Dana Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

dana satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Dana satın almayı düşündüğünüzde fiyatı az olanı tercih etmeniz bir stratejidir. Ancak ilkinde az parayla tasarruf edebilme isteği, sonucunda daha fazla giderlere yol açabilir.

Eğer bir besici kişi fiyatı az olan danaları satın almaya eğilimliyse, birtakım ek uygulamaları yaparak meydana gelebilecek riskleri minimuma indirebilir. Öncelik ile bir veteriner doktorla çalışarak meydana gelebilecek riskler minimuma indirilebilir.

Fazla riski olan danaların belirli duruma gelmesi için veteriner doktora danışılması uygun olacaktır. Bazı danalar diğerlerine nazaran daha çok risk taşırlar. Bir örnek ile açıklamak gerekirse sütten yeni kesilmiş olan yavrular, 1 yaşına ulaşmış danalara nazaran daha riskli olurlar. Farklı bir mekandan satın alınan danalara nazaran pek çok farklı kaynaklardan toplanan danalar daha çok risk taşırlar. Ayrıca besi çiftliklerine alınmış olan danaların daha önce kesinlikle aşı vurulmamış veya sıradan bir aşı planına tabi olmamaları bir riski ortaya çıkartır. Riski artıran başka bir faktörler içine, oldukça az bir vakitte büyük atmosfer sıcaklığı değişiklikleri, sıcak olmayan/ kuru olmayan yağmurlu atmosfer koşulları, sıcaklığı fazla nemli havalar dahil edilebilir.

Besi çiftliğine sahip olan insanların, danalar işletmelerine gelmeden önce hazırlanmaları uygun olacaktır. İşletmeye gelen yavrulara sapı uzun, yumuşak kuru otları yedirmeliler, ıslanmış veya küflenmiş kuru otları ise hayvanlara yedirmemek gereklidir. Mümkün olduğunca çok hijyenik sular temin edilmelidir. Su kaynakları kısıtsız erişime imkan temin edilecek şekilde padoklar içine konumlandırılmalıdırlar. Gelmiş oldukları kesimden farklı sistemlerdeki suluklara uyumlanmalarına dek çitlerinin ön kısımlarına tank içine ek suluklar konumlandırılmalıdırlar. Gelecek danaların yem yemeleri gözetilerek, danaların yem yemiş olduklarından emin olunmalıdır. Danalar düzgünce kuru otları yiyip su tüketmeye başlamış olduklarında danalar yemlere başlayabilirler ve kademeli olarak karbonhidratlar artırılır. Danaların yem eklemesini ilk iki gün sapı uzun yaş olmayan otların üzerine dökerek yapabilirsiniz.

Danalar satın alındıkları yerden besi çiftliğine gelmeden önce parazit savaşı ve danalar için büyük bir risk olan BRD’ye karşı burun kısmından yapılan intra nasal aşılar yapılmalıdır. Farklı bir uygulama ise yavaş salınımlı antibiyotik uygulamasıdır. Bu metafilaksi olarak isimlendirilir. Düşük riskli, stressiz ya da doğal bakımı yapılan danalar için böyle bir uygulama yapılmaz. Ancak hastalık belirtisi gösteren danalar tedavi edilmelidir. Danaların solunum yolları hastalıklarıyla ilgili bir salgın, danalar besi çiftliğine geldikten yaklaşık iki ila beş hafta sonra ortaya çıkabilir. Bu gibi bir durum oluştuğunda sürü içerisinde tek tek danaları tedavi altına almak yerine, belirli sınıflar ortaya çıkararak, danaları tedavi edebilmek daha doğru bir uygulamadır. Yaygın bir kural ise, yeni dana solunum yolları hastalıkları kompleksi vakaları oluştuğunda birbirleri ile temasta olan hasta danalar, 3 gün içinde yüzdesini %10 düzeyinde artırır ya da sıradan bir gün tedavi gerekli olan danaların sayılarını %25 artırır. Yukarıda belirtildiği gibi söylenen şekilde önlemler alır iseniz, danaların birçoğunun enfekte olmasını engelleyebilirsiniz.

Danalar besi çiftliğine geldikleri ilk zamanlarda, günde en az 2 defa sağlık halleri izlenmelidir. Tedavide olan danaları farklı bir padoğa konumlandırılmalı ve danalar daha yakından gözetilmelidir. Böylece hastalığın farklı padoklara yayılmaları önlenir. Besi çiftliğine gelen danalar yirmi- otuz gün farklı bir ahıra alınmalıdırlar. Böylece uygulamalar yapılırsa, farklı canlılara olabilecek bir hastalık bulaşması engellenebilir.

Danalar besi çiftliğine gelmelerinden sonra beşinciyle birinci hafta içinde, danalar yeni barınaklarına uyum sağlayıp stres düşürmeden sonra aşı işlemi yapılabilir.

Besi çiftliğine yeni gelen danalar için aşağıdaki aşı türleri son derece önemli olacaktır:

  • BVD aşı türü
  • IBR aşı türü
  • PI3 ve BRSV aşı türleri

Bu karma klostridial aşı türleri, BRD aşı türünden sonra sekonder olarak görülen enfeksiyondan dolayı Pasteurella Multocida- Manheimia Haemolytica aşı türleri de son derece önemli aşı türlerindendir. Güvenirliği ve geçerliliği olan bir veteriner doktor- çiftçi iş birliği ile söz konusu besi çiftliği için uygun bir aşı programı belirlenmelidir. Yapılan işlemlerin etkili olabilmesi için doğru şekilde muhafaza edilmeleri ve seçilmelidirler. Uygulamanın güzergahı için etiket üzerindeki talimatlara uyum sağlanmalıdır.

Bir taneden fazla aşı uygulanacağı hallerde, aşıların kesinlikle aynı şırınga içinde bir araya getirilmemelidir. Farklı aşılar aynı şırınga içinde bir araya getirilir ise etkileri azalabilir. Besi danalarına boynuzlarını köreltme veya kastrasyon işlemi uygulanacağı zamanda aşı işlemi yapılmamalıdır. Danaların boynuzlarını köreltme işlemleri, kastrasyon ve buna benzer işlemler atmosfer şartlarının iyi olmadığı zamanlarda olursa, bu uygulamalar danalar üzerinde daha çok strese yol açabilir. Çok soğuk atmosfer şartlarında bu işlemlerin uygulanması önerilmez. Bunun yanında aşırı sıcak ve kuru olmayan dönemlerde de bu uygulamalar tatbik edilmelidir. Eğer yaz aylarında aşılamalar gerekliyse, günün serinliğinde yapılması önerilir. Böylece uygulama yapıldığında, danaların hem mekandan kaynaklı sıcaklık stresi hem de aşıyla bağlantılı vücut sıcaklığı artmasıyla ilişkili tepkimeleri minimuma düşürebilirsiniz. Mevzubahis olan bu tepkimeler, bazı zamanlarda istenmeyen kalıcı zarara ve hatta yaşamlarını yitirmelerine yol açar.

Besi çiftliğine sahip olan insanlar fiyatı az büyük risk altındaki danaları almaya karar vermiş olduklarında bu danaların yaşayacakları sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için iyi programlar hazır edilmelidir. Söz konusu olan danalardaki sağlık sorunlarıyla ilişkili uygulanacak koruyucu doktorluk ve tedavi programı sürülerdeki hastalıkları minimuma düşürerek meydana gelebilecek giderleri kontrol etmeleri temin etmelidir. Bu önemli kriterler ihmal edilirse belirli ekonomik giderlerle karşılaşılması kaçınılmayan bir haldir.

Etiketler: dana satın alırken dikkat edilmesi gerekenler
Aralık 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR