Danalarda Hastalık Belirtileri ve Önlemler

danalarda hastalık belirtileri

Danalarınızın rahatsızlanmaları birçok başka sebep yüzünden meydana gelebilir. Ancak bilindik bir biçimde karşılaşılan belirli birtakım sebepler bulunur. Örnek vermek gerekirse danalarınızın bakımlarını güzel bir şekilde uygulayamamanız ve güzelce besleyememeniz gibi nedenler yüzünden danalarınızda enfeksiyon rahatsızlıklarının yanında virüs, bakteriyelden dolayı kaynaklanan veya bağışıklık sistemlerinin bozulmalarıyla türlü fungal rahatsızlıklar ile karşılaşılabilir. Belli başlı rahatsızlıkların nedeni son dönemde tamamen bir açıklığa kavuşmaz iken bazılarının genetikten dolayı kaynaklandığı görülür. Birtakım cinsler rahatsızlıklara karşı daha direnç gösterebilirler. Bazı cinslerse rahatsızlıklara karşı çok daha hassastırlar. Bu neden yüzünden dana rahatsızlıklarının önüne geçilmesi bakımından cins tercihinden bakımlarına, beslenmelerinden aşılarına dek birçok faktör ön planda olur.

Şap Tabak

Bu rahatsızlık; danaların ağızlarında akıntılar, danaların ateşlenmesi, danaların ağızlarında ve ayaklarında döküntülü yaralar biçiminde semptomları ortaya çıkartır. Süt ve et randımanlarına kötü yönde etki eden problem meydana geldiği vakit, mutlaka tarım il müdürlükleri haberdar edilmelidir.

Şarbon/ Antraks

Bu dana hastalık çeşidi, hayvanların dalaklarının şişmesiyle belirginleşen bir rahatsızlık türüdür. Bulaşabilen ve ani yaşam yitirme ortaya çıkartan bu hastalık, danaların beraberinde koyunlarda, keçilerde, köpeklerde de karşılaşılabilir. Bulaşmasından birkaç günün ardından semptomları meydana gelen bu rahatsızlık danaların sendelemeleri, iştahlarının kapanması, çok fazla ateşlenmeleri, solumada problemlerle belli olur. Yaşamlarını yitirmelerine yol açan dana rahatsızlığında danaların vücutlarından kanlar gelmeye başlar ve derilerinde püstüller oluşur. Bu rahatsızlığın az zaman içinde tedavi görmesi için direk veteriner hekim yardımı alınmalıdır. Salgına yol açan bir rahatsızlık olduğu için rahatsız danaların karantinalarına ve defnedilmelerine ayriyeten dikkat edilmelidir.

Veba

Son derece riskli bir rahatsızlık olan bu hastalık, danaların yaşamlarını yitirme seviyesi fazla olan bir rahatsızlıktır. Danaların vücut sıvılarından öteki danalara geçmesi yüzünden rahatsızlanan danaların sürülerinden koparılmalıdırlar. Bunun ile birlikte uzun müddet süresince tedavi görmelidirler. Ancak tedavilerinin ekonomik olmamasından dolayı rahatsız olan danalar zor da olsa kesilmelidirler.

Verem

Bu hastalık türü, danalarda meydana çıkan kronik ve bulaşabilen bir rahatsızlıktır. Bunun yanında tüberküloz ismi de verilir. Bu hastalık insanlara da geçebilir. Bunun yanında geçmeden onla elli gün aralığında olan bir zamandan sonra oluşan bu rahatsızlığın en mühim semptomları; danaların ateşlenmeleri, solumalarında zorluk çekmeleri, derilerinde oluşan lezyonlar ve öksürük şeklinde görülebilir. Bu hastalığı engelleyebilmek adına danalar testten geçmelidir. Bunun beraberinde iyice havalandırılmış ahırlar, güzel bir şekilde beslenmeleri ve bakılmaları danaların sağlıklarını muhafaza etmeye olanak temin eder.

Bu hastalıkların tamamen engellenmesi pek mümkün olmasa da riski minimuma düşürebilmek için alınacak birçok tedbir bulunur. Bu tedbirler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Danaların hayatlarını devam ettirdikleri barınaklar iyice havalandırılmalıdır.
  • Danalar bozulmaya başlamış veya küflenmiş olan besinleri tüketmemelidirler.
  • Yaşadıkları ahırlar hijyenik olmalıdır.
  • Danalar rahatsızlandıkları zaman vakit yitirmeden hekime gidilmelidir.

Danalardaki davranış değişiklikleri ve fiziksel birtakım semptomlarla kendini gösteren hastalıklar fark edildiğinde, hastalığın daha da yayılmaması için hasta olan hayvan diğerlerinden izole edilmeli ve anında veteriner hekim kontrolü sağlanmalıdır.

Etiketler: danalarda hastalık belirtileri ve önlemler
Aralık 25, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR