isısı fazla yüksek havalar süt ineklerini çok rahatsız edebilir. Yem tüketme kapasiteleri sebebiyle süt randımanlarında azalmalar görülür. Bu hava koşullarında ahırda havalandırmalar temin edilmelidir. Dış tarafta gölgelik ve su püskürtmeyle alakalı biçimlerle süt inekleri serinletilmelidir.
Etiketler: süt ineği ahırı nasıl olmalı
Ekim 28, 2024
Listeye dön