Süt sığırcılığında sürünün devamlılığının sağlanması son derece mühimdir. Devamlılığı sağlamak için yapılması gereken olmazsa olmazlar arasındaysa buzağılara yapılan bakımlar yer almaktadır. Buzağılara yapılan bakımlar boyunca gösterilmesi gerekli olan özen ve elde edilen başarı gelecekte sürü sağlığı ve devamlılığını mümkün hale getirir.
Buzağı bakım ve beslemesinde yetiştiricilerin arzu ettiği başarıyı elde edebilmesi için titiz olunması gereken ana ögeler aşağıdaki gibidir:
* Doğuma Hazırlık Aşaması: Doğumun gerçekleşmesine 2 aylık bir zaman kala buzağının anne karnında büyümesinin %50 oranında tamamlanması ve annenin öteki süt verme aşamasında hazırlanması için kuruya alınması gerekmektedir. Doğuma 1 haftalık zaman kala annenin sakin, loş ve bol altlığın bulunduğu bir mekanda, öteki hayvanlardan uzak bir biçimde bakımı yapılmalıdır.
* Doğum: Doğumun gerçekleşmesinin hemen sonrasında yavrunun ağız ve burun çevresi hemen temizlenmelidir. Annenin doğan yavrunun yalaması sağlanmalıdır. Annenin buzağıyı yalaması sayesinde solunum ve dolaşım sistemi ilk defa çalıştırılır. Göbek kordonu 4-5 santimetrelik bir mesafeden kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca doğumun temiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.
* Doğumun Ardından Besleme: İlk 1 saatlik zamanda buzağının en düşük 2 litre ağız sütü tükettiğinden emin olmak gerekir. Buzağıya ilk 3 gün ağız sütü günde 4-5 litre kadar verilmelidir. Ağız sütü günde 5 defa olacak şekilde buzağıya içirilmelidir.
* Ağız Sütü: Buzağının ağız sütünü doğru miktarlarda ve doğru zamanlarda alması bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda yoğun miktarda kazein, A vitamini ve mineral içeriğine sahip olan ağız sütü, buzağının yaşayabilmesi ve hastalıklara karşı bağışıklık kazanabilmesi için son derece mühimdir. Ayrıca ağız sütü sayesinde anne karnındayken sindirim kanalında biriken mekonyumun da atılması sağlanır.
Buzağı Bakımında Suyun Yeri
Buzağının doğmasının ardından buzağı beslenme planı içerisinde temiz su serbest bir biçimde yer almalıdır. Rumen gelişimi, yenilen kaba yemlerin ayrışması ve canlı ağırlıkta artış meydana gelebilmesi için su, buzağı için gerekli olan bir ihtiyaçtır.
Buzağı Başlangıç Dönemi
Buzağı başlangıç döneminde sağlıklı gelişimlerin elde edilmesi, devam ettirilmesi, hastalıklara karşı muhafaza edilebilmesi için ayrı bölmelerde bakılmalarında yarar vardır. Bölmeler, bol altlıklı, temiz, havadar, güneş ışığından faydalanabilme imkanı olan ve hakim rüzgarlardan korunaklı olacak şekilde planlanmalıdır.
Başlangıç Döneminde Beslenme
* Sütün Önemi: Süt 38 derecelik sıcaklıkta biberonla gerekli olan tedbirler alındıktan sonra buzağıya verilmelidir. Hava koşullarının zorlu olduğu dönemlerde %50 oranında artırılarak verilmesi buzağı açısından yararlı olacaktır. Süt, kolay bir biçimde buzağının canlı ağırlığının %10’unu geçmeyecek biçimde verilebilir. Buzağı günlük 1 kilogram buzağı başlangıç yemi yemeye başladığı zaman sütten kesilebilir.
* Buzağı Başlangıç Yeminin Önemi: Doğumun ardından 3. günden itibaren buzağı başlangıç yeminin serbest bir şekilde buzağıya tükettirilmelidir. Buzağı başlangıç yeminin pelet kalitesi açısından yüksek olması ve protein açısından zengin olması gerekmektedir.
* Kuru Otun Önemi: Buzağılar bir gün içerisinde 500 gram ile 600 gram kadar başlangıç yemi tüketmeye başladıktan sonra beslenmesi farklılaşmalıdır. Mesela bu gibi durumlarda iyi ve kaliteli kuru ot tüketmeye de başlayabilir. Kalitesi iyi olmayan kötü kuru otlar hayvanın sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Büyütme Dönemi Beslenme
Buzağı büyütme döneminde eğer buzağılar sağlıklı ise toplu barınaklarda bakımları yapılabilir. Ayrıca buzağı büyütme planı hususunda da titiz olunması gerekir. Bu dönemdeyken buzağıların önünde iyi kaliteye sahip kuru ot, temiz ve serbest bir şekilde su ve kaliteli buzağı büyütme yemi bulundurulmalıdır.