Doğru inek ırkı tercihi ve bakımı, kalitesi iyi ürünler temin etmek ve ineklerin sağlıklarını muhafaza etmek için son derece önem arz eder. İşte bazı inek ırkları aşağıdaki gibidir:
Holstein Irkı
Kökeni Hollanda’nın Frizya kesimidir. Almanya kesiminde bulunan Holstein eyaleti bu cinse adını verimiştir. Bu ırklar süt bakımından ıslah edilmiştir. Hollanda’da mevcut olan bu inek ırkının biçimleri etçil bir yapıdadır. Ancak Amerika’da olan ırk biçimleri daha fazla sütçü yapıdadırlar. Bu ırkların boyları tüm sütçü ırklara kıyas ile daha uzundurlar. Derileri kalın değildir ve sert olmayan yapıda olup boyunlarında vertikal kıvrımlar vardır. Dayanıklı kemik yapıları bulunur. Holstein inek ırkının, memeleri küçük, sert değildir ve iyi şekil almıştır. Karınlarının altları ve arkadan yukarı kısma doğru düzgünce uzanıp bağlanmıştır.
Avrupa'da süt ineklerinde düşüş olduğu için Holstein inek ırkı, et ırkı boğalar ile tohumlanırlar. Böylelikle et nitelikleri oldukça fazla boğalar üretilir.
Holstein inek ırkı sıcak hava koşullarına karşı uyum sağlamaları kötü, soğuk havalara karşı kabiliyetlidirler. Bu ırkların canlı cüsseleri ortalama yedi yüz elli- sekiz yüz kilogram civarında olur. Cidago yükseklikleri yüz kırk beş- yüz elli altı santimetre olur. Bu ırkın boğalarıysa bin kilogram canlı cüsseye erişebilir. Yedi bin- on bir bin kilogram kadar süt elde edebilir. Laktasyonlarında yaklaşık süt randımanı senede sekiz bin kilogram olur. Yağ düzeyleri yüzde 3,5- 4'tür. En randımanlı olan dönemleri ilk altı senedir.
Simental İnek Irkı
Kökeni İsveç olmak üzere en fazla Almanya ve Avusturya’da bakılırlar. Dünya genelinde ve yaşadığımız ülkede süt inekçiliği sayıları yönünden bu inek ırkları, 2. sırada bulunur. Holstein inek ırkı, sayı yönünden ilk sırada bulunur. Kombine inek olma niteliklerini barındıran bu inek ırkı süt ve et için bakımları yapılır.
Simental inek ırkı dış görüntüleri yönünden albenisi olan canlılardır. Başları klasik olarak beyaz renktedir. Vücutları kırmızı beyaz renk tonunla alaca ve kırmızı renkte lekeler ayrıdır fakat sarı renk tonlarıyla farklı bir görünüştedirler. Bu yönleriyle inek bakıcılarının ilgilerini üzerlerine çekmiştir.
Simental inek ırkı besi içerisinde istenilen canlılardır. Besiye dahil edilen simetal inek ırkı günlük canlı cüsse yükselişi ortalama bin yüzle bin üç yüz gramdır. Bunun yanında yaşadığımız ülkenin çevre ve iklim koşullarına uyumları yüzünden seçilirler. Simental inek ırkı et verimleri yönünden iyidirler. Yüzde altmış- altmış iki düzeyinde et verimini oluştururlar.
Simental inek ırkı süt randıman yönleriyle inceleme altına alınacak olur ise, laktasyon zamanları üç yüz gündür. Bir laktasyon evresinde yaşadığımız ülke bakım koşullarında yaklaşık inek süt randımanı altı bin kilogramdır. Sütlerinde yağ düzeyi yüzde 3,5- 4'tür. İlk buzağılama yaşları otuzuncu ay olur. Yaşadığımız ülkenin iklim ve çevre koşullarına karşı son derece güzel uyum temin ederler. Rahatsızlıklara karşı da farklı inek ırklarına nazaran daha dirençlidirler. Tüm kesimlerimizde bakılabilir haldedirler.
Jersey Irkı
Bu inek ırkları, sütlerinin kaliteli olması bakımından Dünya genelinde en popüler inek ırklarından bir tanesi haline gelmiştir. Kökeni Fransa ve İsviçre arasındaki Jersey Adası’ndan öteki ülkelere yayılma gösterir. Yaşadığımız ülkeye ilk defa bin dokuz yüz elli sekiz senesinde Amerika’dan Samsun’a kadar getirilen ve Karadeniz Bölgesi, Jersey inek ırkı bakma yeri olarak belirtilmiştir. Jersey inek ırkı eski dönemlerden beri bakılan sütçü ırklardandır. Bu ırkların bakıcıları pek çok ülkede ilgi görür. En bilindik renkleri geyik rengi olur.
Sütçü ineklerin en ufak yapıda olanlarıdır. Ergin inek ırklarında yaklaşık canlı cüsseleri üç yüz elli kilogramdır. Jersey inek ırklarının yemleri, en ekonomik biçimde sütlere dönüştürürler. Kalitesi orta düzeyde olan çayırları, öteki sütçü cinslere nazaran daha iyi şekilde değerlendirirler.
Bu ırkların doğumları basittir ve buzağı doğum ağırlıkları yaklaşık yirmi beş kilogramdır. Bu inek ırklarının, sütlerindeki yağ seviyesi son derece fazladır. Seviyesi orta olan koşullarda yüzde beş yağlı, beş bin litre/ laktasyon süt üretirler.
Holstein ırkının yağ seviyesini artırabilmek için, çiftlik yerlerinde 2. bir süt cinsi olarak jersey inek ırkı yetiştirilir. Jersey ve Holstein inek ırkının sütleri karşı karşıya getirilerek mandıralara satışları yapılır veya Holstein inek ırklarına, Jersey inek ırklarının spermaları suni tohumlama uygulanarak yeni nesil melez Holstein ırkların sütlerindeki yağ düzeylerini artırırlar.
Renk tonları sarıya yakın, açık kahve ve krem renklerindedir. Dişi ve erkeklerin boynuzları vardır. Mera ortamına oldukça uyumlu canlılardır. Buzağılamalarında kolaylık ve fazla döl randımanı ön planda olur. Soğuk olmayan iklim şartlarına karşı adaptasyonları fazladır. Ayak ve mastitis rahatsızlıklarına karşı direnç gösterirler. Boynuzları son derece dayanıklıdır. Tüm çeşit arazi şartlarında kolaylık ile beslenirler. Bu inek cinslerinin dışkı düzeyleri Holstein inek ırklarına göre yüzde elli daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bu inek ırkları öteki cinslere nazaran yüzde otuz iki daha düşük su, yüzde on bir daha düşük arazi- mera ile idare edebilirler. Ayriyeten dışkı ölçüleri öteki cinslere göre yüzde yirmi- yirmi beş daha düşüktür.