Büyükbaş hayvan yetiştiricileri için en etkili süt verimi yükseltme tekniklerini inceledik. Aşağıdaki vermiş olduğumuz detaylara karşı dikkatli davranarak büyükbaş hayvanların süt verimlerini yükseltebilirsiniz.
En yaygın olarak bilinen bir bilgi de büyükbaş hayvanların süt verimini etkileyen en önemli hususun beslenme olmasıdır. Bu sebep yüzünden verimi artırabilmek için beslenmelere doğru eğilim göstereceğiz.
- Günde tüm büyükbaş hayvanlar için 18 kilo mısır silajları, 5 kilo civarında saman, 11 ile 12 kilo civarında “21” protein değerinde olan süt yemlerin tüketimi yaptırılabilir. Bu tüketimler de günde 25 litre civarında bir süt anlamındadır. Şayet farklı bir beslenme şekli mevcutsa, değerlere uyum sağlattırıp arttırılmalıdır.
- Normal vakitten daha fazla süt verimi sağlayabilmek için, standart olan süt yemlerine nazaran özel çiftlik yemleri alınmalıdır. Bu yemler “premıum” şeklinde tanınır ve birçok çeşidi vardır. Yem satışı yapan firmalardan bu mevzuya dair daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
- 21 protein değerinde olan 11 kilo civarında süt yemlerine ek olarak gün içinde 2 kilo kadar mısır karması yedirmek de süt verimini olabildiğince artıracaktır.
- Süt veriminde günde 30 litre civarı son derece iyi bir değer olarak görülür. Bu değere ulaşabilmek için yukarıda saymış olduklarımıza yonca eklemesi de ilave edilebilir.
Süt Verimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Süt verimini etkileyen mevzular değişkenlik gösterir. Cüsse, gebelik ve bazı hastalıklar süt verimini etkileyebilen faktörler içerisindedir.
Hastalık
Bu hayvanlar yapısal bakımdan son derece dirençli görünseler de çok hassaslardır. Birçok hastalık son derece kolay bir şekilde bulaşabilir. Ayrıca bulaşmış olan hastalıklar ile artık salgın haline dönüşmeye başlar ve barınaktaki tüm büyükbaş hayvanları etkileyebilir. Büyükbaş hayvanlar hastalık evrelerinde bunalıma girdikleri için süt verimleri azalabilir. Böyle bir durumda hastalığı erkenden teşhis etmek ve müdahale etmek gereklidir.
Cüsse
Büyükbaş hayvanların verimlerini etkileyen faktörlerden biri de cüssedir. Bu hayvanlar yapıları bakımından ne kadar fazla gelişme gösterirlerse, süt verimleri de bunun ile birlikte artacaktır. Bu hususta büyükbaş hayvanların nasıl yetiştikleri son derece önemli bir durumdur. Büyükbaş hayvanları doğal yemlerle beslemek, bakımlarını kusursuz yapmak çok önemlidir.
Gebelik
Büyükbaş hayvanların gebelik evrelerinde süt verimleri son derece düşüş gösterir. Gebelik evrelerinin geçmesinden sonra, süt verimleri şahane seviyede artış gösterir. Yani düşüşte oldukları evreyi amorti edeceklerdir.
Süt İneklerinin Bakımları Nasıl Yapılır?
Bu hayvanlar et ve süt elde eden canlılardır. Bu sebepler bu hayvanların beslenmeleri ve bakımları hususunda birçok dikkatli olmanız gerekli olan ögeler bulunur. Bilhassa büyük işletme yerlerinde bu hayvanların gündelik bakımları rutin şekilde kontrol edilmelidir. Büyük işletme yerlerinde bakılan hayvanların gündelik beslenmeleri için cüsselerinin yüzde kırkı civarında gıda yemeleri gereklidir.
Bunun beraberinde mera ve çayır yerlerinde yoncalar ya da otlar gibi gıdalar yiyen hayvanların rutin olarak besiye çıkartılmalıdır.
Hayvanların bilhassa gebelik evresinde tatlı gereksinimi giderilmeleri ve ayriyeten bu hususta özenli olunmalıdır. Bu hayvanlar evcil olmadıklarından dolayı ev içerisinde beslenmeye uyacak canlılar değildirler. Bu sebepten hayvanlar için doğru barınak ya da mera alanları bulunmalıdır. Bu hayvanların barınmış oldukları ahırların temizlikleri son derece önem arz eder. Gündelik bu yerlerin temizliğinin yapılmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Süt İneklerinin Gün İçerisinde Beslenmeleri Nasıl Yapılmalıdır?
hayvanların gün içerisinde beslenme şekillerine karşı ne kadar dikkatli olursanız hayvanlardan o kadar fazla süt sağlayabilirsiniz. Hayvanların gün içinde beslenme şekilleri ve bakımları için bilgileri aşağıda maddeler şeklinde siz okurlarımız için derledik.
- Bu hayvanlar gün içinde yaklaşık kırk ya da altmış kilo civarında su içerler. Bu neden yüzünden hayvanların önlerinde sürekli taze su var olmalıdır.
- Bu hayvanların bir kilo süt elde edebilmesi için minimum üç litre kadar su içmelidirler.
- Kaba ve konsantre yemleri yemelidirler.
- Bu hayvanlara tükettirilen yemlerin içinde 2/3 civarında yonca otlar yer almalıdır.
- Bu hayvanların yeterli ölçüde süt elde edebilmeleri için cüsselerinin yüzde kırkı civarında yem tüketimi yapmalıdırlar.
- Bu hayvanlar doğal beslendikleri müddet boyunca sütleri de o kadar kaliteli olacaktır. Bunun beraberinde yavrularıysa anneleri doğal beslendiklerinden dolayı daha sağlıklı şekilde dünyaya gelme şansı yakalarlar.
En Kaliteli Süt Elde Eden İnek Irkları
Artan hayvansal gıda ihtiyaçlarını karşılamak için insanlar, ineklerin verimini artıracak birtakım ıslah araştırmalarında yer almıştır. Bu durumun sonucunda kültür ırkı inekler ortaya çıkmıştır. Bu ırklar sütçü, etçi veya tüm ikisi yönünden verimli olan kombine ırklar oluşmuştur. En çok süt elde eden inek ırklarını verim yönünden karşı karşıya getirilmeli bir biçimde sırasıyla aşağıdaki gibi gösterilebilir.
Jersey İnek Irkı
Sütün barındırdığı yağ düzeyi en çok sütçü inek ırklarından biridir. Diğer ırklara nazaran daha ufak ağırlıktadırlar. Erkek inekleri besi için verimli olarak görülmez. Besileri az olduğu için Jersey ırkı bakan işletme yerleri erkek yavruları ellerinden çıkartırlar. Jersey ırkının genel özellikleri şu şekildedir:
- Derilerinin renk tonları koyu ve açık kahverengi renk tonundadır.
- Sütlerinin renk tonu sarıya benzer bir renktedir.
- Sütlerinin barındırdığı yağ düzeyi yüzde 4,5 civarındadır.
- Öteki inek ırklarına nazaran çevre şartlarından daha fazla etki görebilirler.
- Bu inek ırkının süt verimlerinin yıllık ortalaması dört bin- beş bin litre kadardır.
Guemsey İnek Irkı
Aşırı yağ ve protein ölçüsünde olan sütleri bulunur. Üstün otlama becerilerinin sayesinde yüzde yirmi beş- otuz daha az yem tüketerek kaliteli süt elde ederler.
- Uzun olmayan ve parlak tüyleri bulunur. Açık veya koyu kırmızı renk tonundalardır.
- Sütlerinde barındırdıkları yağ düzeyi yüzde 4,5’tir.
- Bu inek ırkının yıllık süt verimleri altı bin litre civarındadır.
Ayrshire İnek Irkı
Dayanıklı yapıları bulunur. Yavruları geliştirebilmek kolaydır, büyüklükleri ortadır. Çoğunlukla kahverengi ve beyaz renk tonunda lekeleri vardır.
- Memeleri biçimsiz değildir.
- Sütlerinde barındırdığı yağ düzeyi yüzde 4,5 civarındadır.
- Bu inek ırkının süt verimi yıllık ortalama beş bin- altı bin litre civarındadır.
Shorthorn İnek Irkı
Doğumları kolay ve uysal bir ırktır. Buzağılarında sağlık sorununa çok fazla denk gelinmez. Bu inek ırkı kırmızı renk ve beyaz renk tonunda karşımıza çıkabilir. Süt verimlerinin yanı sıra besi randımanları da oldukça güzeldir.
- Doğum düzeyi çok, döl randımanları güzeldir.
- Sütlerinde barındırdıkları yağ düzeyi yüzde 3,5 civarındadır.
- Bu inek ırkının süt verimleri yıllık yaklaşık beş bin beş yüz litre civarındadır.
Yukarıda vermiş olduğumuz özelliklerle beraber sıraladığımız sütçü inek ırkları ülkemizde genellikle bakılan ırklar üzerinden seçilmiştir. Bununla birlikte süt verimleri fazla olan başka ırklarda mevcuttur.