Sağlıklı Dana Beslenmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Danaların sağlıklı bir biçimde beslenebilmeleri için gerek oranlı gerek de kalitesi yüksek otlar, yemler ve tahıllar ile danaların beslenmesi yapılmalıdır. Mineral, protein, vitamin ve enerji yönünden fakir olmayan yemler danalara tükettirilmeli ve beslenmelerinin beraberinde danaların bakımlarına da dikkat edilmelidir. Danaların bakımlarının ve beslenmelerinin dışında, taze sulara devamlı şekilde ulaşmaları da temin edilmelidir. Gelişme evresine uyacak takviye yemlerinin danalara tükettirilmesi de danaların büyümelerine iyi yönde etki temin eder.
Sağlıklı inek ve buzağı olabilmek için danaların bakımları ve beslenmeleri devamlı olarak temin edilmeli ve gözetimi yapılmalıdır.
Danaların inek oldukları vakit süt randımanlarına önemli açıdan tesiri olan mekanlarda beslenmeleri özenli ve dikkatli biçimde uygulanmalıdır. Düve adayı olan canlılara da son derece güzel beslemesi yapılıp, son derece güzel bakılmalıdır. Düveler için bütün şartlar temin edilirse hamile olma ihtimalleri yükselirken, süt randımanları da yükselir.
Damızlık işlemi için sınıflara ayrılmış olan danaların bakımlarına oldukça özen gösterip, düzenli periyotlar ile yapılmalıdır. Bunun nedeni yapılan bakımların, danaların damızlık randımanlarını da etkilemesidir. Buzağılarda beslenmelerden ve yapılan bakımlardan randıman elde edilmiyor gibi gözükse de büyüyüp gelişmesinin ardından randıman elde edilir.
Mera ortamlarında bakımları uygulanacak olan danalar eğer mera kalitesi güzel değilse ilaveten kaba yemler ile beslenmelidirler. Merada yer almayan canlılar ise son derece güzel şekilde beslenmelidirler. Kalitesi güzel olan kuru otlar ve yoncalar da danaların büyümelerine destek temin ettiğinden dolayı canlılara tükettirilmelidir. Keşif olan yemin ölçüleri günde yarım kiloyla 2 kilo aralığında verilmesinde bir problem görülmez.
Gelişmesi yeni başlamış olan dişi ve erkek danaların aynı ortamda yer almamalıdırlar. Aksi takdirde hamile kalmaları kaçınılmaz bir hale dönüşebilir ve bu hiç istenmez. Danalar ayrı alanlarda bakılmalıdır.
Bir dananın bakımı esnasında tırnağının temiz ve yaş olmaması hususunda dikkatli olmalısınız. Danalar 8 aylık oldukları zaman aşı işlemi uygulanmalıdır ve yaşamlarını sürdürdükleri mekanın ısısında da dikkatli olunmalıdır. Bir danaya kalitesi güzel kuru ot, fiğ+ tahıl ve mısır silajı birleşimleri sınırı olmayan şekilde verilirken, karma olan yemler günde iki kilograma kadar verilmelidir. Eğer verilen silaj ve kuru otun kalitesi kötüyse karma yem ölçüsü iki buçuk- üç kilograma kadar çıkarılmalıdır.
Etiketler: sağlıklı dana beslenmesi için dikkat edilmesi gerekenler
Kasım 06, 2024
Listeye dön