Tekme Atan İnek Nasıl Sağılabilir?

tekme atan inek

Sağım uygulaması yapılırken ineğin tekme atması birçok mal sahibinin ortak problemidir. Bu problem nadir karşı karşıya kalınan bir durum değildir. Pek çok zaman, inek o kadar sık seğirir ki, memeye dokunabilmek ve sağımdan önce işleyebilmek pek mümkün değildir. Bu davranışın oluşmasında birçok sebep bulunabilir. İnekler büyük ve güçlü hayvanlar oldukları için darbe sonucunda ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. İnek sahiplerinin bu problemlerin nedenini araştırması ve ortadan kaldırması gerekli bir durumdur.

Bir İnek Sağarken Neden Tekme Atar?

Tekme atan bir ineği sakinleştirmeye çalışmadan önce, bu davranışın neden ortaya çıktığını araştırmak gerekir. Sağım uygulaması sırasında hayvanın tekme atmasına sebep olan durumlar şu şekildedir:

İnekler stresli bir durum sonrasında tekmeleme davranışını sergileyebilirler. Örnek verilecek olursa taşıma ve çevre değişimi sonrasında yaşanan endişeler bu duruma sebep olabilmektedir.

Memede meydana gelen mastitis ve öteki inflamatuar rahatsızlıklar ineğin tekme atma davranışı sergilemesine neden olabilir. Bu çeşit patolojiler, rahatsızlığın herhangi bir evresine hayvanda ağrı oluşturabilir.

Meme ya da meme uçlarında farklı yaralanmalar, çizikler, çatlaklar ve böcek ısırıkları yüzünden tekme atabilirler.

Sağım yapan kişinin yaptığı yanlış sağma işlemi ve meme masajları rahatsızlığa ve ağrıya sebep olabilmektedir.

Sağım işlemi için kesin bir program ve günlük rutin olmaması da bu duruma yol açmaktadır.

Hayvanın aşırı derecede yorgun olması da ayrı bir etkendir.

Sağım uygulaması sırasında gürültü, aşırı parlak aydınlatmalar ve yabancı kişilerin varlıkları da ineklerin tedirgin olmasına sebep olarak tekme atma davranışının ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

Bu davranışın ortaya çıkmasındaki bir başka etken ise ineğin genç oluşudur. Fakat bu hayvanların sağım işlemine alıştırılması gerekmektedir.

Sağım İşlemi Sırasında İnek Tekme Atarsa Ne Yapılmalıdır?

Sağım uygulaması öncesinde inek her ne kadar bu duruma engel olacak şekilde davranışlar sergilese de, sağım uygulamasının yapılması gerekmektedir. Sağım işleminin yapılmadığı taktirde inekte mastitis oluşabilir. Bu sebepten dolayı bu probleme en kısa sürede çözüm bulunmalıdır.

İlk olarak meme incelenerek herhangi bir yara, böcek ısırığı, hematomlar veya iltihap olup olmadığına bakılmalıdır. Meme bezi ile ilgili bu çeşit durumlarla karşı karşıya kalınırsa, bu duruma çözüm bulmak için gerekli olan adımlar atılmalıdır. Tedavi süreci içerisinde ineğin herhangi bir acı duymasına sebep olmadan dikkatli bir şekilde sağım yapılması gerekmektedir. İnek sağım uygulaması sırasında birkaç sebepten dolayı tekme atabilir. Bu çeşit durumların zaman içerisinde çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bunun için:

Kesin bir sağım planı yapın ve bu plana uyun.

Uygulamaya başlamadan önce hayvana vereceğiniz yiyecek ve sebzeler ile rahatsız edebilirsiniz.

Cildin kurumasını önlemek için meme ve meme uçlarına özel yağ uygulamaları yapabilirsiniz.

İneğin arka tarafına sakinleşmesini sağlayacak ve dikkatini dağıtacak nemli bir bez koyabilirsiniz.

Rahatsız etmeyecek sağım yöntemlerini kullanın.

Sağım işlemi sırasında hayvana sevgi ile yaklaşmalı ve konuşmalısınız. Sakin bir ortam oluşturmalı ve loş ışıklı bir ortamda sağım yapmalısınız.

İnflamatuar meme rahatsızlığının bir neticesi olarak sağım uygulaması sırasında ineğin tekmelediği belirlenirse, yatıştırıcı kaynatma ve hafif yatıştırıcıların kullanımı tercih edilebilir.

Eğer bu seçeneklerden herhangi biri sorunu çözmeye yaramıyor ve inek tekmelemeye devam ediyorsa, pek çok inek sahibi uzuvları bağlamayı tercih etmektedir. Bu süt sağma işlemi sırasında kişinin güvenliğini artacaktır. Düğüm yapılırken sıkı olmamasına dikkat edilmelidir. Bu düğüm sekiz rakamı şeklinde atılmalıdır.

Birçok inek yetiştiricisi, çiftliklerinde sağım sırasında ineklerin tekmelemesini engellemek için galvanize ya da paslanmaz çelikten yapılan özel tekme önleyici cihazlar kullanmaktadır. Bu cihaz çok yönlüdür ve boyutunun ayarlaması basittir. Kullanımı ise oldukça kolaydır. Bu cihaz ile ineğin arka ayakları güvenli bir biçimde sabitlenebilmektedir.

Anti-break kullanımı oldukça kolaydır. Alt kısmı tekme atan bir ineğin ön uzvuna bağlanmalıdır. Cihaz üzerindeki düğme diğer ucun arka tarafa sabitlenebilmesi için uzunluğu ayarlamak amacı ile kullanılmaktadır. Bu durum neticesinde ineğin uzuvları kaldırılabilir. Bu pozisyondayken inek tekme atamaz ve sağım işlemi sakin bir şekilde yapılır. Arka bacaklar aynı biçimde sabitlenebilir.

Etiketler: tekme atan inek nasıl sağılabilir
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR