Yem Yemeyen Hayvana Ne Yapmalı?

yem yemeyen hayvan

Büyükbaş hayvanlarda iştahsızlık problemi farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir. Bu sebeplerin en başında sindirim sistemi ve akciğer hastalıkları yer almaktadır. İnek veya dana yemek yemiyor, öküzün iştahı yerinde değil gibi sorunlardan mustaripseniz sizler için hazırladığımız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Büyükbaş hayvanlarda iştahsızlığa yol açan sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Yutak ve Yemek Borusunun Çeşitli Sebeplerden Dolayı Tıkanması: Büyükbaş hayvanların sıradan beslenmeleri esnasında yem maddeleri haricinde başka gıda maddelerini de tüketmelerinden kaynaklanmaktadır. Çiğnenmeden yutulan turp, patates ve elma gibi sert ve yumru besinler yutak ve yemek borularında tıkanmaya sebep olmaktadır. Hayvanlarda huzursuzluk, salya akıtma ve iştahsızlığa yol açan bu durum, büyükbaş hayvanların midesinde şişkinlik meydana getirir. Yutak ve yemek borusu tıkanmalarına engel olmak için, büyükbaş hayvanlara otlatma yapılan alanlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Rumen Hipoaktivitesi: Büyükbaş hayvanlarda iştahsızlık durumunun yaşanmasına yol açan diğer bir sindirim hastalığı rumen hipoaktivitesi olarak bilinmektedir. Hayvana verilen yemin kalitesiz olması, besinde yer alması gereken protein ve elementlerin noksanlığı ya da bu elementlerin yemde sindirimi zor bir biçimde yer alması, yemde enerji ve protein dengesinin bulunmaması rumen hipoaktivitesine sebep olmaktadır. İlk zamanlarda büyükbaş hayvanlarda iştahsızlık oluşturmasa da besin maddeleri haricindeki yiyecekleri tüketme arzularını artırır. Karın bölgesinde sarkıklık, büyükbaş hayvanın vücudunun orantısız bir şekilde gelişmesi, buzağılarda büyüme geriliği, süt veriminde düşüş ve akabinde meydana gelen iştahsızlık en mühim belirtidir.

Rumen Asidozu: Yem tutması olarak da adlandırılan bu sindirim hastalığı, şeker oranı yüksek olan besinlerin hayvana verilmesi, tahıl taneleri, kepek ve un atıklarının besinde yoğun bir şekilde yer alması, ekmek artıklarının büyükbaş hayvan tarafından kontrolsüz bir şekilde tüketilmesi sebepleri ile meydana gelir. Rumen asidozu meydana geldiğinde büyükbaş hayvanlarda iştahsızlık durumu ileri seviyeye ulaşmaktadır. Büyükbaş hayvan durgun bir hale bürünür ve hareketsizlik başlar. Hastalık daha da ileri seviyeye ulaştığında ise ishal durumu ile karşı karşıya kalınır. Besin değişikliklerinin aniden yapılmaması, yemleri ıslak bir şekilde vermemek ve kaba yemlerin içerisine şekerli gıdalar, tahıl ve ekmek eklememek bu hastalığın oluşmasına engel olur.

Koruyucu Hekimlik

Kuru dönemin doğru bir biçimde geçirilmiş olması gerekmektedir. Pek çok problem kuru dönemdeki beslenme yanlışları ile alakalıdır. Bunlar arasında yağlı karaciğer hastalığı, ketosis, doğum felci, abomasum deplasmanı gibi metabolik rahatsızlıklar ile mastitis ve metritis gibi enfeksiyöz hastalıkları sayılabilir.

Lohusa takip programı kesinlikle yapılması gerekli olan işler listesine eklenmelidir.

Aşılamalar zamanında ve tarif edildiği gibi eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.

İyi bir şekilde gözlem yapılmalı, düzgün kayıt tutulmalı, kuru ve temiz sistemi titiz bir biçimde uygulanmalıdır.

Vitamin, mineral, izmineral destekleri hastalığın oluşmasının ardından değil, proaktif olarak hayvana verilmelidir. Hayvanların taze ve temiz suya her daim ulaşımları sağlanmalı, suluklar düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir.

Hayvanların yaşam alanlarındaki kötü koşullar düzeltilmeli, stres seviyesi en aza indirgenmeli, aşırı kalabalıktan uzak tutulmalıdır. Yemlik okuma ve dışkıların gözlenmesi aksatılmamalıdır. Hayvanların her daim ulaşabilecekleri yeteri oranda yem önlerinde bulundurulmalıdır.

İştahsızlık durumunun en fazla dişi hayvanlarda meydana gelindiği bilinen bir durumdur. Döl yolu ve meme yangıları ile, doğumu takip eden günlerde meydana gelen sorunlar dişi hayvanlarda iştahsızlık durumuna yatkınlık oluşturur. Bu durum bilinerek kuru dönemde, gebeliğin son günlerinde, doğum sırasında ve doğum ardından yapılması tavsiye edilenlerin tam anlamıyla yerine getirilmesi en fazla dikkat edilmesi gereken konulardır.

Hayvanların canlı ağırlıklarına, yaşlarına ve verimlerine göre belirli bir kuru madde tüketmeleri gerekmektedir. Bu koşul hayvan sağlığı, verim ve karlılık için gereklidir.

Etiketler: yem yemeyen hayvana ne yapmalı
Mart 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR