Vitaminler tüm hayvanların birbirinden farklı oranda ihtiyaç duyduğu doğal maddelerdir. Minimum 15 tane vitamin grubunun hayvanlar için oldukça mühim olduğunu söylemek mümkündür. Vitaminler bedende birçok metabolik işlevi yerine getirmektedir. Mesela enzim ve süt üretimi, kemiklerin meydana gelmesi, hastalığa karşı direnç ve üreme gibi durumlarda vitaminler görev üstlenmektedir.
Mineraller ise inorganik maddelerdir. Kemik ve dişlerin ortaya çıkması, sinir, kıkırdak, enzim ve kas fonksiyonu ya da meydana gelmesi, kan pıhtılaşması, süt üretimi, enerji aktarımı, protein üretimi ve karbonhidrat metabolizması gerçekleştirilmesi için bulunmalıdır.
Vitaminler
Buzağılarda vitamin ihtiyacı olağan koşullarda üç yol ile gönderilmektedir:
- Doğal yemler
- İşkembedeki mikrobiyal etkinlik
- Doku sentezi
A, D ve E vitaminleri genellikle yüksek kaliteye sahip olan yemlerde ihtiyaç duyulduğu kadar yer almaktadır. B vitaminleri ile K ve C vitaminlerinin sentezlenmesi doku ve işkembede gerçekleştirilmektedir. Vitaminler su ve yağda çözünme özelliğine sahip olan bileşenlerdir. Suda çözünme özelliğine sahip olan vitaminlerden buzağılar için önemli olanları B ve C vitaminleridir. Yağda çözünme özelliğine sahip olan vitaminler arasından en önemli olanlar ise A, D, E ve K vitaminleri olarak sıralanabilir.
Mineraller
Buzağı sağlığı ve büyümesi için zorunlu olan yaklaşık 21 tane mineral yer almaktadır. Ancak, buzağı tarafından çok fazla alındığı zaman olumsuz sonuçlar doğurabilir. Süt verimi yüksek olan hayvan gruplarında tane tahıl veya mısır silajı ile gerçekleştirilen beslemeler ilave minerali zorunlu kılabilir.
Buzağıların Vitamin ve Mineral İhtiyaçları Nelerdir?
Hayvan yetiştiriciliği ile uğraşan insanlar buzağıların vitamin ve mineraller ilaveleri için, genellikle ekonomik anlamda çok fazla kayıp yaşamaktadırlar. Bu vitamin ve mineral ilaveleri sadece bir noksanlığı giderdiklerinde üretim için fayda oluştururlar. Bu nedenden ötürü, vitamin ve mineral ilaveleri almadan önce bazı nitelikler göz önünde bulundurulmalıdır. İlk olarak herhangi bir eksik durum bulunup bulunmadığı doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Vitamin veya mineral eksikliğinin mevcut olmadığı buzağılar ilave yapmaya gerek bulunmamaktadır. Eğer böyle bir işlem gerçekleştirilir ise zehirlenme ve ölümler meydana gelebilir.
Elde bulunan bilgilere bakıldığı zaman, suda erime özelliğine sahip olan vitamin gruplarının çok tükettirilmesi hayvanı olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Vitaminler aşırı tüketildiğinde sadece idrar yolu ile uzaklaştırılmaktadır. Ancak, yağda çözünme özelliğine sahip vitamin gruplarının hayvanın bedeninde saklanmaktadır. Çok fazla A veya D vitamini hayvanın vücuduna girer ise zehirlenme veya ölüm ile karşı karşıya kalınabilir.
A Vitamini
A vitamini ayrıca retinol şeklinde de isimlendirilen bir vitamin grubudur. A vitamininde yer alan betakaroten’den ortaya çıkar. Düzgün bir görüşe sahip olunabilmesi adına retina için gereklidir. Doku ve kemik meydana gelmesi, süt üretimi, gelişim ve üreme noktalarında A vitamini ihtiyaç duyulan bir maddedir. A vitamini epitel sağlığında rol oynadığı için eksik olduğu taktirde mastitis enfeksiyon olasılığı yükselmektedir. A vitamini fazla alındığı taktirde dört aylık bir süreye kadar karaciğerde saklanmaktadır. Tahıl taneleri veya zaman seviyesi yüksek olan beslenme şekli uygulanan veya altı ayı geçkin kuru merada oylanan hayvanlarda karşılaşılma olasılığı fazladır.
D Vitamini
D vitamini güneş ışığı alındığı vakit ciltte ortaya çıkmaktadır. D vitamini bedende kalsiyum ve fosfor metabolizması için gerekli olan bir vitamin grubudur. D vitamini ile ince bağırsaktaki kalsiyum emilimi harekete geçmektedir. Ayrıca kemiklerde bulunan kalsiyum depolarını kullanırlar. Bu nedenden ötürü, süt hummasını azaltmak için D vitamini kullanılır. D vitamini zehirlenmesi meydana geldiğinde ise özellikle aorta olmak üzere, yumuşak doku sertleşmesine yol açmaktadır.
E Vitamini
E vitamini, A vitamini ve selenyum gibi vitamin grupları ile bir araya gelerek buzağılarda bağışıklığın normalleşmesine yardımcı olur. Bağışıklık mekanizması enfeksiyonlara karşı savaşır ve yavru doğumunun sonrasında ineklerin temizlenmesini sağlar. Yavrulama döneminde E vitaminine yüksek düzeyde gereksinim duyulur. E vitamini eksik olduğu zaman üremede zayıflık yaşanabilir. Kalan zarlar, metritis ve kistik yumurtalık durumunun ortaya çıkma sebeplerinden biri de E vitaminin noksan oluşudur. Düşük gebelik problemi de E vitaminin eksik olması ile yakından ilişkili bir durumdur. Vücutta E vitaminin eksik olması halinde bazı kayıplar meydana gelebilir. Mesela kas dejenerasyonu, sertlik ve koordinasyonsuz hareket ve erken embriyonik kayıplar E vitaminin eksikliğinde meydana gelen sorunlara örnek verilebilir.