Buzağılar dünyaya geldiklerinde mide bölmelerinden retikulum, rumen ve omasum anatomik olarak biçimlenmiş olmalarına rağmen daha işlevsel değildir. Midelerinin ilk 3 bölmesi abomasuma ve ergin ruminant sindirim sistemlerine göre daha ufak ve işlevsel olarak yeterli değildir.
Gelişen ineklerde rumen bütün mide bölmelerinin yüzde seksenini, retikulum yüzde beşini, omasum yüzde sekizini ve abomasum yüzde yedisini oluşturmalarına rağmen yeni dünyaya gelen buzağılar on dört günlük olduklarında abomasumun kapasitesi yüzde yetmiş, retikulum ve rumen ile beraber ancak yüzde otuz civarındadır. Yavrular geliştikçe ve ergin cüsseye geldikçe abomasumun kapasitesi toplam mide hacimlerinin yüzde onunun altına düşer.
Rumen daha sonraki evrelerde gelişmeye başlar ve görevlerini yerlerine getirirler.
Şayet buzağılar uzun müddet sıvı yem almayı sürdürürlerse rumen gelişimleri de ağır olur. Buzağıların sütten kesim ve süt kesiminin ardından olan hayatında başarılı olabilmek için rumen gelişimleri oldukça mühimdir.
Rumen gelişimleri içerisinde en mühim rolü üstlenen rumen epitelyumundaki papillaların uzunlukları, rumen hacimleri ve rumen kaslarıdır. Rumen papillalarının, hacimlerinin ve kaslarının gelişmeleri, sıvı yem ile beraber kuru yem alınmasıyla başlamakta, asıl gelişmeyse sıvı yemlerin yerine tamamı ile katı yeme geçildiğinde gerçekleşir.
Buzağıların Gıda Maddeleri Gereksinimi
Buzağıların gıda madde gereksinimleri yaşlarına, canlı cüsselerine ve sağlıklı oluşları ile bağlantılıdır. Buzağıların hayatlarının ilk dört haftasında gereksinimlerinin süt ve buna benzer besinler ile giderilmesi zorunludur.
Buzağılar gelişmelerini ve büyümelerini tamamlayabilmeleri için kalitesi iyi protein kaynağına gereksinim hissederler. Yeni dünyaya gelen buzağıların sindirim sistemleri ancak süt proteinlerini sindirme becerilerine sahiptirler. Bitkisel protein kaynaklarından süt proteini gibi faydalanamazlar. Süt proteinlerden faydalanma yüzde altmış dört- doksan kadardır. Ayriyeten buzağılar bu evrede gelişme ve büyüme için esensiyel amino asitlere ihtiyaç hissederler. Gelişme için gereken lisin metiyonin gibi amino asitler süt ürünleriyle karşılanır.
Yavruların bir kilogram canlı cüsse için hayat payı sindirilebilir protein gereksinimi 0,6 gram, bir gram cüsse yükselişi için sindirilebilir protein gereksinimi 0,16 gram civarındadır.
Yavrular hayat payı ve gelişme için enerjiye gereksinim hissederler. Karbonhidrat ve yağlar iyi bir enerji kaynaklarıdır. Yavrular enerji gereksinimlerini kolostrum ve sütlerdeki laktoz ve yağdan alırlar. Bu evrede sütlerin enerjisinden faydalanma fazladır ve bu yüzde seksen- doksan beş kadardır.
Yavruların bu evrede metabolik aktiviteleri fazla olduğu için enerji gereksinimleri de fazladır. Yavruların bir kilogram canlı cüsse için hayat payı kırk kcal ME ve bir gram cüsse yükselişi için 2.4 kcal ME’ye gereksinimleri bulunur.
Yeni dünyaya gelen buzağıların E, D ve A vitaminleri rezervleri bulunmaz. Bu vitaminler annelerinden alınan kolostrumlar ve sütle sağlanır. Yağsız süt ile beslemelerde yağ ve yağda eriyecek vitaminler sütlerden uzak tutulduğundan dolayı yağsız süt ve süt ikame yemi vitaminlerce destek olunmalıdır. Pek çok vitaminleri buzağılar sütlerden, kalitesi iyi çayır otlarından ya da güneşlerden sağlarlar.